2011’de engellerle üç koldan mücadele

Güncelleme Tarihi:

2011’de engellerle üç koldan mücadele
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2010 00:00

Türkiye’deki özürlü bireylerin karşılaştığı sorunların çözümüne dönük, “2010 Herkes İçin Ulaşılabilirlik Eylem Yılı” kapsamında “Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı” hazırlandı. Sorunlar, gruplandırılarak üç eksenli bir çözüm planı oluşturuldu.

ÖZÜRLÜLER İdaresi Başkanlığı’nın koordinatörlüğünde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı (2010-2011) ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sorunlar gruplandırılarak ulaşılabilirlik çalışmaları ve Ulaşılabilirlik Eylem Planı, mevzuat düzenlemeleri (standartlar dahil), toplumsal bilinçlendirme (teknik personel dahil), uygulama olmak üzere üç eksende hazırlandı.
Eylem Planında, Türkiye’de yapılanmış mevcut yaşam çevrelerinin hem özürlüleri engelli hale getirici hem de özürlü olmayanların hareketlerini kısıtlayıcı çeşitli engeller bulundurduğu belirtilirken, hareket kısıtlılığı bulunanların bağımsız hareket etmeleri önündeki engellerin, kişinin konutundan başlayarak ve dışarıya çıktığı ilk andan itibaren karşısına çıktığı ifade edildi.

Engeller bitmiyor

Bu engellere örnek olarak “tekerlekli sandalyeli kişiler için küçük kot farkları, görme özürlüler için yürüyüş güzergahlarında çarpmalarına neden olacak ağaç, levha gibi elemanlar, standartlara uygun biçimde inşa edilmemiş, bu nedenle kullanılması mümkün olmayan ve yapılış amacına hizmet etmeyen rampalar, güvenlik önlemleri alınmamış inşaat ve alt yapı çalışmaları, her tür özür grubunun rahatça kullanmasını sağlayacak biçimde düzenlenmemiş bina girişleri” verildi.
Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı, ulaşılabilirlik konusunda Türkiye’de yaşanan “ulaşılabilirliğin önemi ve ulaşılabilir mekanlar konusunda idareci ve teknik elemanların bilgi ve bilinç yetersizliği, hangi standardın kullanılacağının bilinmemesi,standartlara uygunluğun denetiminin yeterince yapılmaması, mali kaynak yetersizliği, bütüncül planlama yerine günübirlik çözümler üretilmesi, uygulama için malzeme seçeneklerinin yetersizliği” gibi sorunlar göz önünde bulundurularak geliştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!