Alptekin, 'İşletmelerde Hile ve Suiistimal Denetimi'ni anlattı

Güncelleme Tarihi:

Alptekin, İşletmelerde Hile ve Suiistimal Denetimini anlattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2018 15:53

Alptekin, 'İşletmelerde Hile ve Suiistimal Denetimi'ni anlattı

Haberin Devamı

GAZİANTEP,(DHA)- GAZİANTEP'te mali müşavir Müjder Alptekin, yayımladığı 'İşletmelerde Muhasebe Hata ve Hilelerin Önlenmesinde Kurumsal Kaynak Planlaması ve Sisteminin Kullanımı' kitabıyla seminer düzenledi.
Alptekin, 'İşletmelerde Hile ve Suiistimal Denetimi' başlıklı seminerinde "Hile kavramı savaşta, siyasette, sporda, eğitimde, oyunlarda, işletmelerde, insanların özel hayatında kısacası insan unsurunun olduğu her alanda karşımıza çıkmaktadır. İnsan, doğası gereği gerek haksız kazanç sağlama gerekse de kariyer olarak yükselmek için hakkıyla ve dürüst bir şekilde elde edemediğini hile veya suiistimal yoluyla elde etmeye çalışmaktadır. Bu da insanların ve kurumların mağdur olmasına yol açmaktadır. Günümüzde insanlar arasındaki gelir adaletsizliğin artması ile birlikte insanlar kendisine ait olmayanı iki şekilde elde etmeye çalışmaktadır" dedi.
Dünya genelinde tipik bir işletme her yıl gelirinin yüzde 5’ini hile yolu ile kaybettiğini kaydeden Alptekin, şöyle devam etti:
"Ülkemizde ise gerek işletme yapılarının aile işletmeleri olması gerekse de yapılan hilelerin ortaya çıkartılmadan sonlanması nedeni ile kayıp oranı daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Hile güvenden beslenmektedir. İşletmelerde yapılan hilelerin temelinde çalışana olan güven duygusu yatmaktadır. Ne kadar güven, o kadar hile diyebiliriz. Yapılan araştırmalarda çalışanların yüzde 75'inin fırsatını buldukça,  yüzde 10'unun her durumda hile yaptığı ve yüze 15'inin de hiçbir şekilde hile yapmadığı ortaya çıkmıştır. İşletmeler fırsatını buldukça hile yapabilecek yüzde 75 kesime karşı gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Hile yapan çalışanlar genellikle üzerindeki mali, kötü alışkanlıklardan doğan ve işle ilgili baskılardan dolayı işletmedeki görev ve yetkisini kullanarak hile yapma yoluna gitmektedir."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!