GeriSeyahat Antik kalıntılarda geçmişe yolculuk yaptım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Antik kalıntılarda geçmişe yolculuk yaptım

Antik kalıntılarda geçmişe yolculuk yaptım

İzmirli Kemal Güneş (52), ziraat yüksek mühendisi. Dağcılık ve fotoğrafçılığın yanı sıra Latin danslarına ilgi duyuyor. Her ay dağlara, antik kentlere gidiyor, yıllık izinlerinde ise yurtdışına çıkıyor. Güneş, Antalya’ya 30 kilometre mesafededeki Termessos Milli Parkı ve Termessos kalıntılarının kış aylarında gezilmesini öneriyor. “Çünkü berrak havada daha iyi fotoğraf çekebilirsiniz” diyor.

Daha önce nereleri gezdiniz?
- Yurtiçinde birçok şehrin yanı sıra yurtdışında Yunanistan, İspanya, Belarus, Ukrayna, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’a seyahat ettim.

Termessos kalıntı neden ilginizi çekti?
- Güllük Dağı üzerinde, denizden 1050 metre yükseklikte bulunuyor. Antalya’ya 30 kilometre mesafede, Beydağları-Termessos Milli Parkı’nın içinde. Antalya-Korkuteli karayolunun 24’üncü kilometresinden sola tırmanan özel yola sapılarak kalıntılara ulaşılabilir. Burası orman içinde, çok güzel bir ören yeri. Şehrin kalıntıları Yenicekahve yakınında bulunan tarihi surlarla başlıyor ve Güllük Dağı’nın zirvesine kadar devam ediyor. Otoparktan sonra şehre tırmanan patika takip edildiğinde sağda İon düzenindeki tapınağın basamakları ve anıtsal girişi görülüyor. Gymnasium’un kalıntıları ve sütunlu cadde de dikkat çekici. Kanalizasyon şebekesinin mükemmelliğini gösteren kanallar da hâlâ görülebiliyor. Termessos, bezemeleriyle dikkat çeken mezarlara da sahip.

Sizi en çok etkileyen kalıntılar hangileriydi?
- Şehrin güneybatısında “Kurucunun Evi” diye de bilinen bir villanın kalıntıları var. Roma tipindeki ev, kapısının sol tarafındaki kitabeden dolayı “Kurucunun Evi” adını almış. Agora, Antalya Körfezi’ni görebilen konumdaki tiyatro diğer önemli kalıntılar.
/images/100/0x0/55ea9c10f018fbb8f88b3362


KIŞIN GÜZEL FOTOĞRAF VERİR

Termessos kalıntılarını gezmek için ne kadar vakit ayırmak gerekiyor?
- Kalıntılar çok geniş bir alanda dağınık şekilde bulunuyor. 4-5 saatte gezebilirsiniz. Buraya müze kartla girilebiliyor ya da bilet almanız gerekli.

Termessos’a kış mevsiminde gitmenin avantajları neler?
- Hava çok sıcak olmadığı için terlemezsiniz, yağmur ve fırtına yoksa rahatlıkla gezebilirsiniz. Yazın hava nemli ve pusludur, güneş dik geldiğinden fotoğraf çekmek isteyenler için uygun bir dönem değildir. Kışın karlı dağlar objektife güzel fotoğraflar verir.

Oranın en çok nerelerini beğendiniz?
- Tiyatro, senato binası, tapınaklar, taş lahitler, Alketas’ın mezarı.

Yapılacak başka etkinlikler neler?
- Güllük Dağı’nı baştan başa aşıp yürüyüş yapabilirsiniz. Ancak bunun için başka bir gün ayırmanız gerekir.

DİNAMİTLENEN LAHTİN TEK PARÇASI KALMADI

En yakın konaklama seçenekleri nerede?

- Çadırlarda konaklama yapılabilir, çadır alanları bulunuyor. Bunun için Müzeler Genel Müdürlüğü’nden izin almak gerekiyor.

Aktarabileceğiniz ilginç bir seyahat anısı var mı?
- Evet, bölgede çok güzel bir lahit vardı. Termessos’un simgesi gibiydi. Lahiti 12 sene önce hazine bulacaklarını sananlar dinamitle uçurdu. Bu olaydan sonra lahitin 15 gün içinde onarılacağı söylenmişti. Ama sonradan gittiğimizde lahitten eser yoktu, parçalarını dahi göremedik.

Oraya gitmek ve bu deneyimi yaşamak isteyenlere neler önerirsiniz?
- Yanlarına fotoğraf makinesi, kamera, bir şehir planı alsınlar. Ayrıca sabah saatlerinde sıcaklık iyice düşebiliyor. Soğuktan korunmak için hazırlıklı olmak gerek.

Seyahat ettiğiniz yerlerle ilgili çalışmalarınız var mı?
- Evet, gezip gördüğüm yerlerle ilgili DVD hazırlıyorum. Çektiğim fotoğrafları internetteki siteme (kemalgunes_dgc.sitemynet.com) yüklüyorum.
False