Altı yıllık mücadele işaret dilini uygulamaya sokamadı

Güncelleme Tarihi:

Altı yıllık mücadele işaret dilini uygulamaya sokamadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2011 00:00

Türk işaret dili sisteminin, altı yıllık çalışmaya ve kanuna rağmen hayata geçirilemediğini belirten Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Genel Başkanı Ercüment Tanrıverdi, “Böyle giderse federasyon devletle mahkemelik olacak” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK İşaret Dili (TİD) sisteminin oluşturulması ve uygulanmasının, ilgili kanuna rağmen altı yıllık çalışmayla hayata geçirilemediğini belirten Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Genel Başkanı Ercüment Tanrıverdi, “Eğer bunu bir yıl daha uzatırlarsa, 2012 yılında federasyon devletle mahkemelik olacak” dedi.
Kanunda Türk İşaret Dili sisteminin oluşturulmasına ilişkin düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Tanrıverdi, şunları söyledi:
“Çalışmaların tamamlanması için verilen yedi yıllık süre 2012’de dolacak. Bu süre zarfında işaret dili sisteminin oluşturulması, tercümanlık hizmetlerinin hayata geçirilmesi gibi talimatlar veriliyor.
Kurumlar istiyor hayata geçemiyor
Türk Dil Kurumu’na koordinatör kuruluş yetkisi veriliyor. Özürlüler İdaresi Başkanlığı, SHÇEK ve Milli Eğitim Bakanlığı da görevlendiriliyor. Bu dört kurumun kanunen aldığı görevin yanında, kanuna bağlı olarak 2006 yılında çıkarılan yönetmelikle federasyonumuz da Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu’nda görev alıyor.

Haberin Devamı

Mevzuatta sorunlar vardı

TDK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Melek Özyetgin ise, TDK’nın, yasanın verdiği görev doğrultusunda çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “Türk İşaret Dili sözlüğü ve dil bilgisi kitabını hazırlamak TDK’nın sorumluluğunda. Çalışmamızı, Devlet Planlama Teşkilatı’ndan kaynak sağlayarak projelendirdik. Ancak mevzuatta bir takım sorunlar vardı” dedi. Türkiye’de açılan ilk işitme engelliler okulu olan ve İkinci Abdülhamit döneminde öğretime başlayan Yıldız Sağırlar Okulu’nda işaret dilinin kullanıldığının bilindiğini bildiren Özyetgin, Cumhuriyet döneminde ise 1950’li yıllarda işaret dili kullanılmasının yasaklandığını hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!