Aşiret demokrasisi bir yıl sürdü

Güncelleme Tarihi:

Aşiret demokrasisi bir yıl sürdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2002 02:13

Geçen yıl partileri kıskandıran bir kongre ile lider seçen Beritan Aşireti, dün de aynı şevkle oylamaya başlarken kavga çıktı. Diyarbakır'da Filistin görüntüleri yaşandı.

Güneydoğu'nun en büyük aşiretlerinden olan ve yerleşik düzene geçme mücadelesi veren Beritan Aşireti'nin demokratikleşme çabalarına gölge düştü. Beritanlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin dün yapılan kongresinde 3 başkan adayının taraftarları arasında çıkan taşlı- sopalı kavga, genel kurulun yapıldığı salondan Diyarbakır-Elazığ Karayolu'na taştı. Panzerli jandarma ekiplerinin yarım saatlik çabası sonucu güçlükle önlediği çatışmada, 15 kişi yaralandı, 25 kişi gözaltına alındı.

3 bin 212 delege katıldı

Geçen yıl yaptıkları kongrede, liderlerini demokratik bir yöntemle seçerek, o günlerde yapılan parti kongrelerini gölgede bırakan Beritan Aşireti'nin, yerleşik düzene geçmesini sağlamak amacıyla 1980'de kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 22'nci genel kurulu dün Diyarbakır'da Altındağ Turistik Tesisleri'nde toplandı. Diyarbakır, Elazığ ve Bingöl'de yaşayan, 50 bin nüfusundan 2 bini yerleşik düzene geçebilen Beritan Aşireti için büyük önem taşıyan kongreye, 3 bin 212 delege katıldı.

Kongreyi, geçen yıl tek aday gösterilerek başkan seçilen Musa Yeşiltaş bir konuşmayla açtı. Bu yılki kongrede başkanın karşısına Fazıl Yazıcı ile Hamza Sorgucu da aday olarak çıktı. Lider adayları, peşpeşe konuşmalar yaparak aşiretin birlik ve bareberliğinin önemli olduğundan söz etti. Ardından 3 başkan adayı el ele tutuşarak, delegelere birlikte dostluk mesajı verdi. Seçime geçmek için verilen arada adaylardan Fazıl Yazıcı kürsüye çıkıp, ‘‘Hamza Sorgucu bizim ağabeyimizdir, aşiretimizin ileri gelenlerindendir. O milletvekilliğine layıktır. Kooperatif başkan adaylığından çekilmesini istiyorum’’ deyince ortam gerginleşti.

Salondan sokağa taştı

Diğer aşiret mensuplarının da müdahalesiyle kavga çıktı ve delegeler, sandalyeleri birbirine fırlatmaya başladı. Kavga kısa sürede salon dışına taştı. Ellerinde taş ve sopalarla birbirini kovalayan delegeler, salonun önünden geçen Diyarbakır- Elazığ Karayolu'na çıktılar İnsanlar kan içinde kaldı. Jandarmalar yere düşen yaralıları, kalkanlarını taş ve sopalara siper ederek korumaya çalıştı. Jandarma yetersiz kalınca takviye istendi. Kavga güçlükle bastırıldı, 15 kişinin yaralandığı olaylardan sonra 25 kişi gözaltına alındı.

Başkan Türkiye'den özür diledi

Kongrede çıkan kavgaya müdahale eden sivil jandarma ekipleri, başkan adayları Musa Yeşiltaş, Fazıl Yazıcı ve Hamza Sorgucu'yu otomatik silahlarla koruma altına alındı. Jandarma ekipleri, karayolu üzerinde uzun süre çatışan üç grubu ayrı bölümlerde çembere almayı başardı ve çatışmayı sona erdirdi. Ortalığın kan gölüne döndüğü olaylar nedeniyle kongreye uzun süre ara verilirken, başkan adayları üzüntülerini belirtti. Kooperatif Başkanı Musa Yeşiltaş, ‘‘Beritan Aşireti'nin demokratikleşmesine yakışmayan bir şey oldu. Tüm Türkiye'den aşiretim adına özür diliyorum’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!