Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor? ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2022 12:21

Her yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?

Haberin Devamı

Tutulmalar ‘Mundane’ yani dünya astrolojisi açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Çünkü o dönemde hangi sınavların verileceğini, geliştirilmesi gereken konuları gösterir. Bunların neler olduğunu tutulmalarda karşı karşıya duran kuzey ve güney Ay düğümü belirler. Kuzey Ay düğümü gelişim alanlarına, güney Ay düğümü kayıp ve zorluk konularına işaret eder. Yaklaşık 18 ayda bir de bu akslar burç değiştirir.

2023’ün ilk aylarında Boğa-Akrep aksının son tutulmalarını deneyimleyeceğiz. Nisandan itibaren tutulmalar daha çok Koç-Terazi burçları arasında meydana gelecek ve kuzey ucu Koç, güney ucu Terazi burcunda yer alacak. Yani Koç burcunun temsil ettiği konuları geliştirmek gerekecek, Terazi burcunun temsil ettiği konularda kayıplar, sınavlar verilecek.

Haberin Devamı

Tabii burada Boğa-Akrep ve Koç-Terazi aksının ne demek olduğundan bahsetmeliyiz ki tutulmaların anahtar kelimeleri ortaya çıksın.

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’
Mundane astrolojiye göre Boğa burcu bankalar, para, ekonomi, tarım, toprak, sanat, ticaret, borsa, finans kurumları, sigorta, beslenme, gıda ve müzisyenlerle ilgilidir. Kuzey ay düğümü Boğa’da yer alacağından tarım ürünlerine ulaşmak kolay olmayabilir. Ekonomik açıdan güçlendirecek hamlelere ihtiyacımız var. Toprak grubundaki tutulmalar depremle ilgilidir, tedbirlerin arttırılması gerekir. Borsa, finansal kurumlar, bankalarda büyük yapılanmalar meydana gelebilir.

Akrep de ölüm, radyoaktif maddeler, borçlar, vergiler, rezervler, hırsızlar, cinsellikle ilgili konular (tacizler, tecavüzler, sapıklar), yabancı ülkelerle finansal ilişkiler, suçlar, kamu güvenliği, mafya, gizli örgütler, gizlilik içinde yürütülen işler demektir. Radyoaktif maddeler ve özellikle uranyum konusunda krizler çıkabilir. Maddi krizler, borçlanma, finansal kurumların güvenirliğini kaybetmesi söz konusu olabilir. Yer altı, petrol, maden ocaklarıyla ilgili sorunlar, cinsel suçlarda, genel anlamda suç ve ölüm oranında artış yaşanabilir. Yer altı dünyası, gizli örgütler, mafya gibi konular gündeme gelebilir.

Haberin Devamı

Yılın çoğunda etkili olacak Koç-Terazi aksına bakarsak… Koç burcu liderlik etmek, bir şeyleri ilk defa yapmak, savaşmak, yangınlar, aktif volkanlar, sansasyonlar, yeni enerji türleri, enerji kaynakları, askerler, savaş, rekabet ve mücadeleye dayalı ortamlar, sporcular, kahramanlık yapanlar ve itfaiyecileri sembolize eder. Tutulmaların kuzey ucu Koç’tayken geliştirmemiz gereken tutum; korkmamak, haklı olduğumuz konularda savaşmak, risk almak ve hatta belki biraz bencil olmak. Yangınlar ve volkanik hareketlenmeler artabilir. Enerji açısından önemli bir sene. Güneş enerjisi konusunda ciddi çalışmalar yapılabilir. Hiçbir kaynağı israf etmemeyi öğreneceğiz. Sportif faaliyetler açısından önemli olaylar yaşanabilir. Savunma sporlarını öğrenenler artabilir. Siyasi sansasyonlara hazırlanın! Ayrıca yeni vizyoner liderler çıkabilir. Kahramanlık ve başarı hikâyelerine sık sık rastlayabiliriz. 2023 kahramanların senesi olacak. Demir, çelik, avcılık, spor malzemeleri, enerji ve silah sektörü kazançlı olabilir.

