Asma şenlikleri mi şarap festivali mi

Güncelleme Tarihi:

Asma şenlikleri mi şarap festivali mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 00:00

Fas’ın tarihi imparatorluk şehri Meknes’de 50 yıl sonra yeniden düzenlenmeye başlayan bir festival, "İslamcı" belediye ile "laik" turizm yöneticilerini karşı karşıya getirdi.

Her yıl düzenlenen festival belediyeye göre "Asma Şenliği," ama organizasyon kapsamında 2007 yılının en güzel şaraplarını tattıran turizmciler onu "Şarap Festivali" diye niteliyor. Yüzde 98’i Müslüman olan ülkenin kuzeyinde bulunan ve bir zamanlar "şarap başkenti" olarak bilinen Meknes’de son seçimleri, "ılımlı İslamcı" bir politika yürüten Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kazanmıştı. Ülkenin ikinci büyük partisi olan AKP’li Meknes Belediye Başkanı Boubker Belkoura, "Bu festival partimin değerlerine aykırı" dedi.

CUMAYA DENK GELDİ

Festivalin cuma günü düzenlenmesini de kınayan bazı gazeteler, "Turizmciler İslama aykırı bir sanayiyi teşvik etmekle kalmıyor, halkı da buna özendiriyor" diye yazdı. Turizmciler ise bölgedeki geleneksel hoşgörü havasına dikkat çekerek geri adım atmıyor. Yerel turizm kurulunun başında bulunan Mustafa Miskini, "Bu festival her yıl olacak ve turizme katkı sağlayacak. Ama bu sefer cumaya rastlaması kötü oldu" dedi. Yılda 33 milyon şişe şarabın üretildiği Fas’ta devlet, geçen yıl 70 milyon Euro gelir sağladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!