Art Basel 44. kez piyasanın nabzını tuttu

Güncelleme Tarihi:

Art Basel 44. kez piyasanın nabzını tuttu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

Sanat piyasasının kalbi Art Basel 44’üncü kez İsviçre’nin Basel kentinde kapılarını açtı.

Haberin Devamı

Bugün son bulan fuar, dünyanın en seçkin sanatçı, koleksiyoner ve galerilerinin buluşma noktasıydı. Türkiye’den fuara katılan tek galeri olan Dirimart ise Yüksel Arslan’ı sergiledi.

39 ülkeden 300’e yakın galerinin katılımıyla gerçekleşen Art Basel fuarı, pek çok paralel etkinliğe de ev sahipliği yaptı. Bu seneki fuarın önceki yıllara oranla farkı da Asya-Pasifik bölgesinden katılımcıların sayısındaki artış. Fuarın tarihi boyunca ilk defa bu sene Filipinler ve Singapur’dan katılım gösteren galeriler yer aldı. Tabii ki bu Art Basel’in Hong Kong açılımının ardından gelen doğal bir sonuç. Art Basel 2011 yılında Art Hong Kong’un %60 hissesini satın alarak fuara kendi adını verdiği ilk edisyonunu bu sene mayıs ayında düzenledi. Fuara katılım gösteren yerli galeriler arasında yine Dirimart vardı.
Bu yıl bir değişiklik yaparak galeri sergilemelerini, Herzog&de Meuron mimarlık şirketi tarafından tasarlanan yeni 1 Numaralı Salon ek binasına taşıyan fuar 1 Numaralı Salon’un orijinal alanını ‘Unlimited’, ‘Statements’ ve ‘Magazines’ adlı bölümlerine ayırdı.

Fuara önceki dönemlerden beri katılım gösteren ve dünyanın en seçkin galerileri arasında yer alan isimler dışında Londra merkezli Maureen Paley Gallery ve Seul merkezli PKM Gallery gibi kısa bir aradan sonra fuara dönen galeriler de mevcut. Bunlara ek olarak daha önce Art Basel’in ‘Statements’ ve ‘Feauture’ bölümlerinde yer alıp bu sene ana sergileme alanına transfer olan Alison Jacques Gallery (Londra), Kaufmann Repetto (Milano), Galerie Guido W. Baudach (Berlin), Galerie Jocelyn Wolff (Paris) ve McCaffrey (New York) gibi galeriler de mevcuttu.

Art Basel’in ‘Feature’ isimli bölümü küratöryal projelerle katılım gösteren galerileri ağırladı. Bu yılın ‘Feature’ bölümüyse 16 ülkeden 24 galeriye ev sahipliği yaptı. Bu da bölümün başlatıldığı 2010 yılından beri katılımcı sayısını sistemli bir şekilde arttırdığını gösteriyor.

Yeni ve yükselen sanatçı ve galerilere ayrılan ‘Statements’ bölümündeyse bu sene yer alan 24 galerinin 13’ü ilk defa fuara katıldı. Bu bölümün öne çıkanları arasında Brükselli Meessen De Clercq Gallery standında sergilenen Fransız-Vietnamlı sanatçı Thu Van Tran’ın dokümantasyon destekli video işi dikkat çekti. Ayrıca Bogotalı Galeria Casas Riegner galeri Kolombiyalı sanatçı Mateo Lopez’in ‘Casa Desorientada’ isimli işi de sergilenenler arasındaydı.
Art Basel’in geleneksel sanat tanımının sınırlarını zorlayan projeler için bir platform olarak sunduğu ‘Unlimited’ seçkisinin küratörlüğünü geçen sene gibi bu sene de Gianni Jetzer üstlendi. Aynı zamanda New York’taki İsviçre Enstitüsü’nün de direktörü olan Jetzer, devasa ölçekli heykel, resim ve video projeksiyonlara ağırlık verdiği bir seçki hazırlamış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!