VAR’lığı yetti!

Ateş Bakan yazdı.

Haberin Devamı

Ben bu VAR’ı (Video Hakem Uygulamasını) sevdim…

Sevdim arkadaş ben… Varlığı bile yetti…

Ceza alanı daha ‘adil’ olmaya başladı… Kural dışı ‘kandırmaca oyunları’ azaldı… Giderek daha da azalacak… Penaltılar çoğaldı.

Bugüne kadar en fazla penaltı, 2014'te Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası'nda gerçekleşmişti. Oynanan toplam 68 maçta toplam, 13 penaltı kararı verilmişti.

Rusya'nın ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası'nda geride kalan 32 maçta hakemler 16 kez penaltı noktasını gösterdi. Takımlar, kullandıkları 16 penaltı atışının 13'ni gole çevirdi.

Rusya'daki turnuvada henüz ikinci maçlar tamamlandığında, bu sayının üzerine çıkılmış oldu.

VAR SİSTEMİNİN ETKİSİ
Penaltı sayısının fazlalığında Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin de devreye girmesi etkili oldu. Penaltıların bir kısmını direk VAR işaret etti. Bir kısmında da VAR’ın varlığı, hakemin penaltı noktasını göstermesine neden oldu. Gördüğü ama çalamadığı pozisyonun biraz sonra kulağına üfleneceği endişesi, düdüğü üfletti.

Haberin Devamı

Sonuç olarak daha adil bir oyun konusunda çok önemli bir adım daha atıldı… Yan hakemler daha dikkatli ve adil olmak zorunda kaldı… Ofsaydı kaçırdığında veya hatalı bayrak kaldırdığında, VAR’ın varlığı onları korkuttu… Gol Çizgisi Teknolojisinin kullanılması bir ilkti. VAR ise bir devrim… Bir başlangıç, giderek gelişecek…

MUHALİFLER:
Muhalif olanların ortak noktası, ‘oyunun durması’ konusu… Burayı aslında ben de merak ediyordum…  Hiç korktuğum gibi olmadı… Sonra düşündüm ki; Futbol zaten durarak oynanan bir oyun.

Oyun ortalama 95 dakika… Topun oyunda kaldığı süre ise en fazla 45-55 dakika…  Sakatlanan oyuncuyu bekliyoruz… Sakatlanmış gibi yapan oyuncuyu bekliyoruz… Bir takım avantajlı skoru elde ettiğinde her duran topu, uzun uzun bekliyoruz. Oyuncu değişimlerinde, mehter marşı ile çıkan oyuncuları bekliyoruz…  Maç esnasında örgü ören bir hanım, kaşkol bitirebiliyor… Gençler tüm maillerine bakıyor… Sosyal medyanın en etkin kullanıldığı dakikalar yaşanıyor…  Bırakın da gol mü? Ofsayt mı? Onu da bekleyelim.  Oyunun kaderini belirleyerek penaltı mı? Değil mi? O kararı da bekleyelim.

Haberin Devamı

Aslında o beklenen dakikalar, tatsız da değil… En heyecanla izlenen dakikalar oluyor. Heyecanla bekliyoruz… Özetle futbol zaten bünyesinde durarak oynanan bir oyun. Bekliyormuşuz zaten…  Bu teknoloji voleybol, basketbol ve tenis maçlarında da uygulanıyor. Bu sporlar futbolun aksine, durarak oynanmıyor.

Daha hızlı… Alışmamışız, orada beklemek daha zor oluyor.  Ayrıca o sporlar çok skorlu… Yani bir sayının göreceli değeri, daha az… O maçlarda bile beklemeye tahammülümüz var. Bir gol bazen bir takımın, bir taraftarın hayatını değiştiriyor… Bırakın futbolda da olsun! Daha adil olacak! Sevdim ben bu, VAR sistemini…

Adaleti tek başına getirmeyecek ama çok yardımcı olacak. Giderek de gelişecek!

 

 

Yazarın Tüm Yazıları