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’

Terazi burcu dış ilişkiler, savaşlar, barış anlaşmaları, boşanmalar, evlilikler, hakimler, savcılar ve adalet gibi temalara işaret eder. Güney Ay düğümü ucunda Terazi olduğundan bu sene diplomatik ilişkileri yönetmek zorlaşabilir. Ülkeler arası anlaşmazlıklar, hatta savaşlar görebiliriz. Bu yıl hukuku ve adaleti koruyabilenler kazançlı çıkacak. Tekstil, değerli taş ve kozmetik sektörleri zorlanabilir.

Haberin Devamı

Tutulmalar belli Saros döngülerine aittir. Yani her tutulmanın gerçekleştiği burç ve dereceler geçmişte bir dönem meydana gelmiştir. Bu tutulmalar 2004-2006’daki tutulmalarla aynı derecede. Bu dönemi 2023 öngörülerinde ciddi bir referans görevi görebilir. Şimdi bu yıl meydana gelecek tutulmaların beraberinde neleri getireceğine daha yakından bakalım…

20 Nisan’da 29 derece Koç burcunda Jüpiteryen Güneş tutulması

Bu tutulmada hem Jüpiter hem de Alrisha sabit yıldızı etkili. Dünya genelinde Jüpiter’in temsil ettiği konular ön plana çıkacak: Finans, ticaret, eğitim, akademisyenler, inanç, dini konular, medya ve ulaşım. Ayrıca Jüpiter büyüten bir gezegendir. Yani tutulmada yaşanan her olay fazlasıyla büyümeye müsaittir, stresli gelişmeler olabilir. Normalde Jüpiter fırsatlarla ilişkilidir. Fakat 29’uncu derece sebebiyle bir fırsatı değerlendirememek anlamına gelir.

Haberin Devamı

Tutulma Koç burcunda olacak. Yangınların artabilir, yanardağlar yeniden harekete geçebilir. Yeni enerji kaynakları, güneş enerjisi, enerji krizleri, enerjiyi verimli kullanmakla ilgili uyarılar söz konusu. Bu tutulma rekabeti tetikleyebilir, savaş gibi konuları gündeme getirebilir. Çocuklar, okullar, çocukların kaldığı yerler, yetimhaneler, bakım evleri risk altında. Finansal konularda cesaretli adımlar atılabilir, risk alınabilir. Uluslararası ticaret hız kazanabilir. Alrisha, birleştirici bir yıldızdır. Bu yüzden şirket birleşmeleri, ülkelerin birleşmesi, ticari birleşmeler söz konusu olabilir.

Tutulma 29’uncu derecede meydana gelecek. Bu derece yeni başlangıçlara heves edip başlayamamak anlamına gelir. Sıkışmak, arada kalmak, tehlikeli sonların derecesidir. İşin içinde Koç olduğundan; savaşla-barış arasında sıkışıp kalmak anlamına gelebilir. 29 derece Koç burcunun 3’üncü dekanıdır. Bu dekan dünya astrolojisinde erkeklerin büyük üzüntüsünü, büyük yaşlı önemli bir kadının vefatını, sığır-inek gibi hayvanların zarar görmesine işaret eder.

Haberin Devamı

Türkiye açısından bakarsak, tutulmanın gerçekleştiği anın Ankara’ya göre hazırlanan haritasında Boğa burcu yükseliyor ve başlangıç noktasında Uranüs bulunuyor. Bankalar, para, ekonomi, tarım, toprak, sanat, ticaret, borsa, finans kurumları, sigorta, beslenme, gıda ve müzisyenler gündemde. İşin içinde Uranüs olduğundan depremleri tetikleyebilir. Skandallar, teknolojik konular öne çıkabilir. Havayollarıyla ilgili konular gündeme gelebilir. Eğitim, otomotiv, seyahat sektörlerinde grevler, iş yavaşlatmalar söz konusu olabilir.

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’

Boğa burcu ülkemiz haritasında meclisi temsil eden alanda duruyor. Yükselen burcun yöneticisi olan Venüs de İkizler burcunda yer alıyor. İkizler değişken bir burç olduğundan hem finansal hem ticari hem de bir şeylerin fiyatlarıyla ilgili konular değişken olacaktır. Gıda, moda, sanat, dijital arabaların fiyatlamalarında değişkenliği daha güçlü hissedebiliriz.

