Antepfıstığı Festivali, hasat ile başladı

Güncelleme Tarihi:

Antepfıstığı Festivali, hasat ile başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2017 15:36

Antepfıstığı Festivali, hasat ile başladı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP'te, bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali, Karkamış İlçesi'nde tarlada hasat ile başladı.
Hasat için Teketaşı Köyü’nde köye giden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarlada işçilerle birlikte fıstık topladı. 183 gurme ve şefin de katıldığı fıstık hasadında, Gaziantep yöresine ait halk oyunları ve Barak türküleri söylendi. Tarlada kurulan fıstık alanında çiftçilere Antepfıstığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Şahin, "Şehir olarak 'lezzet başkenti' diye bir iddiamız varsa bunu UNESCO’ya onaylattıysak, bunun ana damarı yeşil sermayemiz, yeşil altınımız fıstığımızdır" dedi.
Şahin, Gaziantep toprağının bereketli olduğunu ifade ederek, "Toprağımız kıpkırmızı, yeşilimiz yemyeşil, mavimiz masmavi, güneşimiz her şeyden çok ısıtıyor. Bunun sonucu olarak yeşil altın dediğimiz Antepfıstığı ortaya çıkıyor. Fıstık bizim izin her şey, soframızın bereketi, şehrimizin ekonomisi, gözümüzün nurudur. İsmimizin önünde gerek bakan gerekse Büyükşehir Belediye Başkanı yazarsa yazsın fıstığın özel olarak korunması ve daha güçlü üretimin sağlanması için çalışma yaptık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'yla fıstık eylem planı kapsamında fıstığı daha fazla nasıl üreteceğiz, dünyaya nasıl pazarlayacağız, bunun sulamasını nasıl yapacağız, fıstığı nasıl koruyacağız diye çok önemli çalışmalar yaptık. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'mda Tarımsal Hizmetler Daire başkanlığı adıyla özel ve güçlü bir birim kurduk" diye konuştu.
Gaziantep’in UNESCO’ya girmesinde fıstığın büyük etkisi olduğunu aktaran Şahin, şunları söyledi:
"Bugün UNESCO onayı aldıysak fıstığımızın çok büyük katkısı vardır. Nizip’te fıstık ve zeytin var,  İslahiye’de biber ve üzüm var. Bunları birleştirdiğimizde soframızın lezzeti bambaşka oluyor. Meyvesiyle sebzesiyle baharatıyla soframız farklı bir hale bürünüyor. Şehir olarak lezzet başkenti diye bir iddiamız varsa bunu UNESCO’ya onaylattıysak bunun ana damarı yeşil sermayemiz, yeşil altınımız fıstığımızdır. İhtiyacımız olan tek şey fıstığımızı Dünya’ya daha iyi anlatmaktır. Antepfıstığı sağlıktır, şifadır, tedavidir, aizamer gibi büyük bir hastalığın çaresidir, tedavisidir. Doktorlar, hastalığın koruyucu ve önleyici tedbiri Antepfıstığı olduğunu söyler."
Hasadın ardından tarlada kurulan çadırda 'Türkiye’nin Gastoronomi Profesyonelleri Mutfak Şefleri ve Yatırımıcıları Antepfıstığı Hasadında Buluşuyor' konulu panel düzenlendi. Panelde; Antepfıstığını önemi ve yararlarının yanı sıra yöresel ürünlerin önemi anlatıldı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!