Muhalifler Soçi anlaşmasına uymalı

Güncelleme Tarihi:

Muhalifler Soçi anlaşmasına uymalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2018 23:52

SURİYE Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Abdurrahman Mustafa, Soçi’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Baştanı Vladimir Putin arasında varılan 10 maddelik mutabakata tüm muhalif güçlerin uymasının şart olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Soçi mutabakatını Hürriyet’e değerlendiren Mustafa, “Anlaşmaya zarar gelmemesi için her türlü provokasyona karşı önlem alıyoruz” dedi. HTŞ’nin ağır silahlarını teslim edip ılımlı muhaliflere katılması gerektiğini de vurgulayan Mustafa özetle şunları anlattı:

“Herşeyden önce bizim için yerlerinden yurtlarından edilmiş, İdlib’e sığınmaktan başka çaresi kalmamış milyonlarca insanın hayatı önemliydi. Soçi’de sağlanan uzlaşma bu insanların yaşamlarını bir anlamda koruma altına aldı. Bu nedenle Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a müteşekkiriz... Bu yıl Suriye’de silahların susmasını, önümüzdeki yıl da siyasi çözüme varılmasını umuyoruz. Bu tüm bölgenin yeniden huzur ve istikrara kavuşması için çok önemli. Bunu Batılı ülkelere de net şekilde iletiyoruz. Tahran ve Soçi öncesi birçok Batılı ülke yetkilileriyle görüştük. İdlib’e yönelik topyekûn bir harekatın felakete yol açacağını, Türkiye’nin tek başına bunun altından kalkmasının mümkün olmadığını, yaşanacak kitlesel göçten Batı’nın da olumsuz etkileneceğini anlattık.

Haberin Devamı

SAHADA, MASADA GÜÇLENDİK

Türkiye sayesinde hem sahada, hem de masada güçlü konuma geldik. Rusya ve rejim güçleri ılımlı muhalif gerçeğini anlamak zorunda. Bizim görüşlerimiz Türkiye ile tam örtüşmektedir. Bu nedir diye sorarsanız, cevabımız bölgenin huzura kavuşması, insanların yerlerinden yurtlarından edilmemesi, her şeyden önemlisi de Suriye’nin birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasıdır.

HTŞ’YE MESAJ

Soçi’de varılan mutabakata tüm taraflar uymalı. Buna muhalif güçler de dahil. Çatımız altında topladığımız tüm güçlere bunu belirtiyoruz. Mutabakata kesinlikle riayet etmeliler. Her yerden, her kesimden provokatif davranışlar gelebilir. Biz bu tür davranışlara karşı önlemlerimizi aldık. Aynı tutumu karşı taraftan da bekliyoruz. HTŞ’nin varlığı bir gerçek. Onlara verilen mesaj nettir: Ağır silahlarını teslim et ve ılımlı muhalif saflarına katıl. Buna uymayanlar elbette bir şekilde elemine edilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!