Ankara’da verem sekiz dispanserle gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da verem sekiz dispanserle gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2007 00:00

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, veremle savaş için Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği ’Direkt Gözlem Altında Tedavi’ stratejisinin tüm Türkiye’de uygulandığını belirterek, başkentte bununla ilgili eğitim ve uygulama çalışmalarının 8 verem savaş dispanserinin koordinasyonuyla devam ettiğini bildirdi.

Aksoy, 6-12 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek 61. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 2 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık ve zayıflama belirtileriyle kendini gösteren veremin tedavisinin en az 6 ay sürmesi gerektiğini belirtti.

DÜNYAYA ÖNERİLİYOR DSÖ’nün tüm dünyaya önerdiği ’Direkt Gözlem Altında Tedavi’ stratejisinin bu yıldan itibaren tüm Türkiye’de uygulanmaya başlandığını ifade eden Aksoy, bu stratejinin temelinde ilaçların her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından içirilmesinin yattığını belirtti. Aksoy, şunları kaydetti:

Valilik oluruyla 2003 yılından itibaren uygulamaya geçirilen Aktif Surveyans Projesi şüphelenilen ve tanı konulan hastaların eksiksiz bildirimlerinin ve doğru sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesinin sağlanmasında vazgeçilmez bir unsur olarak yerini korumaktadır."

Aksoy, 61. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası süresince Ankara’daki sağlık personeli, halk ve okullara yönelik toplantılar düzenlenerek eğitim çalışmaları yapılacağını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!