Seçimler 20 Nisan +/- 20 günlük bir zamana denk gelirse, arada kalmaya, sonuçlanmamaya işaret eder. Belki ikinci tura ihtiyaç olabilir. Genel olarak bu sene gerçekleşen tutulmalar burç, derece ve dakika itibariyle 2002’ye benziyor. 2002’de ülkemize yeni bir cumhurbaşkanı seçmiştik. Tutulmanın gerçekleştiği anın haritasında, 12’nci evde çok fazla gezegen toplaşması var. Kontrol dışı, gizlilik içinde yürütülecek olaylar söz konusu. Bu ev kayıplar, elde olmayan koşullar ve zorluklarla ilgilidir. Bu tutulma önemli erkek vefatlarına işaret edebilir. Bu, marka olmuş, ticari anlamda önemli bir isim olabilir. Ya da terörle ilgili önemli gelişmeler meydana gelebilir. Tutulma STK’lar, meclis, hazine gibi konuları temsil eden 11’inci eve düşecek. 29 derecede olacağından dolayı; bazı konular mecliste takılıp kalabilir, bir yasayla ilgili kriz çıkabilir.

5 Mayıs’ta 14 derece Akrep burcunda Uranüsyen Ay tutulması

Bu tutulmanın başrolünde Uranüs ve Zuben Elgenubi sabit yıldızı olacak. Tutulma Akrep burcunda olacağı için ölüm, radyoaktif maddeler, borçlar, vergiler, rezervler, hırsızlar, cinsellikle ilgili sıkıntılı konular (tacizler, tecavüzler, sapıklar), yabancı ülkelerle finansal ilişkiler, suç, kamu güvenliği, mafya ve gizli örgütler ön plana çıkacaktır. Uranüs de teknoloji, dijital konular, uçaklar, havayolları, skandallar, grevler ve uzayla ilgili konulara işaret eder.

Dünyada artan enflasyon krize sebep olabilir, vergiler artabilir. Uranüs etkisiyle grev ve isyanlar, teknolojik kazalar, yeni teknolojik icatlar çıkabilir. İnsanlar ekonomiye tepki olarak gösteriler yapabilir. Radyoaktif tehlike oluşabilir. Havayolları ve uçaklarla ilgili stresler, kazalar söz konusu olabilir. Cinsellikle ilgili sevimsiz haberler duyabiliriz.

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’
Zuben Elgenubi yıldızı yetersiz fiyat demektir. Fiyatlama konusundaki stresler, savaşta mülklere el konulması ve psikopatik cinayetlerle ilgilidir. 14 derece Akrep burcunun 2’nci dekanına işaret eder. Bu dekanın dünya astrolojisinde zeytin ve zeytinyağı krizine işaret eder.

Türkiye açısından bakarsak, tutulmanın gerçekleştiği anın Ankara’ya göre hazırlanan haritasında Akrep burcu yükseliyor. Vergiler, enflasyon, bankalar, krediler, krizler ana başlıklar. Akrep burcunun yöneticisi Mars Yengeç burcunda ve 8’inci evde. Ulusal güvenlikle ilgili konular, güvenliğin arttırılması gündeme gelebilir. Ev fiyatları ya da konut kredilerinde artış olabilir. Türkiye’nin kendi haritasında tutulma şans noktamız üzerine düşüyor ve 5’inci evde gerçekleşiyor. Bu ev gençleri, borsayı, sporcuları, yatırım araçlarını sembolize eder. Finansal açıdan rahatlama yaşanabilir. Ülke haritasında hem Uranüs hem de Plüton’un aynı anda tetiklenmesi büyük bir dönüşüme işaret eder. Türkiye’de düzeni değiştirecek güçte bir tutulma bu. Seçim bu zamana denk gelirse Türkiye’de çok büyük bir değişim rüzgârı esebilir.

