Ani kalp durmasına karşı kalkan niteliğinde proje

Güncelleme Tarihi:

Ani kalp durmasına karşı kalkan niteliğinde proje
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 18:24

Ani kalp durmasına karşı kalkan niteliğinde proje

Haberin Devamı

DENİZLİ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ani kalp durmalarına karşı başlatılan 'Yaşam Kurtarma Zinciri' projesi kapsamında, 1 yıl içinde kent genelindeki belirlenen noktalara 200 otomatik kalp şok cihazı yerleştirilecek.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2016'da başlatılan 'Yaşam Kurtarma Zinciri' projesi kapsamında, Saltak Aile Sağlığı Merkezi'ndeki çalışanlara yönelik eğitim verildi. Ani kalp durmalarına karşı önlem almak oluşturulan projenin sahibi İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, projenin Türkiye'de ilk defa Denizli'de uygulandığını, bakanlık tarafından ulusal boyuta taşınmasını hedeflediklerini belirtti.

Projenin ana temasının ani kalp durmalarında erken müdahale olduğunu ifade eden Arpacı, "İlk dakikalarda müdahale hayat kurtarır. Bunun için de hiç kesintisiz Yaşam Kurtarma Zinciri'nin oluşturulması gerekir. Bir yıl içinde 200 Otomatik Kalp Şok Cihazı yerleştirmeyi hedefliyoruz. Proje öncelikle Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ile başlatıldı. Daha sonra resmi kurumlar, alışveriş merkezleri, spor salonları, ulaşım terminalleri, fabrikalar, okullar gibi yerlerde devam edecek. Bugün itibarıyla 29 ASM'de Otomatik Şok Cihazı aktif hale getirildi. 282 sağlık personeline eğitim yapıldı" diye konuştu.

Eğitimde, Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde görevli Proje Sorumlusu Dr. Mustafa Yorgancı konuşmacı olarak yer aldı. Proje hakkında bilgiler veren Dr. Yorgancı, ani kalp durmasının Türkiye'deki ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını, Türkiye'de yılda yaklaşık 100 bin kişinin bu nedenle hayatını kaybettiğini söyledi. Ani kalp durmalarında en kritik sürenin ilk dakika olduğunu ve acil müdahalenin oldukça önemli olduğunu belirten Yorgancı, "TÜİK 2015 verilerine göre dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerde en yüksek orana sahip il, yüzde 53.7 ile Denizli'dir. Avrupa Resusitasyon Konseyi (ERC), 2015 yılında yayınladığı son kılavuzlarında ani kalp durmalarında hızlıca ve kesintisiz bir şekilde 'Yaşam Kurtarma Zinciri'nin oluşturulması durumunda hastaların sağ kalım oranının artırabileceğini belirtmektedir. Ani kalp durmasında en kritik süre, kalp durmasını takiben ilk dakikalardır. Bu altın dakikalarda kalp durmasının erken tanınması ve hızlıca Acil Çağrı Numarasının (112) aranması, yardım gelene kadar etkili Temel Yaşam Desteği Uygulamaları ve ilk dakikalarda olabildiğince hızlı, kalbe elektroşok işleminin uygulanması, beyinde hasar gelişimini ve dolayısıyla hayatta kalma olasılığını artıracaktır" dedi.

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!