ATSO Başkanı Çetin'in enflasyon değerlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

ATSO Başkanı Çetinin enflasyon değerlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2017 17:25

ATSO Başkanı Çetin'in enflasyon değerlendirmesi

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, enflasyonda, 2003 sonrasının rekorunun kırıldığını söyledi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Davut Çetin, geçen ay enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,02, Yİ-ÜFE'de yüzde 1,04 olarak açıklandığını söyledi. Başkan Çetin, 3 aylık TÜFE yüzde 4,34, yıllık TÜFE yüzde 11,29, 3 aylık ÜFE yüzde 6,38, yıllık ÜFE yüzde 16 oranlarıyla 2003 yılı sonrasının rekorlarının kırıldığını kaydetti.

Geçen ay artan gıda fiyatlarının enflasyona 0,42 puan, giyim fiyatlarının 0,15 puan katkı yaptığını belirten Davut Çetin, geçen ay en yüksek artışı gösteren ürünlerin yüzde 27,53 ile mandalina, yüzde 26,05 ile sivri biber fiyatları olduğunu söyledi.

Sebze ve meyve fiyatlarında iklim koşullarına ve mevsimlik ürünlere bağlı olarak yüksek artış ve azalış olduğunu kaydeden Başkan Çetin, "Maydanoz, yeşil soğan gibi ürünlerde sert fiyat düşüşleri gerçekleşmiş olmakla birlikte tarımda bazı ürünlerde üretim azalması yaşanmakta, arz azalışı fiyatlara yansımaktadır" dedi.

Gıda enflasyonundaki artışa da vurgu yapan Çetin, gıda fiyatlarında döviz kuru ve uluslararası fiyatlara bağlı artış yaşandığına işaret etti. Giyim fiyatlarında da yeni sezon nedeniyle kısmen artışın başladığına değinen Davut Çetin, "Artış devam edecektir. Çekirdek enflasyondaki artış, gıda dışı, otomobil, sabun gibi değişik ürünlerde görülmektedir" diye konuştu.

Enflasyonda artışta sebze-meyve ve giyimdeki mevsimlik artışlar dışında en yüksek etkinin döviz kuruyla birlikte artan ithal girdi fiyatlarından geldiği anlatan Çetin, "Maalesef döviz kurunda önceki aylardaki sert yükseliş hem maliyetleri artırmış hem de enflasyon beklentilerini bozmuştur" dedi.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON

Batı Akdeniz'de TÜFE'nin aylık bazda yüzde 1,19, 3 aylık bazda yüzde 4,57 ve yıllık bazda yüzde 11,64 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Davut Çetin, Bölgemizde ana harcama grupları itibarıyla aylık en yüksek artışlar yüzde 3,53 ile sağlık, yüzde 3,19 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 3,10 ile eğlence ve kültür harcama gruplarında görülmekte. Bölgemizde enflasyon, aylık, üç aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda yedinci, üç aylık bazda on altıncı ve yıllık bazda ise on yedinci sırada yer almıştır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!