Alman basını: Merkel yumuşadı

Güncelleme Tarihi:

Alman basını: Merkel yumuşadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 12:52

Almanya'da yayımlanan gazetelerin çoğu, Başbakan Angela Merkel'in Türkiye ile müzakereler konusunda tutumunu yumuşattığı görüşünde birleşti.

Haberin Devamı

Gazeteler, Merkel'in dün Mettlach kentinde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Polonya Cumhurbaşkanı Leh Kaczynski ile yaptığı görüşmeden sonra, müzakerelerin şartlara bağlanmasına ilişkin katı tutumunu yumuşattığı yorumunu yaptılar.

Die Welt gazetesi, “Merkel, Türkiye ültimatomunu yumuşattı” başlığıyla verdiği haberde, Merkel'in bir buçuk yıllık bir süre sonunda AB ülkeleri devlet ve hükümet başkanlarının müzakerelerle ilgili ortak karar alması yönünde ek şart getirme kararından vazgeçtiğini belirtti.

Bununla birlikte Merkel, Chirac ve Kaczynski'nin Türkiye'ye baskı yapılması konusunda ortak görüşte olduklarını kaydeden gazete, liderlerin 2007 yılı sonundan 2009 yılı ilkbaharına kadar AB tarafından yayınlanacak bir ilerleme raporu doğrultusunda müzakerelere devam edip etmeme yönünde AB devlet ve hükümet başkanlarının ortak bir karar almaları yönünde görüş birliğine vardıklarını yazdı.

Haberin Devamı

Berliner Morgenpost gazetesi, benzer görüşlere yer verdiği haberinde, ”Merkel rota değiştirdi” başlığını kullandı.
Frankfurter Rundschau gazetesi ise “Merkel, Türkiye'ye karşı sert tavır konusunda başarısızlığa uğradı” başlığı altında, üç liderin dünkü görüşmesinde Merkel'in “yeni şart” önerisinin kabul görmediğini belirtti.

Haberde, İngiltere'nin, Merkel'in önerisi doğrultusunda alınacak bir karara karşı çıkacağını açıkça ifade ettiği kaydedildi.

Süddeutsche Zeitung ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazeteleri, Merkel'in ültimatomdan vazgeçtiğini, ancak Türkiye'de 2007 sonbaharında yapılacak seçimler ile 2009 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri arasındaki sürede bir ilerleme raporu yayınlanmasını ve bu rapora göre Türkiye ile müzakerelere devam edip edilmemesinin karara bağlanmasını istediğini yazdılar.

Bild gazetesi ise “Merkel sert tutumunu sürdürdü” başlığıyla verdiği haberde, Almanya Başbakanının Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumuna karşılık ”Bunun sonuçları olması gerekir” şeklinde konuştuğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!