Atatürk vefatının 77'nci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıldı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk vefatının 77nci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 10:15

Vefatının 77’nci yılda saygı ve özlemle andığımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için yurtta ve dünyanın değişik noktalarında anma törenleri düzenlendi.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.

Atatürk vefatının 77nci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıldı

10 KASIM'DAN ÇARPICI KARELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Cevdet Yılmaz, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk'ün mozolesine bıraktı. Atatürk'ün 77 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de “ti” sesi ve sirenler eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu.

Saygı duruşu sırasında gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Devlet töreninin ardından halkın ziyaretine açılan Anıtkabir bugün saat 20:30'a kadar açık kalacak.

Atatürk vefatının 77nci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıldı

Aramızdan ayrılışının 77’nci yılında gönüllerden sevgisi eksilmeyen Büyük önder Atatürk İstanbul Taksim’de de anıldı. Bu sırada küçük bir serçe Taksim Anıtı’ndaki Atatürk heykelinin parmaklarına konuverdi. Kendisi için o andaki en güvenilir yerde bir süre dinlenen serçe daha sonra uçarak gözden kayboldu. Doğan Haber Ajansı muhabiri Mustafa Özdabak da bu güzel anı ölümsüzleştirdi.

Haberin Devamı

VATANDAŞLAR DOLMABAHÇE'YE KOŞTU

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 77. yıldönümünde gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'nda törenle anıldı. Saat 09:05'de Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri büyük bir tekne ile Dolmabahçe Sarayı'nın önüne geldi. Atatürk için saygı duruşunda bulunan öğrenciler ardından da 10. Yıl Marşını söyledi .Bu sırada sarayın bahçesinde bekleyen bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Dün geceden bu yana Dolmabahçe önünde demir atan askeri gemi de saat 09.05'te siren çaldı. 

Atatürk vefatının 77nci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıldı

PAVEY: ARTIK AKLIMIZLA SEVME VAKTİ

Atatürk'ün yaşamını yitirdiği odada tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanvekili Şafak Pavey de katıldı. Atatürk'ün yaşama gözlerini yumduğu yatağa çiçekler bırakıldı. Saat 09.05'te sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Atatürk'ün yatağının başında nöbet tutan askerin gözleri doldu. TBMM Başkanvekili Şafak Pavey ardından anı defterini imzaladı. Pavey deftere, "Mirasınızı taşıyanlar olarak bugüne kadar sizi hep yüreğimizle sevdik. Artık aklımızla sevme vaktindeyiz" diye yazdı. 

Haberin Devamı

Haberin Devamı

KORELİLER DE ANDI

Törenin ardından Atatürk'ün odası, vatandaşların ziyaretine açıldı. Genç yaşlı yüzlerce vatandaş sırayla odayı ziyaret etti. Yatağa çiçek bırakan vatandaşların birçoğu gözyaşlarını tutamadı. Anmaya turistler de katıldı. Güney Koreli onlarca turist Atatürk'ü andı. Koreli bir turist ziyaretin ardından, "Burada bulunmaktan büyük onur duyuyorum" dedi. 

SİYAH ÖNLÜKLERLE KATILDILAR

Ünye'den gelen ve kendilerine dünkü çocuklar adını veren ve siyah önlükler giyen bir grup saray önünde andımızı söyledi. 

AKŞAMA KADAR AÇIK

10 Kasım'de Dolmabahçe Sarayı akşam saat 18:00'e kadar vatandaşların ziyaretine açık olacak. - Özgür ALTUNCU / İdris TİFTİKCİ - İstanbul DHA

Haberin Devamı

6,5 KİLOMETRELİK İNSAN ZİNCİRİ

Anadolu yakasında ise binlerce kişi , Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahili Yürüyüş Yolu arasında yaklaşık 6.5  kilometrelik "Ata'ya Saygı Zinciri 'oluşturdu.

Atatürk vefatının 77nci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıldı

Kadıköy Belediyesi Gönüllülerinin öncülüğünde dördüncüsü düzenlenen "Ata'ya Saygı Zinciri"nde, binlerce insan el ele tutuşarak saat 09.05'te saygı duruşunda bulundu. Saygı zinciri sonrasında tekneler de sahil boyunca kıyıya yanaşarak sirenleriyle destek verdi. Su jetleri geçiş yaparken, paramotorcular da  havada bayrak açtılar. - Cengiz ÇOBAN-İSTANBUL-DHA

Atatürk vefatının 77nci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıldı

DALGIÇLAR DENİZİN ALTINDAN ATATÜRK’ÜN GÖZLERİYLE ÇIKTI  

Maltepe Belediyesi, Atatürk’ün ölüm yıldönümünde gerçekleştirdiği “Ata’ya Saygı Dalışı” etkinliğinde ünlü İngiliz ressam Ned Pamphilon’un “Atatürk’ün Gözleri” portresi ve Türk bayrağı, 20 dalgıç tarafından deniz altından çıkartıldı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve binlerce Maltepeli de, karada oluşturdukları saygı zinciri ile bu unutulmaz anlara tanıklık etti.   

Atatürk vefatının 77nci yılında sevgi, saygı ve özlemle anıldı

MAKEDONYA’DA ANMA TÖRENİ

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği’nde Büyükelçilik mensupları, Müşavirlikler, TİKA ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi çalışanlarıyla birlikte saat 9:05’te Atatürk’ü anma töreni düzenlendi.

T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömer Şölendil 10 Kasım münasebetiyle yayınladığı mesajında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 77. yılında saygıyla anıldığını belirterek, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü Makedonya’da  anmanın özel bir öneminin var olduğunu ifade etti. 
Gençlik yıllarını geçirdiği bu güzel toprakların o dönemdeki siyasi, sosyal dokusunun etkisi altında yetiştiği, Manastır’da bulunan tarihi İdadi’deki öğrenimi sırasında, daha sonra İstiklal Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluşunda önemli rol oynayacak arkadaşlarıyla beraber fikir teatisinde bulunduğu ve Cumhuriyetin kurucu ilkelerinin ilk tohumlarının burada filizlendiğini vurguladı.

Büyükelçi Ömer Şölendil mesajını şu sözlerle tamamladı: “Cumhuriyetimizin ilelebet yaşayacağına olan inancımızla  Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını bu vesileyle tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor, onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.” - Eyüp SALİH – ÜSKÜP,(DHA)

BAKMADAN GEÇME!