DEAŞ sonrası PKK temizliğini konuştular: Ankara’da general zirvesi

Güncelleme Tarihi:

DEAŞ sonrası PKK temizliğini konuştular: Ankara’da general zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 00:55

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın evsahipliğinde dün Ankara’da Türkiye, ABD ve Irak arasında yapılan üst düzey askeri güvenlik toplantısında, Irak’ın ve bölgenin tüm terör örgütlerinden temizlenmesi konusu ele alındı. Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman Ganimi, ABD Avrupa Kuvvetler Komutanı General Curtip M. Scaparrotti ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph L. Votel’in katılımıyla Genelkurmay Karargâhı’nda yapılan toplantıda Irak’ta yenilgiye uğratılan terör örgütü DEAŞ sonrası oluşan yeni durum görüşüldü.

Haberin Devamı

DEAŞ sonrası PKK temizliğini konuştular: Ankara’da general zirvesi

DEAŞ’ın kentlerde yenilgiye uğratılmasına rağmen çöl ve dağlık alanlarda tutunmaya çalıştığına dikkat çeken güvenlik kaynaklarına göre, Irak’ın DEAŞ’la birlikte terör örgütü PKK’dan temizlenmesi konusunda askeri teknik konular da el alındı. Akar’ın PKK’nın başta Sincar olmak üzere tüm Irak’tan çıkarılması gerektiği yönünde mesajlar verdiği bildirildi. Akar’ın, Kuzey Irak ve Kandil’in güneyinde Irak-İran sınırındaki Asos bölgesinde PKK hedeflerine yönelik hava harekâtlarıyla da ilgili bilgi paylaştığı öğrenildi.

YPG İLE İŞBİRLİĞİ İDDİASI

Irak-Suriye sınır hattının güvenliği konusunda Irak ordusu ile terör örgütü YPG’nin DEAŞ sızmalarına karşı ortak çalışma kararı aldığı iddiaları da gündeme geldi. Orgeneral Akar’ın, Irak yönetiminin daha önce YPG’den rahatsızlık duyulduğuna dair açıklamalarına dikkat çektiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Irak’ın Başika Kampı’nı gündeme getirmesi üzerine Türk tarafı, kamptaki Türk askeri varlığının terörle mücadele kapsamında olduğunu, Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal etmek amacı taşımadığını vurguladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, daha önce yaptığı açıklamalarda, konunun dostane şekilde Irak yönetimiyle konuşulacağını söylemişti. Üçlü toplantıda Irak ordusunun eğitimine NATO desteğinin konuşulduğu da iddia edildi.

O SİLAHLARI TOPLAYIN

Amerikalı komutanlarla, PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG güçlerinin de gündeme geldiği öne sürüldü. Kulislerde Türk tarafının, PYD/YPG’ye verilip PKK’da ele geçirilen silahların dökümünü bir kez daha ABD tarafına ilettiği iddiası öne çıktı. Orgeneral Hulusi Akar’ın Suriye’de terör örgütü DEAŞ’la mücadelenin kazanılmasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) de Fırat Kalkanı ile çok önemli rol oynadığını belirterek, DEAŞ’la mücadele gerekçesiyle PYD/YPG’ye verilen silahların ABD tarafından geri alınmasını istediği belirtildi.

AFRİN DE KONUŞULDU

Akar, PYD/YPG görüşülürken, Afrin bölgesinin bu örgütten temizlenmesi gerektiğini vurguladı, Türkiye’nin sınır güvenliğini tehdit eden tüm unsurların TSK’nın hedefi olacağını yineledi. Akar’ın, TSK’nın İdlib’de çatışmasızlık bölgesi çalışmaları hakkında da bilgi verdiği ifade edildi.

S-400 İDDİASI

Haberin Devamı

ABD’li komutanlarla, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze sisteminin de konuşulduğu iddia edildi. Aynı zamanda NATO şapkası da taşıyan General Scaparrotti ile NATO’daki tatbikatta Atatürk ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef alan tutumların bir daha yaşanmaması için askeri boyuttaki önlemler de görüşüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!