Türk Boğazları için belgesel

Güncelleme Tarihi:

Türk Boğazları için belgesel
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 00:00

TRT Ankara Televizyonu tarafından hazırlanan Türk Boğazları adlı belgeselin su altı çekimlerine ilk önce Çanakkale Boğazı’nda başlandı.

Haberin Devamı

TRT Ankara Televizyonu tarafından hazırlanan “Türk Boğazları” adlı belgeselin su altı çekimlerine, Çanakkale Boğazı’ndan başlandı. Belgeselin yönetmeni Girayhan Alpdoğan, boğazlardan yılda yaklaşık 55 bin geminin geçtiğini belirterek, bu gemilerin kirlilik açısından tehlike oluşturup oluşturmadıklarını görüntülemeye  çalıştıklarını söyledi

Su altı kirliliği

“Türk Boğazları” adlı 8 bölümlük belgeselde, dünden bugüne boğazları anlatacaklarını ifade eden Alpdoğan, tarih, jeoloji, siyaset, uluslararası ilişkiler, belgeselde deniz kazaları ve kirlilik konularını işleyeceklerini anlattı. Alpdoğan, belgesel için, su altı ekibiyle denizin dibindeki kirlilik olayını araştırdıklarını ve bu çalışmalar sırasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden (ÇOMÜ) öğretim üyelerinin kendilerine rehberlik yaptığını belirterek, şunları kaydetti: “Hocalarımızla  birlikte su altı kirliliğinin izlerini araştırıyoruz. Su altı çekimlerine ilk defa
Çanakkale Boğazı’ndan başladık. Önümüzdeki ay da aynı çalışmayı İstanbul Boğazı’nda yapacağız. Bu çalışmamızda da İstanbul Üniversitesinden (İÜ) değerli hocalarımız katılacak bize”

Bugüne kadar hİç İşlenmedİ

Haberin Devamı

TÜRK Boğazlarıyla ilgili bugüne kadar bu kapsamda bir belgesel yapılmadığını dile getiren yönetmen Alpdoğan, “Jeolojik oluşumundan günümüze kadar alıyoruz. Antik dönem savaşları var, antik dönem batıkları var, antik dönem limanları var, deniz kazaları, deniz kirliliği var. Bununla ilgili de çalışan pek çok kurum var. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Denizcilik işletmeleri var, vapurlar var, yatay ve dikey bir trafik var. Türk Boğazları şimdiye kadar hiç işlenmiş bir konu değil. Dolayısıyla omuzlarımızda ağır bir yük var” diye konuştu.

Numuneler alınacak

Yönetmen Alpdoğan “Hocalarımız da dipten alacakları numunelerle, balıklardan ya da  posedonyalardan alacakları örneklerle bu konuda bir data oluşturacaklar ve bize bir şey söyleyecekler. Tabi ki bu zaman alacak ve bugün de hemen ‘bir kirlilik var’ demek mümkün değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!