Ankara’nın yeni ihracat kapısı soya tekstili

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın yeni ihracat kapısı soya tekstili
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2008 00:00

Ankara’nın ilk soya tekstili mağazası, Ansera Alışveriş Merkezi’nde açıldı. Soya tekstilini Türkiye’ye getiren Hayteks şirketinin sahibi Tahir Haytoğlu, tekstil üreticilerinin dış pazarlardan soya ile ilgili deneme siparişleri almaya, bazı firmaların da ABD, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere ihracat yapmaya başladıklarını söyledi.

ANKARA’nın ilk soya tekstilini Ansera Alışveriş Merkezi’nde açan Hayteks şirketinin sahibi Tahir Haytoğlu, "2004 yılından beri tekstil sektörüne soya tekstilinin hammaddelerini tedarik ederek, bu konuda firmalara teknik ve lojistik destek vererek pazarın gelişmesine katkı sağladık" dedi. Tekstil üreticilerinin dış pazarlardan soya ile ilgili deneme siparişleri almaya, bazı firmaların da ABD, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere ihracat yapmaya başladıklarını belirten Haytoğlu, şunları söyledi:

"Tekstilcilerimizin mevcut pamuklu ürün ihracatlarına ek olarak soyalı ürünleri de ihraç etmeye başlamasını ve yeni bir ihracat kapısının açılmış olmasını görmek bizi çok mutlu ediyor. Dış pazarlardaki gelişmelere paralel olarak iç piyasada da soyalı ürünleri sıkça görmeye başlayacağız. Biz Soya Silk mağazamızla soyalı tekstil ürünlerini halkımıza anlatmak, tanıtmak ve talep oluşturmak istiyoruz. Tekstil üreticileri de zamanla iç piyasa için üretim yapmaya başlayacaklardır. Bu süreç sonunda pazar iyice oturmuş olacak."

SÜTTEN TEKSTİL ÜRÜNLERİ : Sağlığa ve içeriğe önem vererek alışveriş yapma bilincini yerleştirmek amacında olduğunu belirten Haytoğlu, şunları anlattı: "Mucizevi bitki soya fasuyesi tanecikleri dövülerek un haline getiriliyor. Çeşitli solüsyonlarla karıştırılan undan elyaf yapılıyor ve bu elyaf kesilerek iplik fabrikalarına gönderiliyor. Elde edilen iplik, tekstilde kullanıma hazır hale geliyor. Soya fasulyesi dışında, süt, mısır, muz, hindistan cevizi ve şeker kamışından da tekstil üretimi yapılabiliyor. Ancak bunların üretimi, soyaya kıyasla daha zahmetli. Soya tekstili, çevreye zarar vermeyen, ekolojik bir tekstil. Üretim sırasında proteinin soyadan çıkarılmasıyla oluşan atıklar, hayvan yemi olarak kullanılabiliyor. Soyanın içinde bulunan enzimlerin sağladığı, doğal antibakteriyele sahip olma özelliği var. Soya, bu özelliğiyle tıbbi tekstilde de kullanılıyor. Bu, diğer tekstillerde, ürüne kimyasal verilerek sağlanıyor."

Balın tadı kaçtı

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bal üretimindeki düşüşü fırsat bilen bazı kesimlerin ithalat yapılması yönünde baskı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "piyasada şekillenen bal fiyatlarını etkilemek için ithalatı baskı unsuru olarak kullanmaya çalışanlara, ithalat için izin verilmemelidir" dedi.

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bal üretimindeki düşüşü fırsat bilen bazı kesimlerin ithalat yapılması yönünde baskı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "piyasada şekillenen bal fiyatlarını etkilemek için ithalatı baskı unsuru olarak kullanmaya çalışanlara, ithalat için izin verilmemelidir" dedi. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, piyasada bal konusunda faaliyet gösteren yaklaşık 170 firma olduğuna ama ithalat konusunda sadece 2-3 firmanın talepte bulunduğuna dikkati çekti.

Uyku kalitesini artırıyor

Soya tekstilinin insan sağlığı için önemli avantajlar sağladığını ifade eden Haytoğlu, "Soya elyafına biyoteknolojik işlemlerle ışınları emme ve yansıtma özelliği kazandırılıyor. Böylece, zararlı ultraviyole ışınları deriye temas etmeksizin yansıtılmış oluyor. Aynı zamanda yararlı kızıl ötesi ışınlarının deriye nüfuz etmesi sağlanarak deri hücrelerinin ölmesi engelleniyor ve kılcal damarlardaki kan dolaşımı düzenleniyor. Soya tekstili, ciltte yaralar varsa daha hızlı iyleşmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca termal özellik sağlıyor ve uyku kalitesini artırıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!