AK Parti'den Soma önergesi

Güncelleme Tarihi:

AK Partiden Soma önergesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 15:35

CHP, MHP ve BDP'nin Soma ile ilgili Meclis araştırma komisyonu kurulması önerisini "Soma, Türkiye'nin en güvenilir yeridir, soruşturmaya gerek yok" diye reddeden Ak Parti, yaşanan facianın ardından 17 gün sonra önerge verdi. Peki bu önergeye CHP ne oyu verecek?

Haberin Devamı

Önergenin sahibi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Önergeyi geçen yıl 29 Ekim'de Soma'da yaşanan maden kazasından sonra vermiştim. 29 Nisan'da İş Kazalarında Ölenler İçin Yas Günü'nde gündeme aldırdık ama AKP oylarıyla Soma Türkiye'nin en güvenilir yeridir, denilerek reddedildi. Onlar 'hayır' derken gözlerinin içine bakmıştık; şimdi 'evet' derken gözlerinin içine bakacağız. Elbette ki biz de 'evet' diyeceğiz" dedi.

10 KEZ REDDETTİLER SONRA...

AK Partiden Soma önergesi


"Biz bu filmi daha önce görmüştük ama Türkiye, aynı filmi yeniden yeniden izlemeyi hak etmiyor. Hekime karşı şiddetin önlenmesi için 10 kez araştırma komisyonu kurulması önergesi verdik; AKP oylarıyla reddedildi. Ne zaman ki kameralar önünde Gaziantep'te doktor Ersin Arslan bıçaklanarak yaşamını yitirdi, o zaman öneri getirdiler ve komisyon kuruldu" diyen Özel, 300 işçinin ölmesinin ardından AKP'nin harekete geçtiğini söyledi.

"29 Nisan'da Soma önergemizi reddettiklerinde, maden işçileri öldükten sonra kurarsınız artık komisyonu, demiştik. Dediğimiz gibi 300'e yakın işçimizi kaybettikten sonra şimdi önerge veriyorlar" diyen Özel, AKP'nin kötü bir şakadan da kötü olduğunu, insanlarla adeta alay ettiklerini söyledi.

AK Partiden Soma önergesi
20 gün önce Soma'ya ret



Haberin Devamı


BAŞBAKAN "SOMA'NIN ADI GEÇMİYOR"

Başbakan Erdoğan'ın, Soma önergesiyle ilgili olarak CHP'nin gündem değiştirmek için önerge verdiği sözlerini anımsatan Özel, o önergeyi 29 Ekim'de Soma Uyar Madencilik'te meydana gelen, 20 işçinin yaralandığı, bir işçinin hayatını kaybettiği kaza sonrası verdiğini söyledi.

AK Partiden Soma önergesi
Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi



"AKP, SOMA EN GÜVENİLİR YERDİR, ARAŞTIRMAYA GEREK YOK, DEDİ"

Ancak önergenin gündeme alınmaması üzerine, 29 Nisan oturumunda, yani Dünya İş Kazalarını Önleme ve İş Kazalarında Ölenler İçin Yas Gününde, öne çekilmesi talebinde bulunduklarını anlatan Özel, şöyle konuştu:

"Böylesine anlamlı bir günde öne çekilmesini istedik. Hatta Somalı maden işçilerinin sarı baretini salladım. 17 kez Soma, dedim. AKP''liler Soma Türkiye'nin en güvenli madenidir, araştırmaya gerek yok, düzenli olarak denetlenmektedir. Dolayısıyla böyle bir Meclis denetimine ihtiyaç yoktur, diyerek 'hayır' oyu verdiler.

Şimdi de gelmişler. 23 Ekim'de gündem maden değil; 29 nisan gündem maden değil, 300 işçi öldü şimdi gündeme alıyorlar. Utanmadan, sıkılmadan komisyon kuralım, diyorlar.

Tabii ki Meclisin araştırma yapmasına karşı çıkmayacağız. Bizim de kazadan sonra verilmiş bir önergemiz vardı, onunla birleştirilmesini isteyeceğiz. Şüphesiz 'evet' oyu vereceğiz ama 29 Nisan'da BDP, MHP, CHP vekilleri olarak onlar 'hayır' oyu verirken, gözlerinin içine bakmıştık. Şimdi de 'evet' oyu verirken gözlerinin içine bakacağız.


AK Partiden Soma önergesi
İşte Meclis'te Soma görüşmesinin tutanakları

Haberin Devamı


AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Beyaz TV’de yayınlanan Son Söz programında Soma’da yaşanan faciayla ilgili değerlendirmede bulunmuş ve CHP'nin verdiği ama reddedilen Soma önergesi ile ilgili olarak muhalefeti “etten püften” önerge vermekle suçlayarak “Araştırma önergelerinin temel hedefi Meclis’i tıkamak” demişti.


AK Partiden Soma önergesi
AK Partili Tayyar: Eften püften önergeler

ÖZGÜR ÖZEL'DEN TWITTER'DA TEPKİ: VE BEKLENEN OLDU

Maden faciasının yaşandığı gün CHP'li Özgür Özel, Meclis'te Soma için 23 Nisan'da verdiklerini ve önergenin 29 Nisan'da AK Parti tarafından reddedildiğini söylemişti.

AK Parti'nin önerge vermesi üzerine CHP'li Özel tepkisini Twitter'da 'Ve beklenen oldu' sözleriyle dile getirdi.

Haberin Devamı

Özel'in tweeti şöyle:
Ve beklenen oldu.
AKP Meclis araştırma komisyonu için önerge hazırlıyor.
23 Ekim'de
29 Nisan'da
Gündem maden değil,
Şimdi gündem maden..

AK Partiden Soma önergesi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!