‘Suriye’ye karşı başlıca tehdit Fırat’ın doğusu’

Güncelleme Tarihi:

‘Suriye’ye karşı başlıca tehdit Fırat’ın doğusu’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 23:14

İdlib’deki silahtan arındırılmış tampon bölge sınırlarının Türk tarafıyla yapılan çalışmalarda belirlendiğini duyuran Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik en büyük tehdidin Fırat’ın doğusunda ABD kontrolünde oluşturulan özerk birimler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye’nin bütünlüğüne yönelik ana tehdit ABD’nin kontrolündeki Fırat Nehri’nin doğu yakasından yükseliyor” dedi. Rus Interfax ajansının aktardığına göre Lavrov, ABD’nin Suriye’de otonom yapılar oluşturma girişimlerini durdurması konusunda Moskova’nın ısrarının sürdüğünü belirterek, bunu defalarca Amerikalı yetkililerle konuştuklarını ve BM Güvenlik Konseyi’nde dile getirdiklerini aktardı. Lavrov, “Fırat’ın doğu yakasında ABD’nin desteğinde hala özerk ve bağımsız yapılanmalar devam ediyor. Rusya olarak biz bu tür ayrılıkçı çalışmaların bir an önce sona erdirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

İDLİB’DE SINIRLAR BELİRLENDİ

Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül Soçi liderler zirvesi sırasında imzalanan İdlib mutabakatının aktif biçimde hayata geçirilmeye başladığını duyuran Lavrov, “Bir araya gelen Rus ve Türk askeri yetkilileri, İdlib’de silahlardan arındırılmış (tampon) bölge sınırlarını kesin olarak belirledi” dedi.

Haberin Devamı

‘Suriye’ye karşı başlıca tehdit Fırat’ın doğusu’

ÇAVUŞOĞLU: ÜÇLÜ TOPLANTI YAPILACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Soçi mutabakatının ardından ateşkesin tamamen tesis edilmesi ve siyasi çözüme odaklanılması gerektiğini belirterek, bu konuyu görüşmek üzere Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla New York’ta üçlü toplantı yapacaklarını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) Soçi’de varılan mutabakatla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle dendi: “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumun istikrara kavuşturulmasına ilişkin 17 Eylül 2018’de Soçi’de düzenlenen, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katıldığı toplantının ardından imzalanan mutabakat çerçevesinde uygulama esaslarını görüşmek üzere Rus heyetiyle 19-21 Eylül 2018 tarihlerinde Milli Savunma Bakanlığı’nda toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda bölgenin coğrafi yapısı ve yerleşim alanlarının özellikleri de dikkate alınarak İdlib’de silahlardan arındırılacak bölgenin sınırları belirlenmiştir. Faaliyetler planlandığı şekilde sürdürülmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!