GeriSeyahat Aşkı bulunca unvanı umursamadım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Aşkı bulunca unvanı umursamadım

Aşkı bulunca unvanı umursamadım

Atlas Dergisi fotoğrafçısı ve diş hekimi Hakan Öge, 2 Mayıs 2004’te "Mardek" isimli yelkenlisiyle tek başına dünya turuna çıktı. Yeni bir hayata yelken açıp, 76 bin kilometre yol aldı. Denizcilerin korkulu rüyası Güney Amerika’nın Horn Burnu’nu aştı. Yolda hayatının aşkını buldu. Sevgisi uğruna "Tek başına dünya turu yapan Türk" unvanından vazgeçti. Kaptan sıfatını kullanıp Sophie’yi eşi ilan eden Hakan Öge, yelkenle dünya turu serüvenini anlattı.

Yelkenliyle dünya turu yapmaya nasıl karar verdiniz?

- 1969’da Sadun Boro, Türkiye’den tekneyle ilk dünya turu yapan kişi oldu. Yaşadıklarını kitaplaştırdı. Anlattıkları benim gibi macera ve gezi tutkunlarında hayale dönüştü. Kitaplardan yararlanıp eski kayınpederimle, Mardek’i yapmıştık. Üç yıl önce eşimden ayrıldım. Yalnız kaldım. Diş hekimliğine ara verip, yeni başlangıç yapmak istiyordum. 9.5 metrelik, tek direkli fiber teknemle tura başladım. Geçmiş doğa sporları tecrübelerim cesaret verdi. Aslında doğadan çekinirim, hálá tedirginliğimi atabilmiş değilim.

Seyahate başlamadan önce kendinize bir rota belirlediniz mi?

- Çoğunluk Panama Kanalı’ndan geçip, tropikal kuşağı izleyip, Büyük Okyanus’tan sonra Kızıldeniz’e girip, Türkiye’ye dönmeyi tercih eder. Ben, Atlas Okyanusu’ndan aşağıya inip Güney Amerika burnundan Büyük Okyanus’a çıkmaya karar verdim. Dağcıların hayali Everest’e çıkmak, denizcilerin Güney Amerika’dan geçmektir. Sert fırtınaların estiği, çok soğuk bu bölgeyi geçtim.

Peki planladığınız zorlu rotayı izlemeyi başardınız mı?
/images/100/0x0/55eb2581f018fbb8f8ae4a0a


- Kanarya Adaları’ndaki uzun yol denizcileri, teknemi gördüklerinde Güney Amerika’daki Horn Burnu’ndan geçmemin imkansız olduğunu söyledi. Endişelenip, herkesin tercih ettiği Panama rotasına yönelmeye karar verdim. Yeşil Burun Adaları’na geldiğimde şimdiki eşim Sophie Hunter’la tanıştım. Yolculuğa birlikte devam etmeye karar verdik. İki kişi, işbölümüyle riskleri ortadan kaldırabilirdi. Eski ve zorlu rotama döndüm.

SOPHIE’Yİ EŞİM İLAN ETTİM

Nasıl tanıştınız?

- Yeşil Burun Adaları’nda, dünya turuna çıkmış Belçikalı bir çiftle karşılaştım. Catrine’in kardeşi Sophie de onlara katıldı. İlk akşam yemeğinde Sophie’ye aşık oldum. 10 günümüzü birlikte geçirdik. Yolculuğa tek başıma devam etmem gerekiyordu. Ayrıldık, fakat Sophie hep aklımda, rüyalarımdaydı. Beş gün sonra mucize oldu. Uçsuz bucaksız okyanusta teknelerimiz karşılaştı. Bu kaderdi. "Tek başına dünya turu yapan Türk" unvanından vazgeçip, yolculuğa Sophie’yle devam etmeye karar verdim. Aşkı bulmuşken unvan umurumda olamazdı.

Nerede evlendiniz?

- 24 saati birlikte geçirdikten sonra evlenmeye karar verdik. Farklı ülkelerin vatandaşı olmamız, kendi ülkelerimizde olmamamız resmi nikah için problem yarattı. Aklıma teknemin kaptanı olarak sembolik evlendirmeye yetkim olduğu geldi. Tahiti’de Sophie’yi eşim ilan ettim. Resmi nikamızı en kısa zamanda yapmayı planlıyoruz.