14 Ekim’de 21 derece Terazi burcunda Merküryen Güneş tutulması

Bu tutulmada Merkür, Bellatrix ve Arneb sabit yıldızları etkin. Terazi burcu dünya astrolojisinde dış ilişkiler, savaş, barış, boşanma, evlilik, hakimler, savcılar, adalet gibi temalara işaret eder. Merkür iletişim, anlaşma, ifade, seyahatler, eğitim, yolculuklar, taşımacılık, sınavlar, medyayı temsil eder.

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’
Tutulma moda ve sanat alanında önemli gelişmeleri getirebilir. Dijital kıyafetler tanıtılabilir. Diplomatik ilişkiler önem kazanacak. Ülkeler arası barış, iş birliği veya ticaret anlaşmaları artabilir. Bilgi güvenliği açıkları, siber saldırılar meydana gelebilir; özellikle de banka, tekstil, mücevher, kuyumcu gibi yerlere... Davalarda verilen kararlar halk tarafından sorgulanabilir. İşçi sınıfının hak arayışı öne çıkabilir.

21 derece Terazi burcunun 3’üncü dekanına işaret eder. Bu dekan soylular arası uyuşmazlıklar demektir. Örneğin İngiliz Kraliyet Ailesi’nde ilişki sorunları, boşanma veya evlilikler haberleri duyabiliriz. Oyun dünyasında yenilikler, hologramlar gündeme gelebilir. Bellatrix yıldızı savaşçı, güçlü kadın figürleri öne çıkabilir; kadınların hakları öne çıkabilir. Arneb ise tavşanları temsil eder, hatta tavşanların telef olmasını... Umarım kötü bir şey olmaz ama bu tutulmanın tavşanlarla ilgili etkisini yaşayıp göreceğiz.

Türkiye açısından, tutulmanın Ankara’ya göre çıkartılan haritasında gökyüzünde İkizler burcu yükseliyor. Ülkenin gündeminde eğitim, bilgi, ulaşım, medya, iletişim ve ticaret var. İkizler’in yöneticisi Merkür tutulmaya eşlik edecek. 5’inci evde gerçekleştiği için de gençler, borsa, yatırımlar, diplomatlar, elçiler, elçilikler odak noktası. Gençlerin eğitimi, kullandıkları iletişim gereçleri, iletişim ve teknoloji yatırımları, diplomatik ilişkiler önem kazanacak. Umarım diplomatik bir kriz yaşanmaz. Sanatçılar, yazarlar ön planda olacak; ödüller kazanabilirler. Ülkemizde sanat üretkenliği artabilir. Eğitim, sınav sistemlerinde yapılanmaya gidilebilir.

28 Ekim 5 derece Boğa burcunda Jüpiteryen Ay tutulması

Tutulmanın başrol oyuncuları Jüpiter, Mars ve Merkür. Boğa dünya astrolojisinde ekonomi, ticaret, finans kurumları, tarım, toprak, beslenme, gıda, sanat ve müzisyenlerle ilgilidir. Tutulmada Mars ve Jüpiter karşı karşıya. Bu, cesur ve risk almaya hazır olmak demektir. Ama aşırı güvenle alınan gereksiz riskler sonucu büyük kayıplar getirebilir. Kumar oynamaktan kaçının. Kontrolsüz bir güce işaret eder, kazalara açık zamanlardır. İnanç, din ve sporla ilgili büyük stresleri ve yangınları anlatır. Yayıncılık, eğitim, yabancılarla işler, ticaret, medya, din ve terörle ilgili sert durumlar ortaya çıkabilir. Patlama, deprem gibi riskler söz konusu.

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’

Özellikle Mars/Jüpiter etkileşimi Boğa-Akrep burçları arasında olacak tutulma esnasında; finansal konular, vergiler, borçlar, petrol, yeraltı dünyası, cinsel suçlarda zorlayıcı etkiler var. Dünyada artan enflasyon, gıda ve gıdanın taşımacılığıyla ilgili sorunlar, göç ve mültecilerle ilgili stresli durumlar yaşanabilir.

