Ateş’ten Satı Kadın üniversitesi teklifi

Güncelleme Tarihi:

Ateş’ten Satı Kadın üniversitesi teklifi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

Ankara’nın iki ilçesi Kazan ve Çubuk arasında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi için kıyasıya yarış sürerken, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’ten sürpriz bir kanun teklifi geldi.

ANKARA’nın iki ilçesi Kazan ve Çubuk arasında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi için kıyasıya yarış sürerken, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’ten sürpriz bir kanun teklifi geldi.

Ateş, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde Kazan’a Satı Kadın Üniversitesi kurulmasını istedi. Ateş kanun teklifinde rektörlüğe bağlı olarak, Türkiye’de henüz bulunmayan Kadın ve Kadın Sorunlarını Araştırma ile Kadın İstihdamını Yaygınlaştırma ve Geliştirme enstitülerinin de kurulmasını öngördü.
Ateş, bugüne kadar üniversitelerin hep erkek isimleriyle kurulduğunu ancak, Türkiye’de henüz hiç bir kadının adını taşıyan üniversitenin bulunmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

Tam bir cumhuriyet kadını

“Kazan Satı Kadın adıyla anılan bir ilçedir. Türkiyemizin ilk kadın milletvekillerindendir. Kazan alt yapısıyla çevresiyle ormanıyla çok güzel bir ilçemiz. Bugüne kadar da o ilçemize yakışan bir yatırım olmadı oraya. Ankara’ya hem çok yakın, raylı sistem çok rahat gidebilir bir durumda. O nedenle Kazan’a Satı Kadın üniversitesi de Satı Kadın adı da çok yakışır. Onlar da çok arzu ediyorlar.” Ateş, kanun teklifi gerekçesinde de şunları kaydetti:

Eğitimin başkentiyiz

“Ankara, sahip olduğu üniversite sayısı, bu üniversitelerin eğitim kapasitesi ve kalitesi nedeniyle eğitimin de başkenti konumundadır. Bununla birlikte Ankara’da kurulacak yeni üniversiteler, bunlara bağlı fakülte ve yüksek okullar, değişik alanlarda araştırma yapacak olan enstitüler, Başkentimizin bu konumunu daha da güçlendirecektir. Kurulacak olan üniversitelerin yer tercihinde Ankara’nın merkezi yerine ilçelerinin ön planda tutulması, hem bu ilçelerimizin kültürel, sosyal ve ekonomik alanda gelişmesini sağlayacak hem de Ankara’nın merkezi ile ilçeleri arasındaki sosyo-ekonomik gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasında önemli bir rol üstlenecektir. Dünyanın hemen hemen her yerinde, o ülkenin yetiştirdiği, değişik alanlarda başarı sağlamış, tarihine yön vermiş kişilerin isimleri, cadde, okul, müze, üniversite vb. yerlerde yaşatılmaktadır. Ülkemizde kurulan pek çok üniversitede ismini tarihimize damgasını vurmuş, değişik alanlarda başarı sağlamış kişilerden almaktadır.

Kadınlarımız övgüye değer

Kadınlarımız tarihimizde ve özellikle cumhuriyet tarihinde tıptan havacılığa kadar değişik alanda büyük başarılara imza atmışlardır. Türk kadınının kurtuluş savaşında gösterdiği büyük fedakârlık ve cesareti ise övgüye değerdir. Cumhuriyet ve Ankara tarihimizle özdeşleşmiş isimlerden biride Satı Kadındır (Satı ÇIRPAN). İlk kadın milletvekillerimizden biri olan Satı Kadının isminin bir üniversitede yaşatılması tarihimize olan saygı kadar bir kadınımızın isminin ilk defa bir üniversiteye verilmiş olması açısından da önem arzedecektir.

Kadınları unutmuşuz

Ateş, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde Kazan’a Satı Kadın Üniversitesi kurulmasını istedi. Ateş, bugüne kadar üniversitelerin hep erkek isimleriyle kurulduğunu ancak, Türkiye’de henüz hiç bir kadının adını taşıyan üniversitenin bulunmadığını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!