Seyahatte başınıza başka ilginç olay geldi mi?

- Abrolyos Adaları’nda 10 metre boyundaki kambur balinalarla üç gün dolaştık. Kızıldeniz’de Shab Rumi Atolü’nde bir günü yunuslarla geçirdik. Fransız Polinezyası’nda teknenin etrafı 20’ye yakın köpek balığıyla çevrildi. Kitaplardaki tavsiyelere uyarak üstlerine gitmedik ve onlarla birlikte yüzdük. Hint Okyanusu’ndan Arap Denizi’ne giderken ağımıza caretta caretta’lar takıldı. Hepsini kurtarmak için saatlerce uğraştık. Papua Yeni Gine’de bir ay kaldık. Hiç para kullanmadık. Verdiğimiz her şeyi medeniyet objesi gördükleri için takasla ihtiyaçlarımızı karşıladık.

Ölüm tehlikesi atlattınız mı?

- Atlas Okyanusu’nda ana yelkenin altındaki parça kırıldı. Üç gün tamire çalıştım. Bu süreçte çok korktum. Brezilya açıklarında büyük bir balıkçı ağına takıldık. Issız Patagonya kanallarında karaya oturup zor kurtulduk. Brezilya’nın kuzeyi çok zorluydu. Rüzgara karşı gitmek zorundaydık. Büyük Okyanus’ta 5-6 metrelik dalgalar yüzünden, hayatımızdan umudumuzu kestiğimiz anlar oldu.

PATAGONYA BUZULLARI HARİKA

Hangi manzarayı gördüğünüzde bütün bu zorluklara değdiğini düşündünüz?


- Patagonya’daki buzulları... Dağda gördüğüm buzullara denizde rastlamak müthişti. Tekneyle bir koya giriyorsunuz, karşınıza 2 bin metrelik dağ çıkıyor. Bütün gün sıkılmadan bakmak mümkün. Hiç güneş olmadığı için, kimilerine itici gelebilir. Birbirinin aynı olan tropikal adalardan çok daha ilginçti.

Sizi en çok nereler etkiledi?

- Güney Amerika, Samua Adası, Papua Yeni Gine ve Brezilya’nın halkını sevdik. Brezilya, Yemen ve Arjantin’in geleneklerini, Patagonya’nın coğrafyasını etkileyici bulduk. İsrail’de yurdumuzda gibi hissettik. Trinidad ve Tobago Adaları’ndaki karnavalı çok beğendik.

Nerede hayal kırıklığı yaşadınız?

- Surinamlıların mutsuz yüz ifadelerini sevmedim. Mısır geri kalmış, turizm gelişmiş. Endonezya çok tatsızdı. Karayip Adaları çok turistik olmuştu.

Pes ettiğiniz, turu bırakmayı düşündüğünüz anlar oldu mu?

- Patagonya’ya kadar çok zorlandık. Büyük Okyanus’a açılınca hepsi birbirine benzeyen tropikal adalara rastladık. Yeryüzünde görmediğimiz, farklı bir yer kalmadığını düşündük. Tekneyle dünya turunda hep sevdiğiniz yerlerden geçmiyorsunuz. Bu açıdan programlı yolculuğa çıkıp, seçilen noktalarda uzun süre kalmak daha akılcı. Bir kez daha dünya turuna çıkma niyetim yok.

Döndüğünüzde neleri değişmiş buldunuz?

- Antalya çok büyümüş, Türkiye pahalı bir ülke olmuş. Uğradığımız birkaç gelişmiş ülke dışında, dünyada bu kadar pahalı yer görmedim!

EN SEVDİĞİ 5 YER

á Patagonya á Ege kıyılarıá Alp Dağları á Amazon Deltası á Şili’deki Robinson Cruise Adası

seyahatte ne okuyor

Ülkelerle ilgili rehber kitaplar ve romanlar

ne yiyor, ne içiyor

Gittiği ülkenin lezzetlerini tadıyor

ne giyiyor

Rahat kıyafetler. Uzun zamandır ilk kez pantolon ve ayakkabı giydiğini söylüyor

nerede kalıyor

Düşük bütçeyle geziyor, sevimli butik oteller veya çadırda kalıyor

kimle seyahat ediyor

Yalnız ya da sevgilisiyle

çantasının olmazsa olmazları

Fotoğraf makinesi, cüzdanı

oradan ne alıyor

Hiçbir şey
False