Merkür iletişim, anlaşma, ifade, seyahatler, eğitim, yolculuklar, taşımacılık, sınavlar, medyayı temsil eder. Bilgi, iletişim, yayıncılık, taşımacılık, kargo şirketleri, seyahat firmalarıyla ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. 5 derece Boğa burcunun 1’inci dekanı demektir. Bu dekansa sığırların, büyük baş hayvanlarının hastalanması ve ölümü...

Türkiye açısından; tutulmanın Ankara’ya göre çıkartılan haritasında Aslan burcu yükselmekte. Ana gündem sanatçılar, yöneticiler, altın, sahneyle ilgili kişiler, çocuklar ve borsa. Aslan’ın yöneticisi Güneş haritanın 4’üncü evinde. Bu ev muhalefet, yeraltı kaynakları, maden ocakları, depremler, sınırlar ve güvenlikle ilgili. Aynı alanda Mars ve Jüpiter karşı karşıya... Yani muhalefetle iktidar arasındaki çok büyük çekişme, maden ocaklarıyla ilgili stresli gelişmeler, yangınlar, patlamalar, depremler meydana gelebilir; halkın güven ihtiyacı artabilir. Tutulma Türkiye’nin haritasında bakanlıklar, meclis, hazineyi temsil eden 11’inci evde. Mecliste sert tartışmalar yaşanabilir; mülteci konusu eni konu masaya yatabilir.

23 Mart’ta Plüton, Kova burcunda

İnsan haklarını ön planda tutan liderler dönemi başlıyor

Plüton, güneş sistemine en uzak gezegen ve bir burçta ortalama 12-30 yıl arasında kalıyor. 2008’den beri Oğlak burcunda seyahat eden Plüton, 23 Mart 2023’ten 11 Haziran 2023’e kadar Kova burcuna kısa bir ziyarette bulunacak. Ancak, Kova’daki kesintisiz 20 yıllık seyahati (Plüton-Kova döneminin resmi başlangıcı olarak kabul edilir) 21 Ocak 2024’te başlıyor. Plüton güç, yıkım, değişim, yeni bir düzenin doğuşu, ölüm, yer altı dünyası, altın, petrol, depremler, kanalizasyonlar ve karanlık kişilerle sembolize edilir. Etkisi kalıcı ve çok büyüktür.

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’

Oğlak burcuysa ekonomi, iş dünyası, yöneticiler, inşaat sektörü ve disiplin gibi konuları sembolize eder. 2008’den bu yana Oğlak burcunun sembolize ettiği birçok konuda çok büyük değişimler oldu; inşaatla başlayan ekonomik krizlerin yanı sıra dünya üzerinde sert ülke yöneticileriyle karşılaştık. COVID-19 salgınıyla birlikte bir süre sıkı disiplinler uyguladık. Plüton’un Kova burcuna geçişiyle bizi daha çok Kova’nın sembolize ettiği konularda büyük olaylar bekliyor. Kova burcu astrolojide özgürlük, isyanlar, azınlıklar, toplumsal konular, teknoloji, bilimsel gelişmeler, uzay ve havayollarıyla ilgilidir. Önümüzdeki süreci daha iyi anlayabilmek için daha önce Plüton’un Kova burcu seyahatinde ne gibi olaylar olmuş, bakalım.

552: Göktürk devleti kuruldu, Orta Asya’daki Türk medeniyetinin temelleri atıldı.

570- 571: Hz. Muhammed doğdu.

813: Harezmi’nin çalışmaları hız kazandı. 0 rakamını ve x’i matematikte kullanan ilk kişi olarak biliniyor.

816: Azerbaycan’da Abbasiler Halifeliği yönetimine karşı 22 yıl boyunca süren ayaklanmalar başladı.

1054: Dönemin astronomları SN 1054 adı verilen süpernovayı kaydetti.

1299: Osmanlı devleti kuruldu.

1542: Papa III. Paulus reform hareketiyle mücadele etmek için Roma Engizisyonu’nu kurdu. Dinde reform isteyenlerin sayısı ve tepkisi büyüdükçe, engizisyonun karşı koyma şiddeti de arttı. Kilise, okullarda okutulan kitapları sansürlemeye başladı. Yasaklanan kitaplar imha edildi. Birçok bilim insanı idam edildi.

