Antalya'da Dönüşüm Zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Antalyada Dönüşüm Zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2017 11:06

Antalya'da Dönüşüm Zirvesi

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA,(DHA) - ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bu yıl ilkini düzenlediği Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan Abdullah Erdoğan, Paris'te sürücüsüz otobüslerin deneme seferine başladığını, Antalya'da henüz özel halk otobüslerinin sayısının tartışıldığını söyledi. Erdoğan, "Yarın sürücüsüz otobüsler geldiğinde ne yapacağımızı düşünsek iyi olur" dedi.

'İş Dünyasında Teknolojik Dönüşüm Çözümleri' temasıyla ANSİAD'ın gerçekleştirdiği 1'inci Dönüşüm Zirvesi, Akra Otel'de yapıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Abdullah Erdoğan, patentin çağın tapusu olduğunu belirterek, patent sayısını artırmadan, fikri mülkiyeti korumadan ülkenin gelişemeyeceğini söyledi. Bu gerçeğe rağmen kent merkezinde herkesin gözü önünde taklit marka ürün satıldığına dikkati çeken Erdoğan, "Fikri mülkiyet hakkını ihlal ediyoruz. Oysa fikir özgürlüğüne saygı da fikri mülkiyete saygı da endüstri 4.0'ın önemli bir şartı. Çin'de akıllı, elektrikli ve raysız tren sefere başladı. Paris'te sürücüsüz otobüs deneme seferine başladı. Biz Antalya'da özel halk otobüslerinin sayısını tartışıyoruz. Yarın sürücüsüz otobüsler geldiğinde ne yapacağımızı düşünsek iyi olur. Bugün halen geçmişin konularını tartışmaya devam edip kalamayız. Birkaç yıl sonra nesnelerin interneti dönemi başladığında bırakın fabrikaları, 50 milyar makine birbirine bağlanacak, birbiriyle haberleşecek. Böyle bir çağda hukukun, siyasetin, yönetim sistemlerinin değişmeden kalması mümkün değil" diye konuştu.

RİSKLER VE FIRSATLAR

Büyük fırsatlar ve büyük riskler çağının kapıda olduğunu aktaran Erdoğan, nesnelerin, robotların insandan daha akıllı hale gelmesinin bir risk olduğunu söyledi. Teknoloji üreticisi ülkelerin robotların haklarını tartışırken, bazı tüketici ülkelerin robotların cinsiyetini, giyimini tartışırsa teknoloji farkının büyüyeceğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bazı ülkeler Mars'a giderken, bazı ülkelerin etnik çatışmalara, mezhep kavgalarına boğulup kalması bir risktir. Yapay zeka gibi sınırsız bir gücün kötü emellerle kullanılması bir risktir. Fırsatların riskler kadar büyük olduğuna da şüphe yok. Büyük veriye sahip olan, yapay zekayı kontrol eden bir kişi, şirket veya ülke için imkanlar sınırsız olacaktır. Endüstri 4.0 çağı başlamış bulunmaktadır, tren hareket etmiştir, bu treni yakalamak için daha fazla gecikemeyiz. Bu dönüşüm sadece sanayi sektörünün dönüşümü değildir. Sanayinin yanı sıra, tarım, turizm, ticaret, sağlık gibi bütün sektörler dönüşmektedir. Sadece makineler, fabrikalar değil, seralar, tarlalar, oteller, hastaneler, evler, otomobiller, caddeler, kentler de dönüşecektir. Endüstri 4.0 aslında yeni bir akıl, yeni bir bilim çağıdır. Eğitim sistemleri, hukuk sistemleri de dönüşmek zorunda kalacaktır."

TÜRKİYE'NİN RİSKİ

Endüstri 4.0 devrimine ilkokullardan başlayarak hemen hazırlanılmasının zorunlu olduğunu kaydeden Erdoğan, bugünkü eğitim sistemiyle halen 1 milyondan fazla gencin işsiz olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bugün ülkemizin gündeminde bu konuda kapsamlı bir hazırlık olduğunu söyleyemeyiz. Türkiye için en büyük fırsat iyi eğitilmiş genç nüfus olacaktır. Türkiye için en büyük risk ise gerekli eğitimi almamış genç nüfus olacaktır" dedi.

Abdullah Erdoğan'ın konuşmasının ardından şirket yöneticileri, gelişimlerinin yanı sıra dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!