Anne sütüyle yaşama tutundu

Güncelleme Tarihi:

Anne sütüyle yaşama tutundu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2015 01:19

Ankara Üniversitesi’nden mezun olmasına birkaç ay kala kemik kanseri olduğunu öğrenen 22 yaşındaki Gözde Nur Kodaz'a tıp dünyasının yanı sıra onu hiç tanımayan annelerden "süt" desteği geldi.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitimi alan Gözde Nur Kodaz, mezuniyet törenine çok az bir süre kala ayak ağrısı nedeniyle hastaneye başvurdu. Ayak kemiğinde tümöre rastlanan ve kemik kanseri olduğu anlaşılan genç kız, çok istediği mezuniyet törenine ve aylarca hazırlandığı tiyatro gösterisine katıldıktan tedavi için ailesinin yaşadığı İzmir'e gitti. Hastalığın kötü gidişine ve ölüm riskine rağmen mücadeleyi bırakmayan, durumuna üzülen annesi ve arkadaşlarına moral veren Gözde, kemoterapi tedavisi sırasında saçlarını kaybedeceğini öğrenince yaşadığı umutsuzluğu masal kahramanı Pamuk Prenses'e benzeyen peruğuyla atlattı. Yaşama sevinci ve peruğuyla çevresi tarafından "Pamuk Prenses" olarak adlandırılan Gözde'ye kemoterapi ve ameliyat sürecinin ardından, onu hiç tanımayan akademisyen, mühendis, öğretmen ve ev kadınlarından yardım eli uzandı. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden örgütlenen 25 kadın, bebeklerine verdikleri anne sütünden birazını da Gözde'ye içmesi ve sağlığına kavuşması için gönderdi.

DENEMEYE KARAR VERDİM

Haberin Devamı

Kemik kanseri olduğunu öğrendikten sonra hayatının tamamen değiştiğini, bu süre içinde umudunu hiç kaybetmemeye çalıştığını söyleyen Gözde Nur Kodaz, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
"İlk 3 ay kemoterapi aldım, işe yaramayınca ameliyat oldum. Hastalığı gözümde büyütmüyorum. Anne sütünün de mucizevi şekilde kansere iyi geldiğini duymuştuk ama çok ilgimiz yoktu. Zaten hastalığımla ilgili çok fazla şey araştırmıyorum. Babamın iş yerinden arkadaşları anne sütlerinden bana da göndermeye başladı. Ben de onların isteğini kıramadım. Denemeye karar verdim. Çünkü mantıksız gelmedi. Hergün 1 su bardağı hiç tanımadığım annelerden gelen sütü içmeye başladım.

‘BENİM İÇİN KANSER BİTTİ’

Başlayalı 2-3 hafta oldu. Kansere iyi gelip gelmediğini henüz bilmiyorum ama psikolojik etkileri mucizevi. Tanımadan bu kadar fedakarlık yapan insanların olması beni çok duygulandırıyor. Kendi çocuklarına verecekleri sütü bana veriyorlar. Benim için kanser bitti. Kendimi hasta gibi hissetmiyorum. Bu benim ikinci hayatım, kendimi, vücudumu daha çok sevmeye başladım. Zorluklara göğüs gerebildim, o kadar çok destek olan var ki anlatamam. Anneler benim yoldaşım gibiler bu hayatta yardımcı oluyorlar. Bana Pamuk Prenses diyorlar, açıkçası ben de kendi hayatımı masal, film kahramanlarının hayatlarına benziyorum."

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, anne sütünün içinde bağışıklık mekanizmasını güçlendiren maddeler olduğunu ancak her annenin kendi bebeği için bu sütün gerekli olduğunu söyledi. Kanser hastaları için bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar olduğuna dikkat çeken Haydaroğlu, anne sütünün kanser hastalarına iyi geldiği yönünde kesin ve gerçekçi araştırmalar olmadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!