Sivrihisar Uçağı Anıtı törenle açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sivrihisar Uçağı Anıtı törenle açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 00:00

Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’nde halk, Kurtuluş Savaşı yıllarında para toplayarak orduya bir uçak almıştı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr Ural Akbulut bunu öğrendiği zaman ODTÜ’de bu uçağın maketini yaptırarak Sivrihisar’a armağan etti.

KURTULUŞ Savaşı yıllarında Sivrihisarlıların aralarında para toplayarak aldıkları, Breguet tipi uçağın, ODTÜ Bilim Merkezi Atölyesi’nde aslına uygun olarak yapılan modelinin anıtı, törenle açıldı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da Sivrihisar uçağını satın alarak, orduya bağışlayan Sivrihisar halkının, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

Akbulut, uçağın modelinin ODTÜ Bilim Merkezi Atölyesi’nde aslına uygun olarak üretilerek, bir anıt olarak Sivrihisar girişine yerleştirildiğini ve bunun, ilçedeki halkın özverisine karşılık bir teşekkür ifadesi taşıdığını söyledi.

BU BİR SEMBOLDÜR

Sivrihisar Belediye Başkanı Yaşar Yurttaş, anıtın yerleştirildiği ilçe girişindeki parkta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Kurtuluş Savaşı yıllarında Sivrihisarlıların, vatanın ve milletin bağımsızlığı için malını ve canını ortaya koyduğunu belirterek, Sivrihisar uçağının, bunun bir sembolü olduğunu söyledi. Uçak bağışının, Anadolu halkı tarafından yapılan ilk uçak bağışı olduğunu belirten Yurttaş, "Sivrihisarlarının bu vatansever ve özverili davranışları, tarihteki yerini alacaktır. Türk milletinin bu birlik ve beraberliğinden rahatsız olanlar var. Daha dün 12 kınalı kuzumuzu şehit ettiler, başımız sağ olsun. Türk milleti, vatanın bölünmezliğine, birlik ve beraberliğinin bozulmasına müsaade etmeyecektir" dedi.

AÇIKÇASI KIRGINIM

Sivrihisar Uçağı’nın halktan toplanan paralarla alındığını ortaya çıkaran Gazeteci Şener Yılmaz, bir konuda kırgın olduğunu söyledi. Uçak maketinin ODTÜ tarafından yapılıp Sivrihihar’a bağışlandığını hatırlatan Yılmaz, "böyle bir jesti ben Eskişehir’den beklerken Ankara’dan geldi. Açıkça söylemek gerekirse bu biraz beni üzdü" dedi.

Sivrihisar Kaymakamı Ahmet Katırcı ise Kurtuluş mücadelesinin Türk, Kürt, Laz ve Abaza gibi farklı etnik gruplarca birlikte gerçekleştirilen ve başarıya ulaştırılan bir mücadele olduğunu belirterek, birilerinin, milletin arasına nifak tohumları ekmeye çalıştığını söyledi.

Mehter gösterisinin yapıldığı törende, anıtın yapılmasına katkıda bulunan Prof. Dr. Akbulut ve ODTÜ öğretim görevlileri ile diğer ilgilere plaket verildi. Daha sonra anıt, kurdele kesilerek açıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!