Önce satranç sonra proje

Güncelleme Tarihi:

Önce satranç sonra proje
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 20:31

Fatih Projesi’ne, satranç eğitiminin dahil edilmesi konusunda öneriler sunmak üzere Türkiye’ye gelen Kasparov, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak’ı ziyaret etti. Altunbaşak, Kasparov ile görüşmeye satranç tahtasında birkaç hamle yaptıktan sonra başladı.

FATİH projesine satranç eğitiminin dahil edilmesi üzerine öneriler sunmak için Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü satranç şampiyonu Garry Kimoviç Kasparov, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ı ziyaret etti.

TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, Kasparov ile görüşmeye, satranç tahtasında birkaç hamle yaptıktan sonra başladı.

Kasparov’un ilk hamlesinin ardından ikili aralarında espriler de yaptı. TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak’ın uzun süredir satranç oynamadığını belirtmesi üzerine Kasparov, “O zaman kısa ve tatlı bir oyun olacak” sözleri gülüşmelere neden oldu. Kasparov, oyun sırasında Altunbaşak’ın hamlelerinin iyi olduğunu söyledi. Altunbaşak, satrancın öğrencilerin gelişimi üzerine etkisi olabileceğini, bu nedenle Kasparov’un fikirlerini değerlendireceklerini söyledi.

İyi hamleyi ararım

Kasparov da bilgisayar ve insanla satranç oynama arasındaki farkın sorulması üzerine “Her zaman iyi hamleyi ararım. Bilgisayara karşı oynarken insanın duygusallığı yoktur, hissiyatı yoktur, fakat sonuçta hep iyi ya da iyi olmayan hamleyi yapmakla ilgilidir. Satranç daha çok rakibinizden ziyade kendinizle ilgili bir uğraştır. İçsel bir uğraştır” diye konuştu.

Dünya ölçeğinde satrancın okullarda ders olarak kabul edilmesiyle ilgili bir çalışma yürüttüğünü dile getiren Kasparov, son sekiz ayda pek çok ülkede eğitim sisteminde yer alan otoritelerle bir araya geldiğini anlattı.

Heyecan verici

FATİH Projesi’nin Türkiye’de eğitim sistemine bilgisayarların dahil edilmesiyle ilgili çok heyecan verici bir proje olduğunu belirten Kasparov, “Satrancın bununla çok uyuşacağını düşünüyorum. Satrancın eski eğitim sistemiyle yeni bilgisayar sisteminin dahil olduğu eğitim sistemi arasında çok güçlü bir bağ kurabileceğini düşünüyorum. FATİH projesinde ihtiyaç duyulduğu ve öngörüldüğü gibi uzaktan eğitimle ilgili olarak satrancın iyi bir model olduğunu düşünüyorum” dedi.

Şah matı Cem ağabeyle öğreniyorlar
/images/100/0x0/563d4852f018fb32c8ee464a


BAŞKENTLİ minikler, “sakallı Cem Ağabey” diye adlandırdıkları Cem Öz ile satranç öğreniyorlar. Cem Öz, 20 yılı aşkın süredir Ankara’daki okul öncesi eğitim kurumlarında, 3-6 yaş arası çocuklara satranç öğretiyor.
Öz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olduğunu, ancak mezun olur olmaz kendisini, babasının teşvikiyle çocuklara satranç öğretirken bulduğunu söyledi. “O yıllarda henüz bırakın okul öncesi kurumları, satranç eğitimi veren neredeyse hiçbir kurum bulunmuyordu” diyen Öz, “Babamın önerisiyle ve çocuklarla iç içe olmanın, kendi mesleğimi yapmaktansa doğama daha uygun olduğunu düşündüğüm için bu işe başladım, ancak başlarda hiç de kolay olmadı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!