1781: Masonluğun bu yılda doğduğu kabul ediliyor. Uranüs gezegeni keşfedildi.

1787: Bağımsızlıklarını ilan eden koloniler ABD’yi kurdu.

1789: Fransız İhtilali oldu. Fransa’daki mutlak monarşi devrildi yerine cumhuriyet kuruldu. Milliyetçilik akımını ve Yakınçağ’ı başlatmasıyla dünya tarihinde büyük bir dönüm noktası...

1791: Hollandalı kadın hakları savunucusu Etta Palm, Gerçeğin Dostları Konfederasyonu olarak bilinen kadın kulüplerini kurdu.

1796: Edward Jenner aşılamayı uygulayan ilk bilim insanı oldu.

Dönelim bugüne... Son yıllarda Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Elon Musk gibi isimler sosyal yaşamımızı yönetir oldu. Bu dönemin sona ereceğini, bu teknolojinin insanlığa fayda sağlayan; sadece belli bir zümreye değil herkese fayda sağlayacak başka bir sisteme evrileceğini söyleyebiliriz. X-Men serisinde Profesör Xavier’in herkese aynı anda bağlanabildiği Cerebro adlı bir makinesi vardı. İşte Plüton-Kova belki de böyle bir makinenin gerçekten icadına neden olabilir.

Bu döneme ‘teknolojik doğumlar’ dönemi de diyebiliriz. Plüton-Kova sürecinde çocukların dünyaya gelmesi için artık bir kadına ihtiyaç duyulmayabilir. Toplumsal cinsiyet rolleri de tarihe karışabilir.

Teknolojiyi ve bilimi esas alan yeni yaşam düzenleri kurulabilir. Ülkelerarası sınırlar yeniden düzenlenebilir. 1939’da Plüton Aslan burcundayken 2. Dünya Savaşı başlamış, savaş Almanya ve Rusya arasında dalga dalga yayılmıştı. Savaş sonrası dünya haritası adeta yeniden çizildi. Plüton’un Kova burcuna geçişi, 2. Dünya Savaşı ‘yarı döngüsü süreci’ne gireceğimize işaret ediyor. 2023 ve 2024 yıllarında Rusya-Almanya yeniden birbirlerine karşı olacakları bir pozisyona gelirse dünya haritasında sınırların yeniden çizilebileceği bir süreci başlatabilirler. Bu elbette en kötü senaryo... Umarım 3. Dünya Savaşı’nı görmeyiz.

Plüton’un Kova burcundaki seyahatini ötekileştirilenlerin oluşturacağı yeni bir düzen olarak da düşünebiliriz. Elbette bu, güçlü isyanlar sonucu ortaya çıkabilecek bir durum. Gücün tek bir kişi/zümre üzerinde toplanması sona eriyor. 2008’den bu yana dünyada Putin, Joe Biden, Macron, İbrahim Reisi gibi otokratik yöneticileri görüyoruz. Bu isimler yeni dünya düzeninde rol almayacak. Halkın iradesine saygılı, eşitlikçi, insan haklarını ön planda tutan liderler dönemi başlıyor. Bu dönem kadınların da çok güçlenmesini bekliyorum.

Plüton, daha iyi bir yapı kurabilmemiz için çürümüş olanı ortaya çıkarır, artık ihtiyaç duyulmayan şeyleri temizler; bir burca geçtiğinde önce krizleri tetikler. 2008’de Plüton’un Oğlak burcuna girmesi, küresel bir ekonomik krizi tetiklemişti. Şimdiyse Kova burcuna geçişiyle hem teknolojik hem de toplumsal krizleri tetikleyecektir. Fransız İhtilali örneğini yukarıda vermiştim. Dünyada benzer bir özgürlük çığlığının yankılanacağı bir döneme giriyoruz. İran’da baskıcı rejime ses çıkaran halkı düşünün... 2023 ve 2024 yılı İran açısından değişim yılları, yönetimin değişeceğini söylemek mümkün. Dünyada yoksulluk ve eşitsizliğe karşı bir protesto dalgası da başlayabilir.

