Ankara’dan ABD’ye iki mesaj

Güncelleme Tarihi:

Ankara’dan ABD’ye iki mesaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2017 23:07

Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’de görevi devralacak yeni yönetimden Ankara’nın beklentilerini aktardı. Bakan, “İki öncelikli beklentimiz var. Birincisi, FETÖ elebaşının ve diğer yöneticilerinin ülkemize iade edilmesidir. İkincisi de YPG ile işbirliğine son verilmesidir” dedi.  

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün, Ankara’da JW Mariott Otel’de düzenlenen 9’uncu Büyükelçiler Konferansı’nın resmi açılış töreninde dünyanın dört bir yanından gelen Türk büyükelçilere hitap etti. Bakan, “ABD’nin önceki dönemde yapılan bazı hataları sürdürmeyeceğine inanıyoruz. İki öncelikli beklentimiz var. Birincisi FETÖ elebaşının ve diğer yöneticilerinin bir an önce ülkemize iade edilmesidir. İkincisi de PKK’nın uzantısı olan YPG ile işbirliğine son verilmesidir” diye konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu iki haklı beklentisinin karşılanmasının Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

ASTANA SÜRECİ: Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenecek Suriye görüşmelerine de değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Şimdi Astana’da yapılacak toplantılara odaklandık. Buradan da Cenevre görüşmelerinden tamamlayıcı ve destekleyici somut bir sonuç çıkmasını bekliyoruz. Bir taraftan da sınır güvenliğimizi ve aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekleyen, toprak bütünlüğüne katkı sağlayan Fırat Kalkanı harekâtını sürdürüyoruz. Hamdolsun DEAŞ sınırlarımızdan temizlendi. Bu terör örgütü, Suriye’nin kuzeyinde savunmaya geçti.”     

Haberin Devamı

‘AB EKSİK KALIR’: Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendiren Çavuşoğlu, “AB liderleri şunu görmeli:  Türkiyesiz bir AB eksik kalacaktır... Avrupalı dostlara şunu söylüyoruz: Sürekli evrensel değerlerden geri adım atamazsınız” dedi. AB’nin sözlerini tutmadığına işaret eden Çavuşoğlu, “Bırakın sözünü tutmayı, müzakerelerin askıya alınmasını isteyecek kadar ileri giden çevreler var AB içinde” dedi. Çavuşoğlu, AB’den, PKK, FETÖ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede kararlı bir tutum sergilenmesini, varılan mutabakata uygun şekilde Türk vatandaşları için vize muafiyetinin bir an önce sağlanması ve AB üyeliği önündeki  engellerin kaldırılarak daha fazla faslın açılmasını beklediklerini dile getirdi.    

KIBRIS MÜZAKERELERİ: Çavuşoğlu, “Bu hafta katılacağımız Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nda yapıcı irademizi ve tutumumuzu sürdüreceğiz. Aynı yaklaşımı elbette diğer taraflardan da bekliyoruz. Bugün dünyanın birçok yerinde kan dökülmeye devam ederken Kıbrıs’ta huzurun hâkim olmasının nedeni ise Türkiye’nin sağladığı etkin garantidir. Bu garantiden vazgeçilemez. Cenevre’den hangi sonuç çıkarsa çıksın biz Kıbrıs Türkünü sahipsiz bırakmayacak kudrete ve iradeye sahibiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!