'ATSO Kaleiçi Evi' açıldı

Güncelleme Tarihi:

ATSO Kaleiçi Evi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2017 10:40

'ATSO Kaleiçi Evi' açıldı

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO), Kaleiçi'nde yıkılmak üzereyken satın alıp restore ettiği Kaleçi Evi, 'Luigi Mayer Gravürleriyle Komşumuz Likya' ve 'Hayallerde Kalan Kaleiçi' sergileriyle faaliyete geçti.

ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı tarafından Kaleiçi Tuzcular Mahallesi'nde tarihi 2 katlı metruk bir evin restore edilmesiyle Antalya'ya kazandırılan 'ATSO Kaleiçi Evi' törenle açıldı. Yaklaşık 9 ay süren Kaleiçi Evi'nin açılış törenine Vali Münir Karaloğlu, Almanya'nın Antalya Konsolosu Martin Vetter, ATSO Başkanı Davut Çetin ve çok sayıda davetli katıldı.

VALİ KARALOĞLU TRAFİK YASAĞINA UYDU

Antalya Valiliği öncülüğünde tarihi Kaleiçi'nde alınan önlemler çerçevesindeki trafik yasağına Vali Münir Karaloğlu bizzat kendisi uydu. Kaleiçi'ne makam aracıyla giriş yapmayan Vali Karaloğlu, trafik yasağının başladığı bölgeden itibaren diğer davetlilerin de taşındığı bugy tipi araçla Kaleiçi Evi'ne gitti.

ORJİNAL RESTORASYON

Fahri Göl firması tarafından ATSO Kaleiçi Evi'nin restorasyonunda, aslına uygun olarak Kaş ve Elmalı'dan getirilen sedir ağaçları, Kaleiçi'nin özgün taşları, bahçe ve avlu kısmında klima etkisi de gören podima taşları kullanıldı. Yapının sıvasında ise Kaleiçi evlerinin özgün yapısında olduğu gibi yumurta akı, keçi kılı ve kiremit tozu da kullanıldı.

ÖRNEK OLACAK

Açılışta konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, bu evle ATSO'nun artık Antalya'nın tarihi mekânında, kalbinde yerini aldığını belirtti. Kaleiçi nezdinde Antalya tarihine sahip çıktıklarını belirten Çetin, "Kaleiçi evimiz sergilere, kültür etkinliklerine ev sahipliği yapacak, işadamlarının buluşma yeri olacak, Kaleiçi'nin canlanmasına ve turizme katkı yapacaktır. Halihazırda Kaleiçi'nde bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan birçok tarihi ev bulunuyor. Ümit ediyoruz ki, ATSO evi örnek olacak, birçok kurum ve kuruluş da Kaleiçi'ne gelecek" dedi.

DESTEK TEŞEKKÜRÜ

Bir dönem Kaleiçi'nin güvenlik sorunlarıyla anıldığı ve önemli altyapı eksikleri bulunduğundan bahseden ATSO Başkanı Çetin, “Son yıllarda iyileşmeler kaydedildi. Fakat halen Kaleiçi hak ettiği yerde değildir. Sayın Valimizin öncülüğünde, Büyükşehir Belediyemizin ve Muratpaşa Belediyemizin katılımıyla gerçekleştirilen son düzenlemeleri destekliyoruz. Sayın Valimize bu çabaları ve liderliği için huzurlarınızda teşekkürlerimi arz ediyorum" dedi.

BUDAK'I UNUTMADI

ATSO'nun Kaleiçi'ne ilgisinin oldukça eski olduğunu da anlatan Çetin, “Bir dönem Oda olarak Kaleiçi Hizmet Birliği modelini hazırlamıştık. Bir dönem Kaleiçi'nde piyano resitali yaptık. Eski başkanımız Çetin Osman Budak ise kültür- sanat vizyonuyla Kaleiçi Evi Projesi'ne öncülük etti. ATSO Meclisi ve yönetim kurulu bu projeye destek verdi. Sayın Budak'a ve projeye katkı yapan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İKİ SERGİYLE AÇILDI

İçerisinde bir kafe ve sergi alanının bulunduğu Kaleiçi Evi, daha sonra 'Luigi Mayer Gravürleriyle Komşumuz Likya' ve 'Hayallerde Kalan Kaleiçi' sergileriyle faaliyete geçti. Vali Karaloğlu, Davut Çetin ve davetliler açılı törenin ardından sergileri de gezdi. Vali Karaloğlu açılışın ardından bugy ile bir süre tarihi semtte inceleme yaptı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!