Alman medyası, Deutsche Bahn'ın grevini eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Alman medyası, Deutsche Bahnın grevini eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 12:27

Almanya'da toplu ulaşımın en önemli ayağını oluşturan demiryolu işletmesi Deutsche Bahn’ın (DB) pazartesi sabahına kadar devam edecek uyarı grevi ulaşımı felç ederken, gazeteler eylemi eleştirdi.

Haberin Devamı

Deutsche Bahn'ın uyarı grevinin özellikle Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25'inci yıldönümünün kutlanacağı ve binlerce kişinin katılmasının beklendiği törenleri etkileyeceği belirtildi. Makinistlerin grev kararına tepki gösteren Deutsche Bahn Personel Bölümü Şefi Ulrich Weber, grev çağrısının kötü niyetli olduğunu savunurken Deutsche Bahn Başkanı Rüdiger Grube de sendikaya uzlaşma çağrısı yaptı.

Makinistler Sendikası Başkanı Claus Weselsky ise toplu sözleşme görüşmelerinde yüzde 5 oranında ücret zammı ve hafta sonu çalışma sürelerinin kısaltılması yönündeki isteklerinin dikkate alınmadığını söyledi. Deutsche Welle’ye göre, Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Achim Dercks, yolcuların kızgınlığının yanı sıra yük trenleriyle taşınan malların bozulabileceğini belirtti. Pro Bahn adlı yolcu birliğinin başkanı Gerd Aschoff da yolcuların makinistlerin grevini giderek daha az anlayışla karşıladığını söyledi.

Haberin Devamı

Perşembe günü başlayan ve pazartesi sabahına kadar sürdürülecek eyleme sütunlarında yer veren Frankfurter Allgemeine Zeitung, makinistlerin, devlet şirketi çalışanı oldukları için daha güçlü bir konumda olduklarını bu gücün onları daha da düşüncesizce davranmaya teşvik ettiğini yazdı. Gazete, grevin, üretim sürecini kesintiye uğratarak ülkenin diğer işletmelerine nasıl zarar vereceğinin makinistlerin umurunda olmadığını savundu. Yorumda, “Her bir grev günü, toplumda makinistlere yönelik sempatinin azalmasına neden oluyor, nitekim gerçekten bir uzlaşma için çaba sarf ediyormuş izlenimini uyandırmıyorlar. Sonunda makinistlerin hesapları tutmayabilir ve elleri boş kalabilir. Bu riske girmeyi gerçekten istiyorlar mı?” diye devam etti.

Berliner Morgenpost da Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25 yıldönümü yaklaşırken 2 milyon ziyaretçi beklendiğini hatırlatarak, “Bu mutlu günden yararlanarak mümkün olan en büyük zararı vermeyi planlayanlar arasında Alman Makinistler Sendikası var. Bu haliyle grevin bir terbiyesizlik olduğunu söylemek lazım” iddiasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!