Bugün, korkunç çalışma koşullarından mustarip birçok insan var. Yapay zekâ daha fazla insanın işten çıkmasına neden olacak, yeni teknolojiler kullanıma sunuldukça iş gücünü ele geçirecek.

Evlerimizi ısıtmak ve aydınlatmak için yeni enerji kaynakları kullanacağız. Fosil yakıtların yerini daha çok sürdürülebilir ve yeşil uygulamalar alabilir. Elbette yeni bir sanayi devriminin de eşiğinde olduğumuzu da söyleyebiliriz. Bu seferki, teknolojik bir sanayi devrimi olarak çıkabilir karşımıza...

Kova burcunun sembolünde testiyle su döken bir figür vardır. Suyun güç aracı olarak da kullanılacağı bir dönem başlıyor.

Uzayla ilgili devrim niteliğinde gelişmeler olmasını da bekleyebiliriz. Bence “Işınla beni, Scotty” dememize çok az kaldı. Uzayda yaşamın temelleri atılabilir.

İnsan DNA’sıyla oynayarak bambaşka insan modelleri yaratılabilir. Çocuğunuzun sadece göz rengini değil, yeteneklerini de belirleyebileceğiniz bir DNA dizilimi satın alacaksınızdır belki; kim bilir?

Kova’nın yetki alanına giren, solunum, tiroid, metabolizma ve hormon sorunları, radyasyona maruz kalma, dehidrasyon ve üreme yeteneğimizle ilgili sağlık sorunları görebiliriz. Kısırlık bir Kova arketipidir, günümüz iletişim teknolojilerinin sağlığımız üzerindeki etkisi önümüzdeki yıllarda daha da belirginleşecek.

Son 2 yıldır kripto paralar sistem içinde kendine yer edinmeye çalıştı. İşte şimdi kripto (veya dijital) paralar sistemde aradıkları yeri rahatça bulabilecek, yasal düzenleme gelebilecek. Gelecek, kripto paraların dönemi...

ABD haritası da ilginç etkiler alıyor, 2023 veya 2024’te Joe Biden’ı yönetim koltuğunda göremeyebiliriz. İskoçya bağımsızlığını ilan elde edebilir.

Satürn Balık burcunda...

Suyun değeri daha çok anlaşılacak, sağlık konularıyla ilgili yeni düzenlemeler de kapıda...

2023’ün bir diğer önemli olayı Satürn’ün 7 Mart’ta Balık burcuna geçmesi... 25 Mayıs 2025’e kadar bu burçta seyahat edecek Satürn, sınav, disiplin, kısıtlama, sorumluluk, zorlanma, düzenleme ve yapılandırma demek. Astrolojide Balık burcuysa sulak yerler, deniz taşıtları, bağımlılık yapan maddeler, terapistler, halk sağlığı/psikolojisi, cezaevleri, hastaneler, ezilenler, film endüstrisi, büyük hayır işleri, manastırlar, toplumsal hareketler, sosyalist hareketler, biyokimyasal maddeler, gazlar, ilaç sektörü, siyasi istikrarsızlık, ekonomik buhran, tarikatlar ve örgütler gibi konuları sembolize eder.

Yeni yılda Türkiye ve dünyayı neler bekliyor ‘2023 tarih kitaplarında anılacak’

Bu dönem sularla ilgili sıkıntılar veya su kullanımının azaltılması söz konusu... Suların kirlenmesi, çekilmesi gibi krizler de bekleyebiliriz. Suyun değeri daha çok anlaşılacaktır. Yeni su kaynakları arayışı da mümkün. 1995’te Satürn Balık burcundayken Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Harran Ovası’na ilk kez su verilmiş.

Büyük deniz kazaları da meydana gelebilir. 1994’te modern deniz tarihinin en büyük kazası yaşandı, M/S Estonia feribotu Baltık Denizi’nde battı ve maalesef 852 kişi vefat etti. 1996’da silahlı eylemciler, Avrasya feribotunu 177 yolcu ve 55 mürettebatıyla Trabzon Limanı’nda rehin aldı ve İstanbul’a kaçırdı.

