Anadilde eğitim için 16 bin imza

Güncelleme Tarihi:

Anadilde eğitim için 16 bin imza
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2013 16:30

Van'da anadilde eğitim için toplanan 16 bin 300 dilekçe, Van Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Haberin Devamı

Toplanan dilekçeler İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, tarafından teslim alındı. Dilekçeleri gerekli mevkilere göndereceğini belirten Kına, "Anadilde eğitim konusU İl Milli eğitim Müdürlüğü elinde olan bir şey değil. Bu anayasal bir durumdur. Bu durumla ilgili elimizden geldiği kadar bölge insanı olarak, bölgenin ili olarak, raporlarınızı, görüşlerinizi, çığlıklarınızı yukarılara iletmeye çalışacağız" dedi. Kına, toplanan kalabalık tarafından da alkışlandı.

Kurdi-Der öncülüğünde toplanan yaklaşık 500 kişi ana dilde eğitim için yürüyüş yaptı. İpekyolu üzerindeki Karayolları Kavşağı'nda toplanan grup, buradan İskele caddesi'nde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kadar yürüdü. Grupta bulunanlar, yürüyüş sırasında 'Ana dilde eğitim haktır, hakkımız engellenemez', 'Be zıman jiyan nabe (Dilsiz özgürlük olmaz)' sloganları atarak, Milli Eğitim Müdürlüğü önüne geldi. Burada toplanan kalabalık adına basın açıklamasını Kurdi Der Van İl Başkanı İsmail Aşkan Kürtçe olarak okudu. Yapılan basın açıklamasının ardından toplanan 16 bin 300 dilekçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne götürüldü. Milli Eğitim İl Müdürü Mucip Kına, dilekçeleri teslim alırken yaptığı konuşmada, şöyle dedi:
"Talepleriniz değerlendirilecektir. Ana dilde eğitim konusunun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün elinde olan bir şey değil. Bu anayasal bir durumdur. Bu durumla ilgili elimizden geldiği kadar bölge insanı olarak bölgenin ili olarak raporlarınızı, görüşlerinizi, çığlıklarınızı yukarılara iletmeye çalışacağız. Bunun sözünü size veriyorum. Başka da yapacağım bir şey yok. Anadilde eğitim şu anda Türkiye'nin gündeminde olan bir konu değil. Anayasal değişiklikler gerekiyor. İnşallah ilerde gelişmeler olursa sizinle paylaşırız."
Dilekçeleri teslim alan Milli Eğitim Müdürü Kına, buradaki kalabalık tarafından da alkışlandı. Kalabalık daha sonra sessizce dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!