Amerikan ordusundan İranlı diplomatlara gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Amerikan ordusundan İranlı diplomatlara gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 20:28

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ülkesine davet ettiği iki İranlı diplomatın Amerikan ordusu tarafından gözaltına alınmasını protesto etti.

Talabani'nin basın sözcüsü Hiva Osman, İranlı iki diplomatın Amerikan askerlerince Irak'ta gözaltına alındığını belirterek, Talabani'nin durumdan rahatsız olduğunu ve konuyu Amerikalı yetkililerle görüştüğünü bildirdi.

Osman, İranlı diplomatların, Talabani tarafından Irak'a davet edildiğini hatırlatarak, diplomatların henüz Talabani ile görüşüp, görüşmediğini bilmediğini kaydetti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı ise "az sayıda" İranlı diplomatın Irak'ta yapılan baskınlarda gözaltına alındığını belirterek, bunlardan bazılarının Iraklı yetkililere teslim edildiğini ve bu kişilerin serbest bırakıldığını duyurdu.

Bakanlık, bazı İranlıların hala gözetim altında olduğunu belirterek, diplomatların serbest bırakılması konusunda Amerikan ordusunun, Irak hükümeti ya da hükümetin herhangi bir kanadından baskı görmediğini kaydetti.

Talabani'nin sözcüsü ile Irak hükümetinde çoğunluğu oluşturan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK), İranlı diplomatların serbest bırakıldığından haberdar olmadıklarını bildirdi.

İran, diplomatlarının Amerikan ordusunca gözaltına alınmasının, istenmeyen sonuçlara yol açacağı uyarısında bulundu.
İran öğrenci ajansı İSNA'ya konuşan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyini, uluslararası hiçbir kuralla bağdaşmayan bu hareketin istenmeyen sonuçlara yol açacağını kaydetti.

İSNA, İran'da ABD'yi temsil eden İsviçre Büyükelçisinin, Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını duyurdu.

New York Times gazetesi, dünkü sayısında Amerikan ordusunun, Irak'ta, aralarında üst düzey askeri yetkililerin de olduğu 4 İranlıyı gözaltına aldığını yazmıştı.

Gazeteye açıklama Amerikalı bir yetkili, baskınlar sırasında gözaltına alınan İranlılarla birlikte birçok materyal ele geçirildiğini söylemişti.

New York Times, Bağdat'ta baskın düzenlenen yerler arasında IİDYK'nin lideri Abdulaziz El Hekim'in karargahının da bulunduğunu bildirmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!