Denizde yaşayan canlıların oranında endişe verici düşüş ve buna istinaden avlanmakla ilgili yeni kanunlar getirilebilir. 

Dünyada uyuşturucu ve alkol kullanımına ilişkin yeni kurallar gündeme gelebilir. Dev uyuşturucu operasyonları yapılabilir. 1993’te 11 ton uyuşturucu taşıyan Lucky-S adlı Panama bandıralı bir gemiye bir operasyon düzenlendi ve bu, uyuşturucu mafyasını derinden etkileyen bir operasyon oldu.

Cezaevleri, huzurevi gibi yerlerin standartlarını yükseltecek çalışmalar yapılabilir. Hastaneler, eczaneler, SGK, ilaçlar gibi sağlık konularıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılabilir. İlaçların bulunamamasına ilişkin sorunlar çıkabilir.

Faili meçhul cinayet/olaylar meydana gelebilir. Satürn’ün Balık burcunda olduğu 1993-1994 yıllarında eski Cezayir Başbakan Kasdi Merbah, Meksika başkan adayı Luis Donaldo Colosio suikast sonucu öldürüldü. Uğur Mumcu cinayeti işlendi. Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana ve Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira’nın bindikleri uçak bir roket saldırısı sonucu düştü. Adnan Kahveci soru işaretleri olan bir trafik kazasında vefat etti. Gözaltında kaybolan ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleri ‘Cumartesi Anneleri’ topluluğunu oluşturdu.

İsrail-Vatikan ilişkileri yeniden masaya yatırılabilir. Dini yönetimi benimseyen ülkelerde artış olmasını bekleyebiliriz. 1994’te Satürn Balık burcundayken Libya şeriat uygulamasına geçmiş, İslami takvim kullanılmaya başlanmıştı. Vatikan’ın da bir takım dizi krizlerle test edileceğini düşünebiliriz.

Sahte peygamberler ortaya çıkabilir. Yeni dini hareketler oluşabilir. Dünyada komünizm, sosyalizm gibi ideolojik hareketler gündeme gelebilir.

Satürn’ün Balık burcunda olduğu 1995’te deli dana hastalığı ortaya çıkmıştı. 2023’ye meydana gelecek olan tutulmaların ikisinde sığırlar ve büyük baş hayvanlarının zarar görmesine dair işaretler var.

Jüpiter Boğa burcunda

Ekonomik açıdan biraz rahatlıyoruz

16 Mayıs 2023’te bolluk, bereket, şans ve talih gezegeni Jüpiter Boğa burcuna geçiş yapacak ve 26 Mayıs 2024’e kadar bu burçta seyahat edecek. Jüpiter’in ilk görevi, iyi veya kötü ne varsa büyütmektir. Fırsatlar, finansal konular, ahlak, dini konu/kişi ve dini yerler, akademisyenler ve üniversiteler, yabancılar, yurtdışı, yayıncılık, zenginlik ve zengin kişiler, felsefe, turizm, spor, kibir ve hava olayları; Jüpiter’in yönettiği konular. Boğa burcuysa ekonomi, tarım, toprak, sanat, ticaret, beslenme, gıda ve müzisyenlerle ilgilidir.

16 Mayıs itibariyle ekonomik olarak en azından 1 senelik süreçte bizi ufak ufak rahatlatacak gelişmeler olabilir. En azından 1 senelik diyorum çünkü Satürn’ün Balık burcundaki seyri devam ediyor ve Satürn-Balık ekonomik buhranlarla ilgilidir.

Toprak verimliliğini arttıracak önemli çalışmalar gündeme gelebilir.

Sanatın ve sanatçıların değer kazanacağı bir dönem olacak, sanat için rekor ödemeler yapılabilir veya ortaya çok değerli sanat eserleri çıkabilir.

Obezite sorunu artabilir, bununla ilgili tedavi yöntemleri bulunabilir.

Sigortacılık sektörünün altın yıllarından biri olabilir.

17 Mayıs civarı Jüpiter’le Plüton arasındaki sert etkileşim depremleri tetikleyebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!