GeriSeyahat 36 saatte Sao Paulo
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Sao Paulo

36 saatte Sao Paulo

Yağmur ormanları ve sonsuz sahillerin ülkesinde, umutların ve trafik sıkışıklıklarının şehri Sao Paulo. Türkiye kışa girerken yazı yaşıyor ve hava sıcaklığı 30 dereceyi buluyor. Güney Amerika’nın en büyük metropolü, pahalılık, adi suçlardaki yükseklik, yağışlı havalar gibi dezavantajları bir yana, bunları unutturacak kadar müthiş yaratıcı bir sanat ve eğlence merkezi. Kimi zaman sorunları bile avantaja dönüştürüyor. Örneğin Alameda Lorena’daki çirkin beton bina Isay Weinfeld’in elinde harika bir kitapçı olmuş. 11 milyon Sao Paulo’lu, bulaşıcı Brezilya enerjisi, yüzlerden silinmeyen tebessüm, olumlu yaklaşımlarıyla bu atmosfere önemli katkıda bulunuyor.

36 saatte Sao Paulo

15.00
Kültür bankası

Zenginler merkezden mümkün olduğunca uzak bölgelerdeki lüks apartmanlara kaçarken, kamu çalışanları ve orta gelirlilerin çoğu tarihi merkezde yaşamayı sürdürüyor. Yapılar biraz dökülse de geçmişin güzelliği hâlâ ayakta. Kentin en güzel sanat müzesi Pinacoteca (pinacoteca.org.br) eski bir lise binasında. Heykel bahçesini mutlaka görmelisiniz. Sonra metroya atlayıp Sao Bento’ya gidin, yayalaştırılan Rua 25 de Marco (25demarco.com.br) caddelerde Cultural Banco do Brasil’e kadar yürüyün ( bb.com.br/cultura). Geçmişin güzelim banka binasından yaratılan bu kültür yuvasında bir konser dinleyin, sergileri gezin.

18.00
Kokteyl ya da kafein

İş çıkışı saatinin kalabalığına karışıp geçmişin görkemli yapılarından Teatro Municipal’e doğru yürüyün (Rua LÃbero Badaro, No: 377). Sonra ülkenin en ünlü mimarı Oscar Niemeyer’in 38 katlı harika binası Copan’a yönelin (www.copansp.com.br). Alt katındaki AVM’de Cafe Floresta’yı bulun, krem gibi köpüklü espressonuzu için ya da dört yıl önce açılan Dona Onca adlı bara oturup özel kokteylleri deneyin (www.bardadonaonca.com.br).

20.00
Dikine orman

36 saatte Sao Paulo

Biraz da şehrin parlak yüzüne bakalım. En yakın taksi durağına gidip lüks Vila Olampia semtine doğru yola çıkın. Seçkinlerin mekânı KaA’ya uğrayın (kaarestaurante.com.br). Zar zor seçilen bir tabelanın altından geçip Arthur Casas’nın tasarladığı restorana girmek, başka bir evrene ışıklandırılmış hissi uyandırıyor. En büyük ilgiyi çeken, restoranın yağmur ormanlarında nesli tehlikedeki bitkilerinden oluşturduğu 1500 metrekarelik dikey duvar bahçesi. İncir reçelli ve brie peynirli tortellini, mürekkepbalığı ve siyah risotto doldurulmuş kalamar dolması denemeye değer. İçki dahil iki kişi 370 TL civarında.

23.00
Ev partisi

36 saatte Sao Paulo

Villa Olimpia’da her gün yeni bir gece kulübü açılırken tek değişmeyen şampanya yudumlayan yakışıklılar, estetik takviyeli güzel kadınlar. Biz Casa 92’yi öneririz. Bir zamanların büyükanne evi şimdi popüler gece kulübü (casa92.blogspot.com). Güzel açıkhava mekânlarıyla birbirine bağlanan salonlar arasında dolaşırken neşeli bir doğum günü partisine, içkiyle alevlenen sohbetlere, üst kattaki dans pistinde yeni tanışmış çiftlerin ateşli danslarına tanık olacaksınız.

36 saatte Sao Paulo

04.00 ya da 09.00
Kahvaltı ve yatak

Sao Paulo’da uzun geceyi noktalayanlarla, yeni güne başlayanların yolu poacha’da (fırın) kesişir. Bella Paulista’da geceden kalan çörekler (harika), dev sıcak sandviçler (leziz), salatalar (fena değil), pizzalarla (pek parlak değil) şölen yaparken saat 07.00’den itibaren 23 TL’ye omletli, çörekli, meyve sulu açık büfe kahvaltı servisi sunuluyor (bellapaulista.com). Daha ucuz alternatif için bir padoca bulun ve taze sıkılmış portakal suyu eşliğinde tereyağlı çıtır francala tadın.

