As Başkan Aygün’den Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı Mesajı

Güncelleme Tarihi:

As Başkan Aygün’den Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı Mesajı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 14:57

TÜRKİYE MUAYTHAİ FEDERASYONU AS BAŞKANI M. SALİH AYGÜN, DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI MÜNASEBETİYLE YAZILI BİR MESAJ YAYIMLADI.

Türkiye Muaythai Federasyonu As Başkanı Mehmet Salih Aygün, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı münasebetiyle yazılı bir kutlama mesajı yayımladı.
As Başkan Aygün mesajında; “Özellikle ülkemizin deniz sahillerinde, Van Gölü çevresinde olmak üzere yurdumuzun dört bir yanında her yıl çeşitli törenlerle kutlanan Kabotaj Fransızca kökenli bir kelimedir. Devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı anlamına geliyor. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır. Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırılarak 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi” dedi.
Kendisinin de amatör denizci ve dalgıç olduğunu ifade eden Aygün, “Deniz sektörünün hakkettiği yerde olmadığı, üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip Türkiye’nin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumu ile ülkemizin en büyük gölü Van Gölü, dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü ve iç sularımızı denizcilik açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Güçlenen altyapısı, modern tersaneleri ve büyüyen deniz ticaret filosuyla uluslararası rekabete açık denizcilik sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır. Denizciliğimizin daha da gelişmesi için, denizlerimizden sağlanan imkanların artırılması, su sporlarının yaygınlaştırılması ve kaynaklarının ekonomiye kazandırılması devletimizin öncelikleri arasında olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyor, denizcilerimize başarılar diliyor, bütün denizcilerimizi denizci selamıyla selamlamak istiyorum.”Allah selamet versin” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!