‘Su çilesi’ sona eriyor

Güncelleme Tarihi:

‘Su çilesi’ sona eriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2019 10:16

Antalya Gazipaşa’da evlerine 40 yıldır su gitmeyen ailelerin çilesi sona eriyor. ASAT, bölgedeki tüm evlere su ulaştırmak için başlattığı Karasu Projesi’nin sonuna geldi.

Haberin Devamı

GAZİPAŞA’DA SU ÇİLESİNE SON
Antalya’nın Gazipaşa ilçesine 45 kilometre uzaklıktaki Yakacık Mahallesi’nde evlerine 40 yıldır su gitmeyen ailelerin, sırtlarına ve eşeklere yükledikleri bidonlarla taşlı yollarda yaşadıkları su çilesi sona eriyor. Gazipaşa’da tamamlanan Karasu Projesi ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü, bölgede mahalle içi şebeke hattı ve abone bağlantılarının yüzde 20’lik kısmının ihale kapsamında tamamlandığını açıkladı.
SUSUZLUK DERDİNE SON
Kilometrelerce aşağıdaki dereden evlerine eşeklerle su taşıyan Gazipaşalı Demiral ailelerinin yılan hikayesine dönen susuzluk derdine son verecek olan projenin detaylarını anlatan ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, “Karasu Projesi’nde ve diğer içme suyu çalışmalarında Gazipaşa’ya 20 milyon lirayı aşan maliyetle 300 kilometreden uzun hat döşendi ve depolar inşa edildi. Beyobası, Macar, Beyrebucak bölgelerinin içme suyu hatları tamamen yenilendi. Macar, Korubaşı ve Karaçukur’da yeni içme suyu depoları yapıldı. Kızılgüney ve Yeniköy mahallelerine şebeke hattı çekildi. Abone bağlantıları da yapılıyor. Ayrıca bölgeye 3 bin 500 metrelik tarım sulama sistemi kuruldu” dedi.
İLÇEDE ALTYAPI YENİLENDİ
Yaz başından ekim ayına kadar ilçe genelinde yapılan içme suyu ve kanalizasyon yenileme işlemleriyle ilgili rakamları da aktaran Kurt, “Bölgedeki içme suyu hattı üzerindeki bin 767 arızaya müdahale edildi. Yine yaz döneminden itibaren Ekim ayına kadar ilçede toplam 237 kanalizasyon arızasına müdahele edildi. İçme suyu arızaları ve hat döşeme işlemleri için 3 ekip, kanalizasyon arızaları ve yenileme işlemleri için de 1 ekip görev yapıyor” bilgisini paylaştı.
ÇÖZÜM SULAMA SUYU TESİSİ
Gazipaşa’nın en büyük ihtiyacının sulama suyu tesisi olduğunu belirten Kurt, “Özellikle yaz aylarında tarımsal üretimin arttığı bazı mahallelerde içme suyu sulama amaçlı kullanıldığından yetersiz geliyor. Ayrıca Gazipaşa’nın merkez mahallelerine su temin eden tek kaynak olan Sugözü’nden alınan su, nüfus artışı nedeniyle ilçeye yetersiz geliyor. Çözüm için kaynağın tamamının içme suyu olarak kurumumuza tahsis edilmesi ve kaynaktan ilçe merkezine ek olarak yeni bir isale hattı daha yapılması gerekiyor. Kaynağın idaremize tahsisi ile ilgili hukuki süreç devam ediyor” diye açıklama yaptı.
50 MİLYON LİRALIK ALTYAPI
ASAT Genel Müdürlüğü tarafından Gazipaşa’daki çalışmalarla ilgili verilen bilgide ise şöyle denildi: “Bin 111 kilometrelik alanda yaklaşık 50 bin insanın yaşadığı Gazipaşa’nın mahallelerinde ASAT tarafından içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, arıtma tesisleri ve sulama sistemlerini kapsayan yatırım bedeli 50 milyon liraya ulaştı. İlçenin kanalizasyon altyapısı için de 8 milyon liraya yakın yatırım yapıldı. Bakılar, Cumhuriyet, Ekmel, Gazi, İstiklal, Koru, Korucubaşı, Pazarcı ve Beyobası’na toplam 28 kilometre uzunluğunda kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj altyapısı kuruldu. Gazipaşa Sanayi Sitesi için gerçekleştirilecek olan kanalizasyon altyapı projesinin de 2020 yılında yapılması planlanıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!