Artvin heyeti Çankaya Köşkü'nde

Güncelleme Tarihi:

Artvin heyeti Çankaya Köşkünde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 17:38

- Yeşil Artvin Derneği avukatı Kalın:- "Sadece maden şirketinin çalışmasının durdurulduğu ifade edildi. Bunu tabii Artvin kamuoyuna, gittiğimizde ifade etmeye çalışacağız ama bu arada jandarma ve polis güçleri Artvin'den ayrılırlarsa ve toplumsal yaşam normale döndürülürse Artvin halkı bunu takdir edecektir elbette ki"- AK Parti Artvin Milletvekili Kışla:- "Verimli görüşme oldu. En önemlisi idari mahkeme sonuçlanana kadar şirketin orada bir faaliyet yapmayacağı konusunda Başbakanımız söz verdi. Bu, Artvin halkı için, hepimiz için çok çok önemli noktadır"

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - Yeşil Artvin Derneği avukatlarından Bedrettin Kalın, Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetleriyle ilgili Çankaya Köşkü'nde yapılan görüşmelere ilişkin, "Sadece maden şirketinin çalışmasının durdurulduğu ifade edildi. Bunu tabii Artvin kamuoyuna gittiğimizde ifade etmeye çalışacağız ama bu arada jandarma ve polis güçleri Artvin'den ayrılırlarsa ve toplumsal yaşam normale döndürülürse Artvin halkı bunu takdir edecektir elbette ki" dedi.

Artvin Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleriyle ilgili, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edilen ve ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelen Artvin heyeti, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Heyetten Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın, bir gazetecinin, "Sizi tatmin etmedi mi, 'hukuki süreç tamamlanana kadar' ifadesi. Bir de hukuksal süreci açar mısınız" şeklindeki sorusu üzerine, şunları ifade etti:

"Yargısal süreç, mahkemenin vereceği karara kadar ve bu kararın da kesinleşmesine kadarki süreçtir. Biz bu süreci böyle anlıyoruz. Umut ediyoruz ki Sayın Başbakan söz verirken de böyle anlamıştır, yani bir mahkeme kararının kesinleşmesi süreci elbette ki Danıştaydan geçmesine kadardır. Süreci böyle anlıyoruz."

Görüşmede alınan kararın Artvin'deki eylemleri sona erdirip erdirmeyeceğinin sorulması üzerine de Kalın, şöyle devam etti:

“Cerattepe'de tabii sorunu çözecek şey, 7 ilden yığılmış olan güvenlik görevlilerinin Artvin'den çekilmesi birinci talebimiz. İkinci talebimiz, Cerattepe bölgesindeki maden şirketinin alandan ayrılması oldu. Bunu toplantının başında da toplantının en sonunda da söyledik. Ancak bu konularda sadece maden şirketinin çalışmasının durdurulduğu ifade edildi. Bunu tabii Artvin kamuoyuna gittiğimizde ifade etmeye çalışacağız ama bu arada jandarma güçleri, polis güçleri ayrılırlarsa Artvin'den ve toplumsal yaşam normale döndürülürse Artvin halkı bunu takdir edecektir elbette ki."

- Yeşil Artvin Derneği Başkanı Karahan

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da Başbakan Davutoğlu ve toplantıya katılan bakanlara, kendilerini dinledikleri için teşekkür etti.

Cerattepe ile ilgili ekolojik ve hukuksal durumu, Başbakan Davutoğlu ve bakanlara anlattıklarını belirten Karahan, "Sayın Başbakan bütün bu görüşmeler sonucunda, maden şirketinin faaliyetlerinin yargısal sürecin sonuna kadar durdurulduğunu, bu süreç içerisinde ilgili bakanların ve kendisinin bizlerle görüşmeye devam etmek istediğini ifade ederek, bir toplantıya yetişmek üzere aramızdan ayrıldı. Devam eden süreçte üç bakanla görüşmelerimizi sürdürerek talep ve isteklerimizi ilettik" diye konuştu.

Görüşmede, Artvin halkının talebinin, diğer şehirlerden gelen güvenlik güçlerinin çekilmesi ve maden şirketinin Cerattepe'yi terk etmesi yönünde olduğunu aktardıklarını belirten Karahan, "Bu taleplerimizle ilgili olumlu bir karar henüz alamadık ancak görüşmelerin devam edeceği söylendi. Artvin halkının mücadelesi, maden şirketi Cerattepe'yi terk edene kadar devam edecektir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

-AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla da gazetecilere yaptığı açıklamada, Cerattepe konusuyla ilgili ilk günden beri hükümetin elinden gelen her türlü hassasiyeti azami bir şekilde gösterdiğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu'nun konuyla yakından ilgilendiğini, bugün Artvin'den gelen heyetle 2 saat süren bir görüşme yaptığını, heyetin daha sonra bakanlarla görüştüğünü belirten Kışla, şöyle devam etti:

"5 saat meseleyi konuştuk. Verimli görüşme oldu. En önemlisi idari mahkeme sonuçlanana kadar şirketin orada bir faaliyet yapmayacağı konusunda Başbakanımız söz verdi. Bu Artvin halkı için, hepimiz için çok çok önemli noktadır. Bir diğeri orada kesinlikle açık işletme yapılmayacağı, kesinlikle altın için ruhsat verilmeyeceği, açık işletme için istenen ruhsat talebi, Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından olumsuz yazılacağıdır. Sadece bakır için alınmış ÇED vardır."

Haberin Devamı

Cerattepe'de çok fazla ağaç kesileceği söylenerek kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini iddia eden Kışla, "50 bin ağaç, binlerce ağacın kesileceği yönünde farklı bilgiler var. Gelinen nokta bilinsin, 3 bin 500 ağacı geçmeyecek. Bunların hepsi bizi rahatlatıcı, güzel haberler" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!