Bu sezon ilk defa

Her maçta konsantrasyon dağınıklığını görmek mümkün Banvit'te. Umana Reyer Venezia karşısında da aynı sorundan bahsedebiliriz. Ancak sadece ilk yarı için. Banvit büyük olasılıkla 2017-18 sezon itibariyle oyun konsantrasyonunu ilk defa, bir devre boyunca korudu.

Haberin Devamı

Bu, Umana Reyer Venezia karşılaşmasının ikinci yarısında gerçekleşti ve Banvit 90-62'lik galibiyet aldı. Maça Angelo Caloiaro'nun sayılarıyla 7-2 önde başladı Banvit. Ancak ilk periyot sona erdiğinde potaya sadece 11 top gönderilmiş ve bunlardan 5'i isabetli oldu. Öte yandan 7 top kaybıyla geçen ilk periyotun sonunda Umana Reyer Venezia'da Paul Biligha tek başına  5 saha içi isabeti buluştu. Bu sayıların tamamının asist üzerinden geldiğinin altını çizmek gerek. Kaldı ki Umana Reyer Venezia'nın ilk periyotta kaydettiği 9 saha içi isabetinin 7'si asist üzerinden geldi. Bu bakımdan ilk periyot itibariyle, Banvit’te top sirkülasyonunun hemen hemen hiç olmadığını söylemek gayet mümkün.

Banvit için ilk yarıda işlerin iyi gittiği tek bölüm; ikinci periyotta Umana Reyer Venezia'nın Tomas Ress'i 5 numarada kullandığı ilk 2.45 dakikalık bölümdü. Umana Reyer Venezia bu bölümde üç sayı çizgisinden potaya uzanan koridorda zayıf bir barikat dahi kurmadı. Can Altıntığ ve Adonis Thomas'ın birkaç başarılı penetre denemesi Banvit’in kolay sayıya gittiği hücum aksiyonlarıydı. Ancak, Umana Reyer Vanezia koçu Walter De Raffaele, Ress’i erken alarak bu soruna da erken önlem aldı.

Haberin Devamı

İlk yarı için, Umana Reyer Venezia rotasyonundan kaynaklı oyun konforu üzerinden üstünlük sağlanan kısa bir bölüm dışında, hücumu çeşitlendirmek adına herhangi bir aktif planı olmadı Banvit’in. Umana Reyer Venezia’da Gediminas Orelik'in, Damian Kulig'e karşı topla potaya giderek attığı iki turnike dışında hiç oyuna girememesi büyük şanstı. Zira Orelik sadece şutör bir dört numara değil, güvenilir bir hücum merkezi, servis elemanı. İyi oyunu sadece kendisini değil, kalan dörtlüyü de oyunun içine dahil edebiliyor. İlk yarıda yapamadı bunu. Bu sebeple Banvit, ikinci periyotta Thomas ve Vidmar'ın devreye girmesi, Coloairo'nun toplu ve topsuz hareketli oyun üzerinden bulduğu skorlar ile kalan her parça çok kötü durumdayken dahi ilk yarıyı 36-36 dengede tutmayı başardı formsuz bir rakip karşısında.

Maçın ikinci yarısında; Banvit, bu sezon kendilerinden hiç görmediğimiz kadar maçın içindeydi, konsantrasyon hayli yüksekti ve esas önemli olan bu yüksek konsantrasyonu devre geneline yaymayı başarabilmeleriydi. Caloiaro, maç başlangıcında olduğu gibi bir kez daha toplu veya topsuz yüksek hareketlilik üzerinden şekillendirdi hücumları ve Orelik'e karşı çabukluk avantajını hemen her pozisyonda kullanarak rahat sayılar buldu. Bu noktada altını çizmek gereken husus, Banvit'in yarı saha savunmasında, hemen her bölgeye eşit ve yüksek oranda uyguladığı baskılı savunmaydı.

Haberin Devamı

Bu baskılı savunma karşısında Umana Reyer Venezia; ya hücum aksiyonlarına geç başladı ya da erken ancak bir o kadar da hatalı şut denemeleri yaptı. Bu hatalı şut denemelerinde Orelik'in başrolde olduğunu belirtmek gerek.

Üçüncü periyodun henüz yarısı dahi oynanmamışken, Banvit koçu Saso Filipovski, Vidmar'ı Kulig'le değiştirdi. Her şey iyi giderken anlaşılması zor bir tercihti bu ve hâlâ tercihin doğru olup olmadığı sorgulanır. Ancak alınan sonuç gayet iyiydi. Kulig'le birlikte Banvit 5 şutörle oynadı ve bu rotasyonun hücumda getirdiği avantajlardan, savunmadan kısmadan faydalanmayı başardı Banvit. Farklı bir pencereden baktığımızda yarı sahanın tamamına eşit oranla uygulanan baskılı savunmada, iyi bir çember savunmacısına olan ihtiyacın standart bir savunmaya göre daha az olduğunu da söylemek mümkün. Ancak, en nihayetinde Filipovski riskli bir tercih yaptı, dediğim gibi sorgulanır, ancak bu tercihinden istediği sonucu aldı.

Haberin Devamı

Üçüncü periyodun sonlarına doğru Vidmar'ın tekrar oyuna girdiğini belirtelim. Vidmar'sız geçen süreçte Banvit, savunma direncini yukarıda tutmaya devam ederken; hücumda, Umana Reyer Venezia karşılaşmasına kadar çok ama çok nadir gördüğümüz, hatta her maç en fazla iki kez kullanılan bir tercih olarak nitelendirebileceğimiz bir set oyunu, Banvit hücumunun temel planı oldu. Topa yön verme görevini ağırlıklı olarak Andy Rautins aldı.

Rautins bu sezon son derece istikrarsız şut atıyor. Ancak geçmişi, rakip savunmaların ona yakın takip uygulamasını sürdürmesi için gayet yeterli. Bu da özellikle ikili oyunlarda Umana Reyer Venezia savunmasını tercih yapmak zorunda bıraktı. Ya Rautins'e ikili sıkıştırma getirecekler ya adam değiştirecekler. Ancak Rautins iki tercih karşısında da doğru kararları almayı başardı. Bunu her maçta beklemek hâlâ çok zor ancak Umana Reyer Venezia karşısında sonuç verdi.

Haberin Devamı

İkinci yarı genelinde Banvit oyununda sivrilen olumlu taraf, hücumlara erken başlamaktı. Banvit'in hücumda güvenilirliği yüksek bir karar vericisi yok. Dolayısıyla karar vermeyi kolay hale getirmek gerek. Banvit bunu, yüksek baskılı savunmanın ardından yerleşimini sağlayamayan Umana Reyer Venezia savunmasına karşı, hücum aksiyonlarına erken başlayarak başardı. Karar alma görevi büyük oranda Rautins'e verilse de ikinci yarı genelinde bu görevin mümkün mertebe kolektif bir hal aldığını belirtmek gerekir. Sonuç, bir devrede atılan 54 sayı ve 28 farklı bir galibiyet oldu. 

Yazarın Tüm Yazıları