Aşut : “Mersin siyaseti sandığı gidince yapan bir kent olmalıdır”

Güncelleme Tarihi:

Aşut : “Mersin siyaseti sandığı gidince yapan bir kent olmalıdır”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 13:28

Aşut : “Mersin siyaseti sandığı gidince yapan bir kent olmalıdır”

Haberin Devamı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, iş dünyası olarak, bir vizyon oluşturmaya, kenttin ve ülkenin başta ekonomi olmak üzere bir çok alanında çözümün bir parçası olmaya çalıştıklarını söyledi. 2019’da bir seçimin daha olacağını hatırlatan Başkan Aşut, “Yine gündem siyaset olacak. Ancak Mersin, siyaseti sandığa gidince yapan bir kent olmalıdır” dedi.
Mersin iş dünyası olarak, sürekli gündeme getirdikleri iş dünyasının sürekli siyasetin merkezinde olmaması ve daha çok ekonomi gündemini izlemesi gerektiği olduğunu hatırlatan Aşut, “Çünkü bizim birincil görevimiz ekonomidir, iştir, aştır. Elbette siyasetle temasımız olacak. Ancak, bu temas olumsuz siyasetin ayrımcı ve kutuplaştıran, partizan kısmı ile ilgili değil, daha çok yapıcı, yol açan, birleştiren ve çözüm odaklı kısmı ile ilgili olmalıdır. Bu anlamda, siyaset üstü kurumlar olan odalarının yanında, iş dünyası ile ilgili STK da artık kendilerini küçük çıkar gurupları olarak görmeyi bırakmalarıdır” dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak kendilerini geleceğe taşıyacak olan gerçeklere odaklanmayı, enerjilerini buna harcamayı daha akılcı bulduklarını anlatan Aşut, “Sonuçta siyaset elbette ülkemiz için çok önemli olsa da, ekonomide ülkemizi geleceğe taşıyacak olan gerçeklere odaklanmadıkça, sadece siyaset çözüm olmayacaktır. Dahası, küresel ekonomiye entegre bir ülke ve kent iseniz, yerel ve ulusal siyasetle günleri geçirmek sadece bu rekabette geri kalmanız anlamına gelecektir. Bu anlamda tüm projelerimizi buna göre yapıyoruz. Verimli bir kent olmak, yenilikçiliği yakalayan bir kent olmak hedeflerimizdir” diye konuştu.
MERSİN’Nİ BAŞARILARINI ES GEÇMEMELİYİZ
Ekonomi bağlamında en temel gerçeğin, çağın en büyük talebi olan her alanda ICT denilen bilgi ve iletişim araçlarına entegrasyon, merkezinde internet olan, yazılım olan yüksek teknolojili üretim, hizmet ve ticarete entegrasyon ve tüm bunların yaratıcısı olan insan kaynağını doğru eğitmenin şartı olan bilimsel eğitim olduğuna işaret eden Aşut şöyle devam etti:
“Türkiye’de başka hiç bir Ticaret ve Sanayi Odası yok ki bu konularda bizim kadar proje üretmiş olsun, fikir beyan etmiş olsun veya farkındalık toplantıları yapmış olsun. Bunun için kapı kapı geziyoruz. Meslek liselerini tek tek ziyaret ediyoruz, sadece öğrencileri değil eğiticileri de motive ediyoruz, taleplerimizi söylüyoruz. Firmalarımızı tek tek ziyaret ediyoruz, eğitimler veriyoruz, konferanslar düzenliyoruz. Medyayı etkin kullanarak, sosyal medyayı kullanarak tüm bunların farkındalığını oluşturmaya çalışıyoruz, iyi örnekleri gösteriyoruz ve destek veriyoruz. Türkiye son 15 yılda yüksek teknolojili üretimini iki kat arttırırken, Mersin son birkaç yılda bunu iki kat artırabilmişse bunun arkasında yatan şey işte bu çabadır. İnovasyon kelimesi Türkiye’de bilinmezken, Mersin 2005-2006’da Türkiye’nin ilk bölgesel inovasyon projesi RİS-Mersin’i hazırladı. Yenilikçiliği ekonomisine soktu.”
Ortak akıl toplantılarına 11 yıl önce başladıklarını hatırlatan Aşut şunları söyledi:
“SWOT analizlerine 11 yıl önce başladı. Türkiye daha bugün Endüstri 4.0’ı duymaya başlıyor, Mersin iki sene önce bunu gündeme getirdi. Üç sene önce 3-D tarayıcı ve yazıcıyı imalatçılarının hizmetine sunan, içinde çağın imalat devriminin temeli olan Tersine Mühendisliği uygulamaya aldı ve kurduğu Tedarik Zinciri Test ve Ar-Ge Laboratuarı ile imalatçısına tasarım dahil hizmet vermeye başladı. Eğer Mersin tarihin en büyük ekonomik krizlerinden biri olan 2008 küresel finans krizinden sonra bile ihracatını düşürmediyse, kent ihracat -ithalat dengesinde cari açık vermediyse; yani, ihracatı her zaman ithalatından fazla bir kent olduysa, 2010-11’de UMEM gibi bir projede pilot bölge olarak bile Türkiye’nin istihdam şampiyonu olabildiyse, çevre ülkelerdeki sıkıntılara, pazarlarımızdaki Arap Baharına rağmen ihracata devam edebildiyse, yüksek teknoloji üretimdeki ihracatını % 3’lere çıkartabildiyse, ülke içindeki terör, deprem ve dışımızdaki Suriye’deki sıkıntıların ardından sayısı yüz binleri aşan göçmen ve sığınmacıya kucak açıp, iş ve aş verip ve bunları huzur içinde kucaklayabildiyse bunun arkasında işte Mersin iş dünyasının işine odaklanma vizyonu vardır.”
MERSİN’İN GÜNDEMİ BELLİDİR; EKONOMİ, İŞ VE AŞ

2019’da bir seçimin daha olduğunu anımsatan Aşut bu konuda şu görüşlere yer verdi:
“Yine bir siyaset süreci var. Yine gündem siyaset olacak. Ancak Mersin, siyaseti sandığa gidince yapan bir kent olmalıdır. Sandık günü herkes demokrasinin gereği olan tercihini yapacaktır. Biz Mersin iş dünyası olarak 2019’a kadar yine ekonomi diyeceğiz, daha katma değerli nasıl üretiriz; daha çok nasıl ihracat yaparız; sektörlerimizi Endüstri 4.0’a nasıl entegre ederiz; verimliliği nasıl sağlarız; interneti, bilgi ve iletişim teknolojilerini ekonomiye ve firmalara nasıl entegre ederiz; e-ticaret, e-ihracat,e-lojistik gibi yenilikçiliklerle girişimcilerimizi nasıl buluştururuz; insan kaynağımızı geleceğin ekonomisine nasıl hazır hale getiririz; mesleki eğitimdeki endüstri 4.0 dönüşümünü nasıl yaparız; kısacası, 21. Yüzyılın dünyası ile nasıl yüzleşiriz buna odaklanacağız, gündemimiz bunlar olacaktır. Çünkü bunlar varlık nedenimizdir, refahımızdır, toplumsal huzurumuzdur.”

Ali Ekber ŞEN / MERSİN, (DHA)
AŞ(EŞ)(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!