Ankara’dan Şam’a 9 yaptırım

Güncelleme Tarihi:

Ankara’dan Şam’a 9 yaptırım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2011 00:00

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye uygulayacağı 9 maddelik yaptırım paketini açıkladı. Yaptırımlar arasında, lider kadronun mal varlıklarının dondurulması, silah satışının durdurulması yer alıyor.

Haberin Devamı

ARAP Birliği’nin Suriye’ye karşı aldığı 9 maddelik yaptırım kararını değerlendiren Ankara, Şam yönetimine kendi uygulayacağı yaptırımları belirleyerek, düğmeye bastı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin 9 maddelik yaptırım kararının yanı sıra, başta su olmak üzere Suriyelilerin günlük yaşamını etkileyecek maddelerin, alınacak önlemler kapsamında yer almayacağını açıkladı.
Davutoğlu, dün İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İcra Komitesi’nin, Cidde’deki Suriye konulu toplantısına katılmak üzere Ankara’dan hareketinden önce Dışişleri Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Ankara’nın aldığı kararların Arap Birliği’nin uygulayacağı yaptırımlarla örtüştüğü ve Suriye halkını etkilememek için havayolu seyahatlerinin durdurulması yönünde bir karar alınmaması dikkat çekti. Ankara’nın Şam’a uygulayacağı yaptırımlar şöyle:
Suriye’de halkı ile barışık meşru bir yönetim işbaşına gelene kadar Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının askıya alınması. (Suriye’de başlayan olayların ardından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizması dondurulmuştu.)
Suriye’de temel liderlik kadrosu mensubu olup haklarında halka karşı şiddete ve hukuk dışı yöntemlere başvurduklarına dair iddialar bulunan bazı yetkililere seyahat yasağı konulması ve bu kişilerin Türkiye’deki mal varlıklarının doldurulması. Suriye yönetiminin kuvvetli destekçisi konumundaki bazı iş adamlarına da benzer tedbirlerin getirilmesi.
Suriye ordusuna her türlü silah ve askeri malzemenin satış ve tedarikinin durdurulması.
Türkiye toprakları hava sahası ve karasularını kullanmak suretiyle üçüncü ülkelerden Suriye’ye silah ve askeri malzeme transferinin yapılmasının uluslararası hukuka uygun olarak engellenmesi. (Silah sevkiyatına hava sahasının kapatılması kararı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama ile eylül ayında New York’taki BM zirvesinde gerçekleştirdiği görüşmede alındı.)
Suriye Merkez Bankası ile ilişkilerin durdurulması.
Suriye hükümetinin Türkiye’deki finansal varlıklarının dondurulması.
Suriye hükümetiyle kredi ilişkilerinin durdurulması.
Mevcut işlemler hariç Suriye Ticaret Bankası ile işlemlerin durdurulması.
Suriye’deki alt yapı projelerinin finansmanı
için imzalanan Eximbank kredi anlaşmasını askıya alınması.                                                              ?

Haberin Devamı

Suriye için gizli gündem yok

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU, Suriye yönetiminin tüm uyarılara rağmen demokratik açılım gerçekleştirmek yerine şiddet sarmalına ağırlık verdiğini belirterek, yapılabilecek ilave yaptırımların da sinyalini verdi. Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Bundan sonra da Suriye  yönetiminin tutumuna göre alabileceğimiz ilave tedbirleri titizlik içinde değerlendireceğiz. Suriye tarihin akışını yanlış yorumladı ve ciddi bir kısır döngünün içine girdi. Yönetim, reformları, oyalama taktiği gibi gündemde tuttu. Suriye, Arap Ligi’nin gözlemci gönderme kararını da önceki fırsatlar gibi heba etti. Türkiye’nin, Suriye konusunda hiçbir gizli gündemi yoktur. Tek vizyonumuz bölgede istikrarın sağlanmasıdır. Hiçbir idare, halkına karşı giriştiği mücadeleden galip çıkamaz. Halklarla kurulan en derin bağ, meşruiyet bağlıdır. Bombalanan her minare, halka sıkılan her kurşunla Suriye yönetimi meşruiyetini iyice kaybetmiştir. Temennimiz Suriye yönetiminin girdiği çıkmaz sokaktan tek kurtuluş yolunun, bir an önce halkın meşru taleplerini tam olarak uygulamak olduğunu idrak etmesi, sivil halka yönelik şiddet ve baskı politikalarına son vermesidir. Türkiye bu zor dönemde Suriye halkının yanında kararlılıkla durmaya devam edecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!