Atatürk Anıtı kavgası

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Anıtı kavgası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 00:00

5 yıldır yapımı yılan hikayesine dönen Göztepe Parkı’na cami projesi nedeniyle karşı karşıya gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Çevresi ve Kadıköy Meydan Projesi nedeniyle görüş ayrılığına düştü.

Haberin Devamı

Kadıköy Belediyesi’nden görüş almadan meydan projesi hazırlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yapılan düzenlemeyle tartışılacak yeni bir düzenleme yaptı. 1/5000’lik planlara işlenen yeni düzenlemede Kadıköylüler'in ulusal bayramlarda çelenk koyarak resmi törenler yaptığı Kadıköy Meydanı veAtatürk Anıtı kaldırıldı yerine bina inşaatları planlandı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy Belediye Meclisi’nde yaptığı gündem dışı konuşmada, projeye tepki göstererek Atatürk Anıtı’nın kaldırıldığını, projeye hem kendilerinin hem de Kadıköylüler'in izin vermeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

ATATÜRK ANITI'NIN YERİNE BİNA / Foto Galeri

ANITIN KALDIRILIP YERİNE BİNA DİKİLECEK OLMASINA SANATÇILARDAN TEPKİ

Kadıköy Meydanı'nın yeni projesi ve Atatürk Heykeli’nin kaldırılıp yerine bina yapılacak olmasına Müjdat Gezen ve Edip Akbayram'dan sert tepki var.

Müjdat Gezen: “Orası bir meydan ve ben oradaki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yıllarca hocalık yaptım. Sahil kesimi, oraya bina dikilmesi bence yanlış. Sabah okuduğumda evvela şaka zannettim. İnanılır bir şey değil ama zaten inanılır şeyler de yapmıyorlar. Zannedersem Kadıköy halkı böyle konularda çok birleşicidir, izin vermezler. Atatürk heykelini kaldırmaları bana doğal geliyor şu sistem içerisinde. Ne olacak? 19 Mayıs’ı kaldıran, çelenk koymayı yasaklayanlar Atatürk heykelini de kaldırabilir. Bana çok şaşırtıcı gelmiyor ama orası bir meydan. O meydana bina dikmek çok anlamsız.”

Edip Akbayram: “Ben kırk yıldır Kadıköy’deyim ve Moda’da yaşıyorum. Oradan Atatürk anıtını kaldırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğine inanıyorum.” (Gülbahar Karakuş / İstanbul)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı “Haydarpaşa Garı Çevresi ve Kadıköy Meydanı Projesi” dün akşam Kadıköy Belediye Meclisi’nde tartışıldı. Projenin hiçbir aşamasında kendilerine bilgi verilmediğini, görüş alınmadığını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, belediye meclisinde yaptığı konuşmada, projenin Atatürk Anıtı'nın da içinde olduğu Kadıköy Meydanı’nı yok ettiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Öztürk tepkisini, “Tam bir facia, dünyanın neresine giderseniz gidin, kentin deniz kenarları açık alandır, meydanlar geniştir. Buralara yapı, bina konulmaz. Bölgede ne trafik, ne meydan, hiç bir şey kalmaz eğer öyle yaparsanız. Her şeyi ticari olarak görmemek gerekir. Ben bu planı içime vicdanıma sığdıramıyorum, sığdıran varsa söylesin” sözleriyle dile getirdi.

'BİRAZCIK SAYGI İSTİYORUZ'

Haydarpaşa Garı’nın gar olarak kullanılması gerektiğini savunan Öztürk, Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulu kararını hatırlatıp şöyle konuştu:
''Burası nostaljik ve tarihi bir yapı. Planda Gar, Kültürel Tesis ve Konaklama alanı olarak planlanmış. Yani  bir kısmı  otel,  içine de sergi salonu  ve kültür tesisi olan bir yapı planlanacak sanıyorsunuz,  ama gelin görün ki bütün bina otel olarak planlanmış. Bunu kabul edemeyiz. Haydarpaşa Garı’nın arkasına 105 bin metrekare inşaat yapıyorlar. Kadıköy Meydanı’nın tamamen yeşil olması gerekirken burayı da inşaat ile doldurmuşlar. Bu alana da yapılaşma koyulmuş.

Haberin Devamı

Üstelik bu yetmiyormuş gibi Kadıköy’de resmi törenlerin yapıldığı meydan Atatürk Anıtı ile birlikte ortadan kalkıyor. Birazcık saygı istiyoruz. Ben bu kentin belediye başkanıyım. Bu planı yaparken eminim AKP’li hiçbir meclis üyesine sormadılar. Bize de sormadılar. Ayıp değil mi? Nasıl içimize sindireceğiz? Hükümet saygı duruşunu yasakladı, çelenk koymayı yasakladı. Kadıköy Belediyesi'nin yaptırmış olduğu Atatürk Anıtı'nı kaldırıp, yerine kocaman bina yaptıracaksınız. Kime sordunuz? Niyetiniz nedir? Bu anıtı Kadıköy Belediyesi, Kadıköylüler'in parasıyla yaptırdı. Bunu kaldırıp Büyükşehir Belediyesi deposuna kaldıracaksınız  buna izin vermeyiz. Bizimle konuşup, paylaşılmadı.

Haberin Devamı

İSTİFA EDERİM

Bunları söylediğimiz zaman her şeye karşısınız diyerek eleştiriliyoruz. Nasıl karşı olmayalım? Kentin belediye başkanı olarak karşı olmazsam istifa ederim daha doğru olur. Biz Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Belediye Başkanı olarak ben, itiraz edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi’nden kim yetkiliyse gelsin bize bu projeyi anlatsınlar. Tartışalım, fikrimizi söyleyelim. Ben yaptım oldu demekle olmaz. Bunu kabul edemeyiz. Yeni bir projeyi gündeme getirmelerini bekliyoruz. Biz yasal haklarımızı kullanırız. AKP’li meclis üyesi arkadaşlarım bu planı savunuyorlarsa sözümüz yok. Zoraki savunmak zorundalar. Ama siz Atatürk Anıtı’nı kare içine alıp oraya bina koyuyorsanız biz bunu sorarız. Bunu Kadıköylülere ve Kadıköy Belediyesi’ne açıklamak zorundasınız.''

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!