ASKİ ve EGO kefil olacak

Güncelleme Tarihi:

ASKİ ve EGO kefil olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2012 00:00

Büyükşehir Belediyesi ASKİ ve EGO’yu kefil göstererek bankalardan kredi çekecek. Borç ödenmediği takdirde bankalar, ASKİ ve EGO gelirlerini rehin alacak.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Meclisi, 2012’nin son günlerinde, olağanüstü toplandı.
Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığındaki toplantıda, ASKİ ve EGO’nun kefil gösterilerek, Büyükşehir’in bankalardan kredi alabilmesi amacıyla Meclis gündemine getirilen başkanlık yazısına, CHP ve MHP grupları karşı çıktı. Borçlanmayla ilgili olarak Meclis’e sunulan başkanlık yazısında, ‘borçlanma süresi, faiz oranları ve diğer hususlar’ açıkça belirtilmezken, Ali İhsan Ölmez yaklaşık 250 milyon lira kredi çekileceğini söyledi. Oy çokluğuyla kabul edilen başkanlık yazısı, Meclis’te tartışmalara neden oldu.

Bütçe açığını kapatıyorlar

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın Kamu Borç Yönetimi Raporu’nda, Türkiye’nin Kocaeli’nden sonra en borçlu belediyesinin Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken, “Bu kadar borçluyken ve bir an önce borçlarımızı ödememiz gerekirken yeni borçlanmayı yadırgıyoruz. Daha öncede bankalardan borç alındı fakat gayrimenkuller, belediyenin vergi gelirleri teminat gösteriliyordu. ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü’nün gelirlerinin bankalara kefil olarak gösterilmesini uygun bulmuyoruz. Şimdi ise hiçbir bilgi mevcut değil. Bütçe açığını kapatmaya çalışıyor olabilirler. Belediyenin geleceğini bir anlamda ipotek altına koyuyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Yeterli bilgi sahibi değiliz

Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO’nun 5 milyon liraya yakın bir borcu olduğunu kaydeden MHP Grup Başkan Vekili Hamit Yavuz ise şöyle konuştu:
“Bu borçlanma ortadayken, bütçe rakamları da zaman zaman boşa harcanırken, burada yeniden borçlanmanın yapılması doğru değil. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin sermayelerini Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde biz artırıyoruz, kredi çekme borçlanma gibi taahhütleri olduğunda yine mecliste biz yetki veriyoruz. Ancak biz bu şirketlerimizin ne yönetiminde, ne harcadığı tutarlarda, ne de faaliyetlerde hiçbirisinde yeterli bilgi sahibi değiliz. Biz de yeni borçlanmayı doğru bulmuyoruz ve olumlu yönde oy kullanmıyoruz.”

İhtiyaöları karşılanacanak

Haberin Devamı


Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tartışmalara neden olan yazıda, şu ifadelere yer verildi:
“Belediye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak tutarda, şekil ve şartlarda ve cinste kredi kullanması, borçlanması ve belediyenin kullanacağı kredilerin ve borçların teminatını teşkil etmek üzere ASKİ Genel Müdürlüğü’nün su ve diğer gelirleri, EGO Genel Müdürlüğü’nün bilet ve diğer gelirleri temlik (kefil) edilmesi, gelirlerin toplandığı her türlü hesapları üzerinde ilgili banka ve şubeleri lehine dilediği bedel ve sırada rehin tesis edilmesi ve kefil olması. Büyükşehir Belediyesi, ASKİ, EGO ve bunların kurdukları şirketlerin mahalli idareler seçimlerine kadar her yıl borçlanabilmelerine, kefil olmalarına ve gelirlerinin temlik edilmesi konusunda belediye başkanı veya kişilerin yetkili kılınması.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!