‘Annan hükümeti’ aranıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Annan hükümeti’ aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2003 01:45

KKTC'de hükümeti kurma görevi alan CTP lideri M. Ali Talat, koalisyon görüşmelerine başlarken Rumlarla Annan Planı temelinde müzakereler yapacak her türlü geniş tabanlı seçeneğe açık olduğunu açıkladı. Meclis aritmetiği de Talat'a geniş tabanlı bir hükümet dışında seçenek bırakmıyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lideri Mehmet Ali Talat dün ortaklık yapacağını ilan ettiği sol bloktaki Barış ve Demokrasi Hareketi ile sağ bloktaki Ulusal Birlik Partisi'ni ziyaret etti. Talat sağ bloktaki Demokrat Parti ile bugün pazarlık masasına oturacak.

KKTC Meclisi'nde ikisi sağ ikisi de sol blokta 4 parti bulunuyor. Annan planına tam destek veren sol bloktaki CTP'nin 19, BDH'nın 6 milletvekili, Annan planına soğuk bakan sağ bloktaki UBP'nin 18, DP'nin ise 7 milletvekili var. Her iki blok da 25'er milletvekiline sahip. Anayasaya göre 15 gün içinde hükümet kurmak zorunda olan Talat'ın önündeki 3 seçenek şöyle:

1- ÜÇLÜ KOALİSYON

18 milletvekiline sahip UBP, başbakanlığın kendisinde olması dışındaki bir seçeneği kabul etmeyeceğini ilan ederek Talat'ın önünde CTP, BDH ve DP'nin katılımıyla üç partili koalisyon dışında bir seçenek bırakmadı. Talat, üçlü koalisyonun da geniş tabanlı olacağını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş liderliğindeki Demokrat Parti, Rauf Denktaş'ın görüşmeci olarak devam etmesini ve Annan planında köklü değişiklikler yapılmasını istiyor. Talat ise, seçim döneminde ‘Görüşmeci Talat’ sloganıyla halkın karşısına çıktı. Bu nedenle bu formüldeki en büyük pazarlık konusu görüşmecilik olacak.

2- DÖRTLÜ KOALİSYON

Tüm partilerin katılacağı milli birlik hükümeti Cumhurbaşkanı Denktaş tarafından destekleniyor. Ancak CTP 4'lü bir hükümetin Annan planı çerçevesinde görüşme yapılmasına olanak vermeyeceğine dikkat çekerek bu formüle soğuk bakıyor.

3- ERKEN SEÇİM

BM'nin Annan planının görüşülmesi için verdiği Rum Kesimi'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olacağı 1 Mayıs'a kadar görev yapacak bir hükümetin de kurulması beklentiler arasında. Böyle bir durumda da birinci olasılık Demokrat Parti'nin katılımıyla oluşacak 3'lü koalisyon.

TALAT KURAMAZSA

Hükümet kurulma sürecinde, KKTC siyasetinde daha önce görülen parti değiştirme ve transfer haberleri ortalığı karıştırdı. Tüm partiler, meclisin hassas sayısal dengesini bozacak transfer arayışında olmayacaklarını ve böyle entrika içine girmeyeceklerini ilan ederek kendilerini bağladı. Milletvekillerinin istifa ederek bağımsız kalmaları da şiddeti tahmin edilemeyecek tepkilere neden olacak.

Talat'ın 15 gün içinde hükümet kuramaması halinde görev UBP lideri Derviş Eroğlu'na geçecek. Ancak böyle bir durumda sol bloğun hiçbir formül içinde yer almayacağına ve hükümet kurulmasına izin vermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. 2 ay içinde hükümet kurulamaz ise, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın erken seçim kararı alma yetkisi bulunuyor.

KKTC'de hükümet kurma maratonu böyle geçiyor

Dedikodu kriz çıkarıyordu

HÜKÜMETİ kurma görevi alan CTP lideri Mehmet Ali Talat gecenin ilerleyen saatlerinde elinde üç sayfalık bir belgeyle görüldü.

