AP’den ‘orta yol’ arayan rapor

Güncelleme Tarihi:

AP’den ‘orta yol’ arayan rapor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2015 01:32

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri’nin ilk raporunun taslağında yolsuzluk, basın özgürlüğü ve yargı alanlarında Ankara’ya önemli eleştiriler yöneltiliyor.

Haberin Devamı

Raportörün denge arayışına girdiğini hissettiren bir yaklaşımla hazırlanan belgede en dikkat çeken unsurlardan birini ise üçü Rum Kesimi’nin biri Fransa’nın blokajında olan toplam dört başlığın açılması çağrısında bulunulması oluşturuyor. Kıbrıs konusuna da “geleneksel vurgulardan” uzak kalmaya çalışarak değinilen raporun değişiklik önergesi bombardımanına tutulmasına kesin gözüyle bakılıyor. 20 Ocak’ta AP Dışişleri Komisyonu’nda (AFET) ele alınacak olan taslakta öne çıkan bazı vurgular şunlar:
Türk hükümeti medya özgürlüğünü öncelikli konu olarak ele almalı. Sosyal medyayı yasaklama çabaları, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlayıcı yaklaşım ve medya organları ile gazetecilere yönelik baskı üzüntü verici.
Uluslararası Şeffaflık raporu Türkiye’de yolsuzlukta kati artış olduğuna işaret ediyor. Hükümetin yolsuzluk suçlamalarına tepkisi üzüntü verici. Soruşturma şeffaf ve bağımsız olmalı.
HSYK Yasası’ndaki son değişiklikler ve çok sayıda savcı ve polisin yerinin değiştirilmesi yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği konusunda ciddi şüphe uyandırdı.
Yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında acil reformlara ihtiyaç var. Türkiye’deki üst düzey siyasi kutuplaşma endişe verici.
Alevi toplumuyla diyaloğun teşvik edilmesine, Cemevleri’nin ibadethane olarak tanınmasına ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasına ihtiyaç var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!