Antalya'nın içme suyu ve tarım alanları tehlikede mi?

Güncelleme Tarihi:

Antalyanın içme suyu ve tarım alanları tehlikede mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 15:46

Antalya'ya yapılmak istenen Boğaçayı Projesi’ne Eşgüdüm Kurulu’na bağlı meslek odaları, çevreye vereceği olumsuz etkiler nedeniyle karşı çıktı. Projenin yer altı su kaynaklarını tuzlandıracağını, Konyaaltı Sahili'ni yok edebileceğini dile getiren Kurul, proje kapsamında yeni açılacak kuyular ile kesme çiçek üretim merkezi Altınova'nın da susuz kalacağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin ‘en çevreci proje’ olarak adlandırdığı Boğaçay Projesi’ne Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu üyeleri çevrede tahribat yaratacağı için karşı çıktı. Antalya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nda bir araya gelen Eşgüdüm Kurulu’na bağlı meslek odası yetkilileri projeyle ilgili endişelerinin sürdüğünü belirttiler.   

Antalyanın içme suyu ve tarım alanları tehlikede mi

Eşgüdüm Kurulu üyesi Antalya Barosu ve 15 meslek odası temsilcisi toplantıda ortak kararı açıkladı. 

200 BİN KİŞİNİN SUYU

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile projeyi hazırlayan uzmanları dinlediklerini, bunun üzerine bu toplantıyı yapma gereği duyduklarını anlatan Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, Boğaçayı Projesi’yle ilgili kafalarında birçok soru işareti bulunduğunu söyledi. Projeyle denizin -1,5 metre içeriye alınacağını, bunun da ekolojik dengeyi bozacağını ileri süren Çavdar, “Deniz içeriye alınacağı için bölgedeki kuyulardaki içme suları tuzlanacak. Var olan ve şehre içme suyu olarak verilen kuyuların verimli olmadığı söylendi. Buradan verilen sudan 200 bin kişi faydalanıyordu” diye konuştu. Belediyenin buradaki su kaybını Kovanlık’a açacağı kuyularla sağlayacağını da dile getirdiğini belirten Çavdar, “Tatlı suyun kaybı bile bence bu projenin çevreci olmadığını ortaya koyuyor” dedi. 

Haberin Devamı

Antalyanın içme suyu ve tarım alanları tehlikede mi

TAŞKIN TEHLİKESİ

Boğaçayı’nın geçmişten bugüne taşkın deresi olduğunu kaydeden Çavdar, projeyle ilgili endişelerini şöyle açıkladı: “Uzmanlar önceki toplantıda taşkınları önleyecek sistemi anlattılar. Ama orada oluşacak rusubatların plaja ulaşması sağlanabilecek mi net bilgi alamadık. Boğaçayı’ndan gelen katı maddeler denize ulaşıp kumsalı besleyemeyeceği için binlerce yılda oluşan Konyaaltı Sahili yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu konuda da cevap verilemiyor. Bu proje uygulanmaya girdiği zaman su altında oluşacak çökeltilerin her yıl temizlenmesi gerekiyor. Temizlenmediği takdirde İstanbul’daki Haliç gibi koku ve pislikten geçilmez. Bu temizlemenin de ciddi maliyeti var.”  

Haberin Devamı

‘ALTINOVA KURUR’

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer de, projeyle bölgede bulunan kuyulardaki suların tuzlanacağını, bu nedenle Bahtılı ve Çakırlar’daki tarım alanlarının tuzlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Tuncer, “Tuzlu su gelirse tarım alanları elden çıkar” dedi.  Buradaki kuyuların tuzlanma nedeniyle kapatılacağını içme suyunun da Döşemealtı platformuna açılacak su kuyularıyla sağlanacağını kaydeden Tuncer, “Oradaki suyu siz aldığınız için o platodan beslenen Türkiye’nin en kaliteli kesme çiçeğinin üretildiği Altınova’daki tarım alanları susuz kalacaktır. Jeoloji mühendisleri Altınova’daki suyun Döşemealtı’ndaki platodan beslendiğini ortaya koyuyor” dedi. Geçmişte Korkuteli’nde açık tarla yetiştiriciliği için sürekli kuyu açıldığı için Kırkgöz’deki su kaynaklarının debisinin yarı yarıya azaldığını anımsatan Tuncer, şöyle dedi: “Gelinen süreçte DSİ Korkuteli’de açık tarlada sebze yetiştiriciliğini geçen yıl yasakladı. Benzer şey Altınova için geçerli olacaktır. Bu projeden vazgeçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!