CTP'li bir milletvekili: Başlıkta Annan planı ve Türkiye'nin değişiklikleri yazıyor. Ankara'dan gelmiş.

Bir siyasetçi: O belgeyi Genelkurmay reddetmiş. AKP'ye ‘Sakın MGK’ya getirmeyin' demişler.

Hürriyet Mehmet Ali Talat'ı aradı: Elinizde Ankara'dan gelen Annan planı revizyonunun son halini gösteren belgeler varmış.

Mehmet Ali Talat: Kim çıkartıyor bu haberleri? Elimdeki Türkiye medyasındaki haberlerin fotokopileri.

Meteoroloji siyaseti

KKTC'de siyaset meteoroloji mühendislerinin de ilgi alanına girdi. Her ne kadar Ankara'da soğuk hava hakim olsa da, politika aktörleri son durumu hava raporuyla anlatıyor.

- Sayın Cumhurbaşkanım (Rauf Denktaş) Ankara'dan mesaj alıyor musunuz?

- Denktaş: Ankara'da hava güzel.

- Sayın Talat, Sayın Denktaş Ankara'da havanın güzel olduğunu söylüyor? Siz mesaj alıyor musunuz?

- Talat: Evet Ankara'da havalar güzel.

Kıbrıs'ta ise, hava gerçekten güzel, günlük güneşlik.

Günün fıkrası

KKTC'de siyasetçiler hükümetin kurulması için Ankara'nın tavrını merak ediyor. Türkiye ise, hükümetin kurulmasını bekliyor. Siyasetçilerin dilinde durumu anlatan bir fıkra dolaşıyor:

Adamın biri postaneyi arar:

-Saat kaç?

-Saat 10.00.

İkinci gün aynı adam:

-Saat kaç?

-Saat 11.

Bir hafta boyunca süren bu diyalogun ardından postacı isyan eder:

-Kardeşim her gün arayıp saati soruyorsun. Saat alsana kendine.

Adam: Ben belediyenin meydandaki saat kulesinin bekçisiyim. Saat yanlış olmasın diye hergün size soruyorum.

Postacı: Ben de sana kuledeki saate bakarak söylüyorum.

Askerle aramızda anlaşmazlık yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Annan Planı üzerinde revizyon çalışmaları yapan Dışişleri Bakanlığı'nın bu çalışmaları Genelkurmay Başkanlığı ile mutabakat içinde yürüttüğünü söyledi. Askerin, bu çalışmalardan rahatsız olduğunu şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Erdoğan, ‘‘Genelkurmay Başkanımız ile dün (önceki gün) enine boyuna Kıbrıs konusunu konuştuk. Milli siyaset, milli dava diye bakıyoruz bu konuya. Farklı bir durum söz konusu değil. Usül noktasında zaman zaman farklılıklar her zaman olduğu gibi bunda da olabilir ama esasta anlaşmazlık söz konusu değildir, bunu kimse saptırmaya çalışmasın. Bunlar yanlış şeylerdir’’ dedi.

Üst düzey bir yetkili, Denktaş ve KKTC'li liderlerin ocak ayının ilk döneminde Ankara'ya davet edilme ihtimali bulunduğunu söyledi.

Oğul Denktaş'tan Rumlara rakı ve ekmek kadayıfı

KKTC'deki Demokrat Parti (DP) lideri Serdar Denktaş dün 30 yıl aradan sonra ilk kez geçtiği Güney Kıbrıs'taki koalisyon hükümeti temsilcileriyle görüştü. Yeni yıl hediyesi olarak Türk rakısı ve ekmek kadayıfı götüren Serdar Denktaş, koalisyon hükümetinin büyük ortağı komünist AKEL partisi Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas'dan sonra DİKO Genel Başkan Vekili Nikos Kleantus ile buluştu. Hristofyas, ‘‘İyi bir başlangıç yaptık’’ dedi ve Kıbrıs Türk halkına mutlu bir yıl diledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!