11.00
Sanat koşusu

36 saatte Sao Paulo

Canlı sanat ortamına dalmadan önce sanat haritasından (Mapa das Artes) etkinliklere göz atın. Turunuza sürekli sürprizler, kışkırtıcı sergiler sunan eğlenceli Choque Cultural’dan (choquecultural.com.br) başlayabilirsiniz. Sonra genç Brezilyalı sanatçıların eserlerine odaklanan birkaç yıllık Zipper Galeria’ya (zippergaleria.com.br), kalitenin mekânı Nara Roesler’a (nararoesler.com.br) uğrayın. Taksiye atlayıp Pinheiros Nehri’nin karşı yakasındaki mimar Paulo Mendes da Rocha tasarımı Galeria Leme’ye (galerialeme.com) geçin. Not: Köşe başındaki kaldırımda bekleyen fahişeler çağdaş sanat enstalasyonu değildir!

14.00
Bia sizi bekliyor

36 saatte Sao Paulo

Cumartesi kentte feijoada günü. Sakatatla pişen siyah fasulyeyi Feijoada da Bia’da tadın (Rua Lopes Chaves, No: 105). 55 TL’ye yemek, canlı müzik, hatta muhtemelen içki dahil. Sahibi Bia Braga, Minas Gerais’teki aile fabrikasından içkileri tattırıyor müşterilerine. Barra Funda’daki restorana metroyla Marechal Deodoro durağından ulaşabilirsiniz.

20.00
Tiyatro dünyası

Dil sorunu güzel bir oyun seyretmenizi engellese de tiyatro atmosferine girmenizi, oyun öncesinde ya da sonrasında Praca Roosevelt civarında buluşan sanatseverlere katılmanıza engel olamaz. Rose Velt (rosevelt.com.br), samimi atmosfere sahip, kaldırım temalı karolarıyla dikkat çeken bir bar. Colorado’nun yerli versiyonu biraları tadıp, kentin genç sanatsever nüfusuyla tanışın. Geceye eğlenceyle devam etmek istiyorsanız, bardan çıkan gençleri izlemeniz yeterli.

36 saatte Sao Paulo

10.00
Herkese şölen

36 saatte Sao Paulo

Hafta sonunda kentin tüm klasik, antika meraklıları sokaklara dökülüyor. İtalyan mahallesi Bixifa’nın parklarından Praca Dom Orione’de saat 08.00’den itibaren kuruluyor. Eski bossa nova plaklarından antik bastonlara, klasik giysilerden eski fotoğraf makinelerine kadar ne ararsanız var. Bu arada yaşlısı, genci, eşcinseli, heteroseksüeliyle şehirden pek çok farklı, renkli karakteri bir arada görüyorsunuz. Parkın yakınlarında birçok antikacı bulunuyor.

12.30
Sanatsal mutfak

36 saatte Sao Paulo

Instituto Tomie Ohtake’nin gökdeleni, uzaktan bakıldığında kırmızı şeritleriyle lolipopu çağrıştırıyor (institutotomieohtake.org.br). 15 yıllık enstitünün galerileri pek çok yaratıcı fikrin kesişme noktası. Japon asıllı Brezilyalı ressam Ohtake’nin binadaki eserleri de görülmeye değer. Brezilya mutfağının ünlü şefi Morena Leite, şöhrete kavuştuğu restoranı Capim Santo’dan (capimsanto.com.br) sonra ikinci mekânını burada açtı. Santinho’nun çok taze salatalar sunduğu barı, soğuk yemek seçenekleri harika. Ana yemeklere gelince... Böğürtlen soslu yabanördeği, balkabağı soslu kurutulmuş et denenmeli. Tatlılardan kaymaklı, kakaolu krep benzeri brigadeiro öne çıkıyor. Pazar günü mönü 55 TL. Sanat ise bedava...

Nasıl gidilir?
Aralık ayının son haftasında İstanbul’dan Sao Paulo’ya direkt uçuşlar THY’de gidiş-dönüş 3760 TL, bir aktarmalı gidiş-dönüş uçuşlar Emirates’te 2500 TL’den başlıyor.

 

False