Ardahan Valisi Deniz: Kültür ve doğa turizmi önem kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ardahan Valisi Deniz: Kültür ve doğa turizmi önem kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 10:38

Ardahan Valisi Deniz: Kültür ve doğa turizmi önem kazanıyor

Haberin Devamı

 

 
KARS, (DHA)- Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Türkiye'de kum, deniz ve güneş olarak başlayan turizmin son yıllarda kültür, doğa ve eko turizmine kaymaya başladığını ve Serhat illerinin de bu açıdan önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. 
SERKA'nın, faaliyet gösterdiği Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinin turizm potansiyelini değerlendirmek ve yeni yol haritası belirlemek amacıyla Sarıkamış Halk Eğitim Merkezinde düzenlediği TRA2 Bölgesi Turizm Çalıştayına SERKA Yönetim Kurulu Bakanı ve Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler, turizmle ilgili sivil toplum kuruluşları ile otelciler katıldı. Açılışta SERKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Türkiye'nin 1980'li yıllardan sonra turizmde müthiş bir başarı yakaladığını bildirdi. Türkiye'nin dünyada hem turist sayısı hem de turizm gelirleri açısından 6. sırada olduğunu anımsatan Vali Deniz, şunları söyledi:
"Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illeri, ülkemizin bu tecrübesinden ne kadar faydalanabilir? Önemli olan budur. Türkiye'de kum, deniz güneş olarak başlayan turizm son dönemlerde kültür, doğa ve eko turizmine kaymaya başladı. Bu açıdan bölgemiz müthiş bir potansiyele sahip. Kaliteli konaklama tesisi yapmamız ve kaliteli hizmet vermemiz gerekiyor. Bu konuda eksiğimiz var. Bunu bir an önce iyileştirmek zorundayız."
Kars Valisi Günay Özdemir de Kars'ın hem bölge hem de Avrupa için çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, Pekin'den Londra'ya kadar uzanan ipek yolunun Kars güzergahından geçtiğini anımsattı. Vali Özdemir, Kars'ın ekonomik ve kültürel anlamda çok önemli misyon üstlendiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bölgemiz tarih ve kültür açısından çok zengindir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile İstanbul-Kars hızlı treniyle birlikte Kars'ın önemi gündeme gelecek. İpekyolu tekrar canlanacaktır. Bu da bölge kentlerine önemli katkı sunacaktır. Bölgemiz önümüzdeki 10 yıl içinde çok önemli bir bölge olacaktır."
KAPU: “TURİZME YÖNELİK DESTEKLERİMİZ DEVAM EDİYORö
SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu ise  bölge illeri açısından iki temel gelişme ekseni belirlendiğini ve bunların tarım ve hayvancılık ile turizm olduğunu belirtti.  İki gün süren çalıştayın ardından bölge illeri için turizm stratejisi belirlenecegine işaret eden Hüsnü Kapu, "Turizm sektörüne çok ciddi desteklerimiz oldu ve desteklerimiz devam edecek. Yerel aktörler olarak birtakım çalışmalar, araştırmalar yapıyoruz. Güçlü yönlerimizi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunları kendi bakış açımızla belirliyoruz. Bir de dışarının bakış açısına ihtiyacımız vardır. Sizlerin yapacağı tespitler bizim için çok önemlidir. Bu çalıştaydan olumlu bir sinerji elde etmek istiyoruz. Turizm konusunda gelecek perspektifi oluşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.  
Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu da, turizmin dünyada endüstri haline geldiğini ve hayata geçirilecek projelere yerel halkın katılması gerektiğini anlattı. Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır ise, turizmde hızlı bir devreye girildiğini ancak kaliteye önem verilmediğini savundu. Bayındır, "Antalya'nın düştüğü hataya Doğu illeri düşmemeli. Yatak sayısını arttırarak masrafları da artırıyorsunuz. Kaliteye önem vermemiz ve nitelikli eleman yetiştirmemiz gerekiyor" dedi.
 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!