Bakanlıktan ‘sevgi çiçeğine’ kamulaştırma

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan ‘sevgi çiçeğine’ kamulaştırma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2010 00:00

Dünya üzerinde sadece Gölbaşı’nda yetişen ve uluslararası kurumların kesin koruma kararı bulunan ‘sevgi çiçeği’ne devlet sahip çıktı. Özel Çevre Koruma Kurumu, çiçeğe arazi tahsis edecek.

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB), dünyada sadece Gölbaşı’nda yetişen “sevgi çiçeği”nin türünü yaşatmak için seferberlik ilan etti. Başkanlık, çiçeğin yetiştiği arazileri satın alarak kamulaştırma yoluna gidecek.

Latince adı “Centaurea tchihatcheffii” olan çiçek, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre “Çok Tehlikede” kategorisinde değerlendiriliyor. Ayrıca Bern Sözleşmesine göre de kesin koruma altında olan bitki türleri arasında yer alıyor. Halk arasında “Sevgi Çiçeği” adının yanı sıra, “Yanar Döner”, “Gelin Düğmesi”, “Kırmızı Peygamber Çiçeği” olarak da biliniyor.

Operanın arazisinde

ÖÇKKB, yoğun biyotik baskılar nedeniyle her an yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirlenen çiçek için, türü korumaya yönelik bir eylem planı hazırladı. Ankara Hürriyet’e konuşan ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, çiçeğin en sık görüldüğü yerin Mogan Gölü batı kesimindeki Ankara Valiliği Çevre Koruma Vakfı (ANÇEVA) Ormaniçi Dinleme Tesisi ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü arazisi olduğunu vurgulayarak, türü korumak üzere bu arsaların ÖÇKKB’ye tahsisi konusunda çalışmalar başlattıklarını açıkladı.

Marka yapacağız

Sevgi Çiçeğini bir marka haline getirmeyi planladıklarını belirten Özyanık, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:
“ANÇEVA alanı, yapılan çalışmalar sonucu Habitat Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Başkanlığımıza tahsis edildi. Ayrıca türün diğer rezerv alanı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi arazisinin ÖÇKKB’ye tahsisi konusunda Milli Emlak ile görüşmeler devam ediyor.

Bilimsel olarak belirlendi

Eylem planı kapsamında türün tüm lokaliteleri tesbit edildi ve koruma kriterleri akademisyenlerle birlikte bilimsel olarak belirlendi. Akademisyenlerin önerileri doğrultusunda da uygulama çalışmaları sürdürülüyor. Bu eylem planının hayata geçirilmesi için 12 kişilik bir ekip oluşturuldu. İlerleyen zamanlarda çiçeğin Ankara şehir merkezinde de dikmeyi planlıyoruz. “
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!