Atık yağ avcılarına tatilde kamp ödülü

Güncelleme Tarihi:

Atık yağ avcılarına tatilde kamp ödülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 00:00

Büyük Kolej Atık Yağ Avcıları (AYA), atık yağların toplanması ve biyodizele dönüştürülmesi için bir proje başlattı. Atık yağ toplanmasına yardımcı olan öğrenciler yaz tatilinde, Bolu Aladağ’da yapılacak AYA dinlenme kampı ile ödüllendirilecek.

Büyük Kolej’in öncü okul olarak yer aldığı projenin bilgilendirme paneli, okulun konferans salonunda yapıldı. Proje ile, tüm Türkiye’deki öğrencilerin katkısıyla atık yağların doğru ellerde toplanması amaçlanıyor.

Panele, Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi ve Özel Atıklar Şube Müdürü Kemal Kurusakız, Tema Vakfı Genel Müdürü Uygar Özesmi, Albiyobir Genel Başkanı Tamer Afacan, Kimya Mühendisi Nagihan Çakır ve Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Vahit Kirişçi katıldı.

Büyük Kolej Fen Bilimleri Zümre Başkanı Elvan Orkut, "okuldaki konteynerlerde 1 hafta içinde 150 litre atık yağ depoladıklarını, bunu ulusal sorumluluk projesine dönüştürmeyi amaçladıklarını" ifade etti.

ÇEVRESEL PROBLEMDEN AVANTAJA

Atık bitkisel yağların toplanması ve biyodizele dönüştürülmesi, önemli bir çevresel problemi avantaj haline getiriyor. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre yeraltı suyunu, bin yıl telafi edilemez şekilde kirletiyor. Bunun yanında, atık yağların kanalizasyona dökülmesi, atık su toplama ve kentsel altyapı sistemlerini de tahrip ediyor. Tüm bu sebeplerle, atık yağların toplanması ve biyodizele dönüştürülmesinde, bireysel sorumluluklar büyük önem taşıyor. Tüketimin azaltılması ve her atığın, başka bir sürecin girdisi haline getirilmesiyle, çevresel problemler de avantaja dönüştürülmüş oluyor.

Restoranların, otellerin kızartma yağını kaç kez kullandığı ve bu kullanım sonucu oluşan atık yağları ne yaptıkları önemli bir çevresel sorun. Her restoranın lisanslı atık yağ toplayıcılarıyla anlaşmış olması gerekiyor.1 Ocak’tan itibaren, atık yağların hanelerden toplanması da zorunlu hale gelecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!