GeriSeyahat Uçaklar mikrop yuvası mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Uçaklar mikrop yuvası mı

Uçaklar mikrop yuvası mı

Geçen hafta 4 ayrı olayda uçaktaki yolcuların önemli bölümü rahatsızlandı. İnişte yolcuların tamamı sağlık kontrolünden geçirildi. Neden yolcular uçakta hastalanıyor?

Mutlu bir uçak yolculuğundasınız. Tatile gidiyorsunuz. Dışarıyı seyrediyorsunuz. Düşler dünyasından sizi yanınızdaki yolcunun öksürük krizi uyandırıyor. İki sıra önünüzdeki yolcu mide spazmı geçiriyor. Arkadan bir yolcu ‘Nefes alamıyorum’ diyor… Aklınıza ‘Uçakta herkes hasta mı oluyor’ sorusu geliyor.

Bu yazdıklarım bir gerilim filmi sahnesi değil. Olay geçtiğimiz hafta Emirates uçağında yaşandı. Dubai-New York JFK seferini yapan iki katlı Airbus A380 tipi yolcu uçağında 100 yolcu birden rahatsızlandı.

EK203 sefer sayılı uçağın yolcuları, öksürük, kusma ve ateş semptomları gösteriyordu. Öncelikli olarak indirilen uçak özel bir alana çekildi. Sağlık ekipleri yönlendirildi. Yolculardan 11’inin durumu ciddiydi. Hastaneye sevk edildi. Zatürre ve grip teşhisi konuldu. Uzmanlar, bazı yolcuların psikolojik olarak etkilendiğini ve kendini hasta hissettiğine de dikkat çekti.

Arka arkaya geldi

Ertesi gün ASL Airlines France’a ait uçak Oran-Perpignan seferinde 8 yaşındaki çocuk yolcu rahatsızlandı. Kolera şüphesi ile hastaneye kaldırıldı. Yine aynı gün Amerikan Havayolları’nın Philadelphia-Paris ile Münih-Philadelphia seferlerinde toplam 12 yolcu solunum problemleri ve grip şikâyetiyle gözetim altına alındı.

Havayolu uçakları dünyanın dört bir yanına uçuyor. Farklı uluslardan yolucuları taşıyor. Bu nedenle son yıllarda hastalıkların yayılmasında da havayolları ‘taşıyıcı’ görevinde. Bazen ciddi transit yolcunun olduğu terminaller de yayılmaya ev sahipliği yapabiliyor.

Ne yapmalı?

+ KİŞİSEL TEMİZLİK ÇOK ÖNEMLİ: Ellerinizi sık sık sabunla yıkamayı unutmayın. Uzmanlar iyi bir el temizliği için en az 25 saniye ayrılması gerektiğinde hem fikir.

+ ANTİ BAKTERİYEL SIVI BULUNDURUN: Eğer elinizi yıkayamazsanız, anti bakteriyel sıvılardan yararlanabilirsiniz.

+ TEMAS ETMEYİN: Riskli noktalara dokunmaktan kaçının. Örneğin tuvalet kapılarına, sifona, yemek tepsileri ile eğlence sisteminin kumandasına dokunmamakta fayda var.

+ HASTA YOLCULARA DİKKAT: Hasta olan yolculara yakın durmayın. Yerinizi mümkünse değiştirin.

+ HAVALANDIRMA PANELİNİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRİN: Birçok yolcu soğuk hava geldiği gerekçesiyle baş üstündeki kişiye özel havalandırma panelini kapatır veya yönünü değiştirir. Oysa havalandırma panelleri, bakterilerin önlenmesinde önemli bir göreve sahip. Bu nedenle panelin yönünü düşük veya orta hızda tam kafanızın önüne gelecek şekilde ayarlayın.

+ PENCERE KENARI DAHA AZ RİSKLİ: Koridor tarafında oturan yolcuların hastalık riski temas nedeniyle daha fazla.

False