Başkent’e ’Ekmek Müzesi’ kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Başkent’e ’Ekmek Müzesi’ kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2007 00:00

Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürlüğü, ekmeğin anadolu uygarlıkları döneminden günümüzde kadar geçirdiği üretim aşamalarını yeni nesillere aktarmak amacıyla "Ekmek Müzesi" kuruyor. Genel Müdür İlkbahan, "Ankara ile bazı illerdeki köylerden asırlık kağnı, orak, buğday öğütecek aletler, elek ve benzeri malzemelerin getirilmesi sağlandı" dedi.

ANKARA Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürlüğü, ekmeğin Anadolu uygarlıkları döneminden günümüzde kadar geçirdiği üretim aşamalarını, yeni nesillere aktarmak amacıyla, kurum bünyesinde "Ekmek Müzesi" kuruyor.

Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin işbirliğiyle çalışmayı gerçekleştireceklerini söyledi.

Türk kültüründe geçmişe saygının önemli bir yeri olduğunu anlatan İlkbahar, "Ekmeğin tarladaki buğdaydan toplanmasına ve sofraya gelene kadar hangi alet ve teknoloji kullanılıyorsa, tamamı oluşturulacak müzede sergilenecek" dedi.

Eserler arasında, asırlık aletlerin yer aldığını belirten İlkbahar, yeni nesilin geçmişteki teknolojiyi tanıyarak, günümüzde gelinen noktayı kavraması açısından, müzenin önemli bir işlevi yerine getireceğini söyledi.

Müzede sergilenecek alet sayısını artırmak için Ankara ile bazı illerdeki köylerle temasa geçtiklerini ifade eden İlkbahar, böylece asırlık kağnı, orak, buğday öğütecek aletler, elek ve benzeri malzemelerin getirilmesinin sağlandığını belirtti.

Ekmek Müzesi’nin açılışını her yıl geleneksel olarak kutlanan 18-24 Mayıs arasındaki Müzeler Haftası’na yetiştirmek istediklerini ve o zamana kadar malzeme çeşidini artıracaklarını anlatan İlkbahar, bu alanda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin onurunu yaşayacaklarını kaydetti.

Yaptıkları çalışmayla Türkiye’de diğer kurumlara da örnek olmayı hedeflediklerini anlatan İlkbahar, "Örneğin bünyesinde farklı ürün üreten diğer firmalar da bu tür müzeler kursa bu alanda zengin bir çeşitlilik sağlanır" dedi.

İlkbahar, ayrıca Ekmek Müzesi’nin girişinde yufka açan, gözleme yapan kadınların yer almasını planladıklarını kaydetti. İlkbahar, fabrikadan un getirterek, eline aldığı oklavayla hamur açarak, ekmeğin geçmiş dönemde elle yapım aşamasını, kullandığı asırlık aletlerle uygulamalı olarak gösterdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!