Simge CSO binası 2015’te açılacak

Güncelleme Tarihi:

Simge CSO binası 2015’te açılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2014 01:31

Ankara Adliyesi ve Cermodern’in yanındaki araziye inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yeni binası, Ankara’nın sembolleri arasına girecek. Etrafı gölle kaplanacak olan salon, uluslararası standartlarda inşa ediliyor.

Haberin Devamı

Son dört yıldır gerekli ödenek desteği ile çalışmaları hızlanan ve yüzde 70’i tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Ankara Kalesi ve Anıtkabir aksında yer alıyor. Yumurta formunda iki bin kişilik bir konser salonu ve 500 kişilik küre biçimli oda müziği salonu bulunan yapı, Türk mimarisi ve mühendisliğinin en seçkin örneklerinden biri olacak. Yapı, 1992 yılında ulusal mimari proje yarışmasında Semra ve Özcan Uygur tarafından tasarlandı. Proje, 2000 yılında Çin’de inşa edilen dev yumurtaya da örnek oldu. Zamanla modası geçmeyecek bir özgünlükte tasarlanan bina, Ankara’nın simgelerinden biri olacak.

‘BURAYA BİR ŞEY DÜŞTÜ’

Ödeneklerin gecikmeden çıkması durumunda salonun 29 Ekim 2015’te hizmete açılması planlanıyor. Yyumurta şeklindeki ana konser salonuna şeklini veren membranın şişirilmesiyle, yıllardır neye benzeyeceği merak konusu olan yapıyla ilgili fikirler oluşmaya başladı. Yetkililer, yaklaşık üç saatte şişirilen membranla ilgili o dönemde bazı vatandaşların itfaiyeye haber verdiklerini ve “Buraya bir şey düştü” ihbarında bulunduklarını söylüyor.

Haberin Devamı

KOLONSUZ TASARIM

Yumurta şeklini alan büyük konser salonu 2 bin dinleyiciyi aynı anda ağıralayabiliyor. Yapı, mimari ve mühendislik açısından oldukça önemli özellikler taşıyor. Dev yumurtanın altında onu ayakta tutacak herhangi bir kolon yada iskele bulunmuyor. Membran şişirildikten sonra dört ay boyunca her gün 24 saat hava basıncı verildi. Kalıbın yanında su izolasyonu da sağlayan membranın altına yapıştırıcı sıvı sürüldü. Isı izolasyonu için 8 santimlik poliüretan püskürtüldü. Poliüretanın üstüne ise özel reçeteli beton püskürtüldü. Böylece yumurtanın kabuk kalınlığı 52 santimetreye ulaştı.

15 SANİYEDE ULAŞIM

Konser salonunun ana girişi Atatürk Bulvarı’ndan olacak. Protokol için tasarlanan giriş, Anıtkabir ve Ankara Kalesi aksında bulunan bir köprüden yapılacak. Yeni CSO Konser Salonu’nda dört katlı 800 araçlık bir otopark bulunuyor. Otoparktan konser salonuna ulaşım 15 saniye gibi kısa bir sürede gerçekleşecek. Konuklar konser alanına girişi, binan çevresinde oluşturulacak 18 bin metrekarelik gölün üzerindeki köprülerden yapacak.

Haberin Devamı

BİLİMSEL HESAPLI İLK KONSER SALONU

Bir müzik aleti olarak tasarlanan konser salonu, akustiğinin mükemmel olması için deneme konserleri ile tecrübe edilecek. Büyük senfoni orkestralarına hizmet verecek kapasitede olan sahnede koro sanatçıları için de yer bulunecek. Anıtkabir ve Ankara Kalesi aksında konumlanan fuaye şeffaf olacak. Tüm yapı kendi enerjisini kendisi üretebilecek. Yeni CSO binası, akustiği tam olan, her şeyin bilimsel olarak hesaplandığı Türkiye’nin ilk konser salonu olma özelliği taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!